Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: TV cabinets PV600 - Bass

Door: Wouter

Heb je ooit eens je basversterker vol open willen draaien zonder je bascabinet op te blazen? De ambities om dit live te kunnen doen? Waarom zou ik ook niet weten, maar met een TV cabinet kan dit en zelfs met behoud van een kristalheldere sound. Deze metal gear special hebben we een bijzonder bascabinet die zelfs Tony ‘The Demolition Man’ Dolan (Venom Inc.) niet kapot krijgt.

TV cabinets
Arjan Temme bouwt custom cabinets voor bas en gitaar. In deze eerste metal gear review over TV cabinets behandelen we de PV600, een bascabinet die Arjan ontwikkelt heeft voor bassist Peter Vink. En Peter is door Lords of Metal op zijn beurt weer tot oudste heavy metal bassist van Nederland benoemd. De eerste prototypes dateren uit 2016 en inmiddels zijn er meerdere cabinets gebouwd. Wij hadden de eer enkele verschillende versies van de PV600 te mogen testen. Deze cabs zijn hand gebouwd en dit hoor je ook terug, want geen enkele klinkt exact hetzelfde. Wat ze wel gemeen hebben is een robuust uiterlijk en dikke toon. De bijzondere verschijningsvorm van de kasten komt van de hand van Hennie Vink, die elke kast als kunstobject benaderd en voorziet van een uniek design. Dit geeft een robuuste overall look met finesses en fijnheid in de applicatie van skulls en dergelijke, het moet wel metal zijn natuurlijk! In 2018 heeft Arjan voor Tony “The Demolition Man” Dolan van ‘Venom Inc.’ twee 15 inch kasten gebouwd waar Tony erg enthousiast over is. Helaas konden ze nu nog niet mee op tour, maar ik verwacht dat deze over niet al te lange tijd over de hele wereld reizen.

PV600
De PV600 is een hand gebouwd cabinet opgebouwd uit meerdere lagen multiplex die op spanning wordt gezet door een mahonie geraamte. Door de spanning op het hout wordt een strakke sound gecreëerd. De ruwe afwerking zonder tolex of andere bekleding draagt bij aan de trillingen van de kast en daarmee de sound. De kasten zijn voorzien van full range speakers die bijvoorbeeld ook in PA systemen worden toegepast en daarmee een breed geluid zonder teveel kleuring geven.

band image


Testsetup
De testsetup bestaat uit een Bo~EL Big Generator DLX 5-snarige bas en een Hartke HA2500 top.

Sound
Zoals in het voorwoord reeds gemeld: dit cabinet kan alles aan en behoudt een kristalhelder geluid. Wat mij vooral opvalt is hoe eerlijk het geluid wordt gereproduceerd en hoe monsterlijk solide deze cabinets klinken. Je hoort echt wat je bas voortbrengt, ongekleurd en recht in je bek. Ook op haast onmenselijk hoge volumes blijft dit overeind, zelfs als je de versterker volledig openzet. Uiteraard doe je dit nooit, maar bijzonder mooi dat het kan! De 15 inch cabinets zijn in enkele versie voldoende voor de meeste gigs en met een dubbele uitvoering, dus twee cabinets op elkaar, kan je elk podium ter wereld aan. Doordat de full range speakers voor een breder frequentiebereik gebouwd zijn behoud je naast een vol laag ook helderheid in het hoge frequentiebereik. TV cabinets zijn uniek en handgebouwd, dus je kan aansluitingen, speakers en impedantie precies zo krijgen als jouw setup nodig heeft.

Conclusie
Qua geluid is dit de perfecte cab voor een veeleisende bassist die zijn toon serieus neemt. De cabinets zijn gebouwd op een manier die elke tour overleeft en daar hoeven je roadies helemaal niet subtiel voor te zijn. De looks en afwerking zijn robuust en uniek, dit is een kwestie van smaak, maar ook op jouw wensen aan te passen. Als je ze heel vriendelijk vraagt kun je hem ook wel in zuurstokkleuren krijgen, maar wij willen natuurlijk gewoon schedels.

Home
Facebook

band image

<< vorige volgende >>