Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Streams

Beluister de nieuwste albums en tracks het eerst via Lords Of Metal!

Fleddy Melculy - Varken (De Kerk Van Melculy)

Fleddy Melculy  - Varken (De Kerk Van Melculy) Belgisch fenomeen Fleddy Melculy lanceert 1e single-video ‘Varken‘

-Nieuw (2e) album ‘De Kerk Van Melculy’ uit op 16-2-2018 via Sony Music-

Ah, maar ja. Het is de Wet van Murphy: als de shit de fan hits, hittie ‘m goed. Ga maar na: vrijdag de 13e is al reden genoeg voor rationeel denkende mensen om die dag überhaupt niet buiten te komen. En al helemáál niet om met een zwarte kat onder de arm een klavertje vijf plat te trappen en vervolgens onder een ladder door te lopen, terwijl in de verte een uil drie keer roept en het zojuist gekochte pak zout door een gaatje in de verpakking op straat sijpelt. Laat staan om op die onheilsdag de eerste single-video van een aankomend studio-album te lanceren. Daar moeten heel wat klavertjes-vier, konijnenpootjes, vallende sterren, zingende krekels en hoefijzers tegenover staan.

Bon. De één zijn pech is de ander z’n geluk. Het is daarom dat niemand minder dan het Belgische fenomeen Fleddy Melculy uitgerekend vandaag zijn eerste single Varken de wereld in slingert, afkomstig van het nieuwe (2e) studio-album De Kerk Van Melculy dat op 16 februari 2018 via Sony Music verschijnt. Een dubbelalbum dan ook nog, met maar liefst 22 tracks + 8 bonustracks. Jawel meneer, want niets megalomaans en narcistisch is Fleddy Melculy vreemd. En dan staat sinds zojuist dus ook nog de gelijknamige video Varken online: een 3D lyric video die opgetrokken is uit geanimeerde beelden van de hoes van het nieuwe album.

“Iedereen wordt een varken
En iedereen wordt een zwijn
Door een hele fucking week afzien
Wilt ge alleen maar een varken zijn”
[Uit: Varken]

Fleddy Melculy-oprichter en frontman Jeroen Camerlynck licht op eloquente wijze de diepere filosofische betekenis van het nummer toe: “Varken is de samenvatting van wat 99% van de mensheid denkt en voelt als het weekend eraan komt (we kunnen er procentueel ook naast zitten: misschien is het wel 100%). Door de hele week met een masker rond te lopen; braaf ja te knikken en vooral de kont dicht te moeten knijpen op werk, op school -of where ever the fuck- is de vrijdag voor veel mensen de stress ontladende start om dat masker eindelijk af te zetten. Zodat duidelijk wordt dat er alleen maar varkens achter zitten die nood hebben aan zich kapot te feesten en alle shit te vergeten. Varken is dus weliswaar een party-song en dat is een waarheid als een k...euh...varken!”

Fleddy Melkjoel-wie?
De allereerste video T-Shirt van Metallica (inmiddels 200K views op YouTube) uit januari 2016 fungeerde als singulariteit, waarna een oerknal volgde die van Fleddy Melculy een heus fenomeen maakte, ja zelfs één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium. In eigen land geliefder dan Urbanus + Hot Marijke + Schanulleke + de 12 onderkinnen van Marijke de Block + Manneken Pis samen-en daar dan ook niet van de nationale radiozenders (Studio Brussel en Eén) weg te slaan. De band zette in de zomers van 2016 en 2017 de grote Benelux zomerfestivals in vuur en vlam waaronder Rock Zottegem, Graspop, Alcatraz (warm up party), Pukkelpop, TW Classic (als support van Guns N’ Roses) alsmede op het eigen metalfestival FleddyPalooza. In Nederland venividivici'de het metalbeest o.a. op Paaspop, ScumBash, Nirwana Tuinfeest, Zwarte Cross en op Eurosonic-Noorderslag 2017.

Facebook
Homepage

En dan nu: dansen in de pit (tourdata 2017-2018)
14.10: Beerland - Hengelo (NL)
20.10: Laekelinde - Sint-Pieters-Leeuw
21.10: Café De Sjmied - Eijsden (NL)
11.11: AFM Metalfest (Le Salon) - Silly

02/02/18 Bolwerk - Sneek, NL (TRY OUT)
03/02/18 Schuit - Katwijk, NL (TRY OUT)
22/02/18 Het Depot - Leuven
02/03/18 Club de B - Torhout
03/03/18 Effenaar - Eindhoven NL
09/03/18 Gebr. De Nobel, Leiden, NL
17/03/18 Fleddypalooza 2 - Volt - Sittard, NL
22/03/18 Trix - Antwerpen
23/03/18 Doornroosje - Nijmegen, NL
24/03/18 Beest - Goes, NL
29/03/18 Vooruit - Gent
30/03/18 Muziekodroom - Hasselt
31/03/18 Victorie - Alkmaar, NL
07/04/18 Tivoli De Helling - Utrecht, NL
20/04/18 Hedon - Zwolle, NL
21/04/18 Xinix - Nieuwendijk, NL
11/05/18 Fleddypalooza 3 - Mezz - Breda, NL

‘Awel, ’t is eigenlijk een uit de hand gelopen grap…’

Wat het fenomeen Fleddy Melculy betreft, kan dat tellen als understatement. Er hingen eens een spook, ene met een klakske en ne zot met een masker van groen caoutchouc aan den toog…

Van het een komt het ander: puur uit liefde voor hardcore en metal én met veel goesting om te entertainen wordt een eerste demo ingeblikt. Wanneer brulboei Jeroen Camerlynck — tevens frontman van De Fanfaar, de backingband van Urbanus — op 18 januari 2016 de lyricvideo van T-shirt van Metallica online gooit, heeft hij geen flauw benul van wat voor heksenketel dat gaat ontketenen. In half jaar tijd ontpopt het illustere gezelschap zich tot één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium.

Diezelfde zomer schopt Fleddy het meteen tot op de grote rockpodia der lage landen. Pukkelpop, Graspop, Zwarte Cross, Crammerock en Rock Zottegem moeten eraan geloven. De band bouwt in een mum van tijd een straffe livereputatie op. Hun mallotige mix van brute hardcore, zwaarmetalen mokerriffs en stand-up comedy — gratis tombola, iemand? — gaat er even lekker in als een Bifiworsten na een uurtje circlepitten. Vanaf dan pikken zowat alle Vlaamse media de anthems over verloren sleutels, lege broodzakken en andere zwaar onderschatte first world problems op. Fleddy takes Studio Brussel, Eén, Humo, De Standaard, De Morgen en Knack Focus … Alleen bij Kerk en Leven en Radio Maria blijft het oorverdovend stil.

De band tekent bij major Sonymusic en in september 2016 dendert debuutplaat Helgië op nummer 2 de nationale charts binnen. Een succesvolle en vrijwel uitverkochte clubtour door Vlaanderen volgt. In het zog van 4 StuBru-Afrekeninghits (T-shirt van Metallica, Feestje in uw huisje, Pinker, Geen vlees wel vis), een resem zotte video’s en serieus wat online buzz trapt de band begin 2017 een headline tour door Nederland af. Het startschot: 2 shows op Eurosonic-Noorderslag, hét Europese showcasefestival in Groningen. Nederland lust duidelijk pap van Fleddy (en andersom).

Als klap op de vuurpijl geeft de Brusselse AB Fleddy Melculy carte blanche om een metalfestival op poten te zetten. In april 2017 headlinet de band als een geoliede metalmachine zijn eigen FleddyPalooza in de zo goed als uitverkochte AB Box, met een hele rist bevriend lawijt als special guests op de affiche. De demografie van de moshpit die avond zegt alles. Van puberende Slayersletjes tot getatoeëerde grizzlyberen: op Fleddymania staat geen leeftijd.

Ongeveer 5000 verkochte albums later trekt Fleddy opnieuw flink van leer op de Belgische en Nederlandse zomerfestivals: Lokerse Feesten, Paaspop, Putrock, Zwarte Cross, Maanrock… en als absolute kriek op de taart: het voorprogramma van Guns N’ Roses op TW Classic 2017. Intussen worden concrete plannen gesmeed om de band ook in Zuid-Afrika te lanceren. Een eerste single met gastzangers Francois Van Coke (Fokofpolisiekar) en Arno Carstens (Springbok Nude Girls) is op til.

Maar wie is die Fleddy Melculy nu eigenlijk? En hoe heeft hij zich zo kunnen vastbijten in de Belgische en Nederlandse metalscene? Zijn het de uit het leven gegrepen teksten? De boosheid of de bulderlach? Het mysterie en de maskers misschien?

Who knows. Who cares…? Kom het gewoon zelf ontdekken.


Deel deze stream met je vrienden