Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Cort X500

Door: Wouter

Cort’s nieuwe vlaggenschip van de X series is de X500. Het is een gitaar voorzien van de juiste houtsoorten in een neck-through ontwerp en goede hardware, waaronder EMG actieve elementen en een Floyd Rose tremolo systeem. Het model is een superstrat met een scherpe look die uitnodigt om te shredden.

Cort
Cort is een bekend gitaarmerk uit Zuid Korea en heeft een brede range aan gitaren. Naast Zuid Korea worden de gitaren tegenwoordig ook in Indonesië en China gebouwd. Bekende endorsees van Cort zijn door onder andere Matthew Bellamy van Muse en zowel Bard Torstensen en Andre Skaug van Clawfinger spelen Cort. Jesper Strömblad, die mij persoonlijk erg aanspreekt qua gitaarspel, speelde in zijn The Resistance tijd op een Cort Z-Custom 2. En natuurlijk de bekende Axe bass van Gene Simmons is ook een Cort Sinds de release in 2000 is de X series gericht op de superstrat liefhebber. De nieuwste versie van het vlaggenschip van deze serie is de X500 die door de distributeur Musik Meyer aan Lords of Metal beschikbaar gesteld is om te testen.

band image


Cort X500 OPTG
De gitaar komt in twee verschillende kleuren, Open Pore Trans Grey (OPTG) en Open Pore Jeans Blue (OPJB). Wij hebben de grijze versie getest, die een stuk donkerder oogt dan op de officiële foto’s. De achterzijde van de neck is blank afgewerkt en richting de body wordt dit geleidelijk donkergrijs. Het fretboard is stemmig ebony dus zwart en er zijn geen inlays, maar wel een witte binding. De hardware is zwart. De nerven van het hout zijn open en grof afgewerkt en dit geeft de gitaar een eigen karakter qua looks. De randen van de body zijn behoorlijk haaks en scherp. Dat is iets minder comfortabel om te spelen, maar dit draagt wel bij aan een scherpe look, net als de puntige headstock. De gitaar is vanuit de kern opgebouwd uit een vijfdelige neck uit maple met panga panga die doorloopt tot onderaan de body. De body is verder gemaakt van swamp ash en persoonlijk is dat mijn favoriete houtsoort voor een gitaarbody. Dit draagt bij aan een midrange sound om goed door de mix te snijden. Met een traditionele combinatie van actieve EMG elementen (81/60) een stabiele Floyd Rose locking tremolo, één volumepot, één tonepot en een drieweg elementenschakelaar zijn er geen verrassingen qua hardware te ontdekken, anders dan dat dit een bewezen combinatie is.

Specs
Voor een volledig beeld van de specificaties van deze gitaar onderstaand lijstje;

Construction: Neck-Thru
Body: Swamp Ash
Neck: 5PC Maple & Panga Panga
Binding: White (Fingerboard)
Fretboard: Ebony (Compound Radius)
Frets: 24
Scale: 648mm(25.5")
Tuners: Die-Casting
Bridge: FloydRose® Special Tremolo
Pickups: EMG® 60(N) & 81(B)
Electronics: 1 Volume, 1 Tone, 3 Way Toggle Switch
Hardware: Black
Strings: D'Addario® YB EXL 120

band image


Testsetup
De Cort X500 heb ik getest met een Peavey 6505 MH met een custom Kool & Elfring XL112 voorzien van V30 speaker. In de loop een 19’’ multifx voor een delay en reverb.

Sound en speelbaarheid
Eerlijk gezegd ben ik altijd wat kritisch op gitaren voorzien van de combinatie van de beruchte actieve EMG pickups. Uiteraard is het een bekende en bewezen combinatie die wereldwijd door enorm veel gitaristen wordt gespeeld en gewaardeerd, alleen spreekt het mij minder aan. In deze gitaar komen ze toch goed tot hun recht en voor mijn oren draagt de swamp ash body écht bij in de sound. Met een neck-through ontwerp is de sustain ook onversterkt goed, dit blijft versterkt met een high gain sound uiteraard overeind. Met een overdrive en vooral high gain geluid staat deze gitaar als een huis. Dit is waar deze gitaar voor gemaakt is en vooral lekkere snelle thrash riffs vliegen uit je vingers. De verschillende houtsoorten in de neck zijn duidelijk voelbaar, niet dat er millimeters hoogteverschil in zitten, alleen je moet wel even wennen dat er verschillende structuren over de breedte van de hals aanwezig zijn. De hals is niet te dun, maar wel snel, dus je vliegt over de hals als je wil en de gitaar nodigt uit om snel te spelen. Hij voelt ondanks een beperkt gewicht solide aan. Het bereik is over de hele hals tot de 24ste fret goed vanwege de neck die doorloopt in de body. De frets zijn wel wat ruw afgewerkt, die scherpe randjes zou ik wel laten bijwerken. Zoals bovenstaand al aangegeven zijn de randen van de gitaar, vooral de achterzijde, erg recht uitgevoerd. Als je in de studio zittend speelt, dan voelt dit wat minder lekker aan.

Conclusie
De Cort X500 is gemaakt voor metal, maar kan ook meer allround in worden gezet. Met een prijs van rond de duizend euro koop je er wat mij betreft er veel gitaar voor. De concurrentie in deze prijsklasse is groot en dit gaat deze gitaar winnen door het gebruik van hoge kwaliteit materialen en zijn onderscheidende looks met grove open nerven en doorlopende neck die luxe uitstraalt en aanvoelt.

Home
Facebook

<< vorige volgende >>