Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Voorwoord

HELLO METALHEADS!!

Horst

Zo, het is inmiddels alweer februari, en we hebben alweer enerverende toestanden achter de rug in de wereld. In eigen land klinkt de verkiezingsretoriek weer op zijn allerhardst, en in de USA zijn ze zichzelf een rolberoerte geschrokken toen de nieuwbakken president ineens zomaar ging doen wat hij altijd al gezegd had te gaan doen. Wie had dat nou gedacht? Dan hebben we in Europa nog een paar hoogwaardigheidsbekleders die vanuit het niets ineens alles wat hen niet bevalt in de (internet)media voor het gemak maar bombardeert tot nep-nieuws en het feest is compleet. Gelukkig werden wij alhier geenszins gehinderd door al dat geneuzel, en ligt er weer een prima gevulde februari editie voor je snufferd.

Het moge duidelijk zijn dat de feestdagen weer lang verleden tijd zijn, want er wordt weer als een malle gereleased door iedereen en zijn moeder, en iedereen die hoopte dat de crisis in de platenverkopende industrie er voor zou zorgen dat alleen echt talent nog getekend en uitgebracht zou worden kan nu zachtjes in een hoekje gaan zitten huilen. Ik bemerk namelijk nauwelijks een verschil zit in wat er nu en pakweg 10 of 15 jaar geleden allemaal uitkwam qua absolute aantallen. Sterker nog, als ik de absolute getallen van de februari edities van de afgelopen jaren er op na sla lijkt het allemaal alleen maar meer te worden. Dat komt natuurlijk niet alleen maar door de labels die maar stug van alles op de markt sodemieteren, en dan het liefst drie keer dezelfde plaat over een aantal jaren (hallo tour-edities!) proberen te slijten. Zelf opnemen, uitbrengen en laten promoten is momenteel ook aan een niet te stuiten opmars bezig, met als gevolg dat ieder bandje met een meer dan goed gevulde portemonnee (op die van pappie) de media weet te vinden met hun producten.

Dus waar voorheen de A&R managers van de muziekindustrie een natuurlijke barrière vormden tegen de stroom van goedwillende maar vaak hopeloos ongetalenteerde prutsers (en daar trouwens regelmatig even hopeloos bij faalden) wordt de markt meer en meer overspoeld met materiaal waarvan je jezelf op zijn minst mag afvragen wat het in godsnaam nog eigenlijk toevoegt aan alles wat we al kennen. Behalve dan aan het ego van degenen die het hebben opgenomen. Begrijp me niet verkeerd trouwens, zolang een plaatje muziek bevat die gewoon vet en strak wordt uitgevoerd in goed geschreven nummers zal het mij verder een zorg zijn in welke stijl men speelt en of die heden ten dage wel/niet relevant is. Goede muziek is goede muziek. Punt. Het is alleen verschrikkelijk jammer dat er nog teveel artiesten zijn die een ongezond gebrek aan zelfreflectie hebben, en waar vroeger A&R managers, producers en afschrikwekkende kosten voor goede studio’s ongezonde ambities keurig in de kiem wisten te smoren kan iedereen die dat wil zichzelf uitleven in zijn eigen home studio tjokvol geripte software om zijn/haar creatieve uitspattingen aan de hard-disc toe te vertrouwen. Om daar vervolgens de rest van de wereld mee lastig te vallen.

Ja er zijn altijd uitzonderingen op de regel. En ja, er zijn ook nu nog steeds prima bands die op deze manier hun werk aan de man/vrouw proberen te brengen. En dat soort bands hebben we bij Lords Of Metal altijd graag gesteund. Hetgeen we zullen blijven doen, want echt talent zal altijd boven komen drijven. En nee, niet alles wat door labels wordt uitgebracht is zaligmakend. Sterker nog, ik vraag me op dagelijkse basis af wat sommige labelmanagers bezielt als je hoort wat er af en toe als de nieuwste sensatie wordt aangeboden. Maar als ik je vertel dat ruim 30 procent van het totale promo aanbod wat ons maandelijks bereikt de review kolommen niet eens haalt dan kan je ongeveer wel uitrekenen hoeveel er nog afgeprutst wordt in diverse slaapkamertjes en ander goedkope locaties. Deze maand doen we trouwens een kleine 200 reviews. Waarvan het gros gewoon fatsoenlijk tot zeer goed is. Het is gewoon een kwestie van goed wieden in het aanbod, maar dat doen we graag voor jullie. Dat was de insteek al in 2000 toen LoM op internet van start ging, en zo zal het blijven tot we er mee op houden. Maar dat duurt nog effe. Don’t hold your breath.

Tot zover onze kijk op de toestand in de wereld, voor de rest ga je maar lekker zelf lezen wat voor onzin we weer hebben bedacht en opgeschreven over de door ons zo geliefde Metal. Opmerkingen, aanmerkingen, tips, informatie, aanbiedingen en verwensingen zijn zoals gewoonlijk weer welkom op de bekende adressen/locaties. Mocht je zelf ook iets willen bijdragen aan LoM, schroom dan niet, maar neem gerust contact met ons op, wie weet kunnen we zaken doen. Lords Of Metal editie 177 zal rond 1 maart verschijnen, tot dan.

Horst

IF YOU AIN'T A METALHEAD, YOU MIGHT AS WELL BE DEAD!