Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Kool Black 50 watt

Door: Wouter

In deze Metal Gear Special een volledig Nederlands ontworpen en met de hand gebouwde buizenversterker van Kool Amplification. Ik repeteerde met mijn oude band (Deluzion) in - een inmiddels gesloopte oefenruimte - op het industrieterrein van Zutphen. In de gearopslag stonden van de meeste bands hun cabinetten. Hier viel mij een XXL 4x12 cab in wit tolex op, met een voor mij onbekende naam Kool & Elfring. Na wat zoekwerk bleek dit deze Nederlandse gitaarcabinetten bouwer te zijn die loeisterke en goed klinkende kasten op de markt brengt. Sindsdien ben ik bijzonder geïnteresseerd geweest in het merk en twee cabinetten rijker, een custom 1x12 en 2x12.

Kool Amplification

Kool Amplification is het bedrijf van Aryjan Kool die in 2007 gestart is samen met Floris Elfring met de bouw van cabinetten. De mannen van Kool zijn vanaf 2011 ook versterkers gaan bouwen en toen de high gain ‘Black’ versterker aangekondigd werd heb ik al gauw na mijn start bij Lords of Metal contact opgenomen om de Black te kunnen testen. Met hoge verwachtingen en een auto vol ‘Kool-gear’ kon ik richting de oefenruimte voor een goede testsessie.

Kool Black 50 W

De Black is een tweekanaals 50 watt buizenversterker ontworpen voor liefhebbers van een dikke toon en goede sustain. De versterker is ontworpen en handgebouwd door Aryjan Kool en heeft een hoger gainbereik dan hun eerdere versterkers. Kanaal 1 is voorzien van een mild en hot stand en kanaal 2 levert de overdrive tot high gain sounds. De versterker wordt geleverd inclusief voetcontroller waarmee je toegang hebt tot de kanalen, de true bypass effectloop kan schakelen en de tweede mastervolume kan gebruiken. De versterker is voorzien van SVC wat staat voor seamless volume control, van slaapkamer tot arena heb je een dikke sound. Uiteraard is de versterker voorzien van speakeraansluitingen voor 4 8 of 16 ohms. Naast de 50 watter is ook een 18 watt versie beschikbaar.

De versterker kent een slim ontwerp die het geluid creëert door een combinatie van slim ontworpen printplaat en met de hand bedrade onderdelen in de behuizing schuil gaat. Als je de versterker oppakt aan het net iets uit het midden gepositioneerde handvat merk je dat hier over nagedacht is. In ons testpakket is ook n speakerkabel en fraaie robuuste hoes meegeleverd.

band image


Specs

Onderstaand de specificaties zoals ook op de Kool Amplification website te vinden;
• 2 channels: channel 1 (mild/hot) channel 2 (overdrive)
• 2 modes on channel 1: 'mild' and 'hot'
• SVC - Seamless Volume Control: from 0,1 watt 'bed room' levels to 50 watt 'Rock Arena' levels (no tone loss at lower volumes, no need for power-soak)
• Ultra wide gain range control for ultimate gain versatility
• True bypass effects loop
• SVC Volume boost
• 3 button footswitch: channel, effects loop, volume boost
• Outputs 4, 8, 16 Ohm or 2x16, 2x8 Ohm
• Output: 50 Watts R.M.S.
• Special designed oversized output transformer
• Power tubes 2x6CA7 power tubes (in de door ons geteste versie zijn dit toch 6L6)
• 5xpre-amp tubes: 4x12AX7 + 1x12AU7(effects loop)
• Outputs 4, 8, 16 Ohm or 2x16, 2x8 Ohm
• Weight: approx. 15 kg
• Hybrid handwired plus handsoldered printed circuit board in the Netherlands by Kool Amplification
• Handmade A to Z bij Kool Amplification
• dimensions: H=25 cm W=50 cm D=25 cm
• 13 ply lightplex
• Finger joint corner construction
• Asymmetrical handle for perfect balance
• High quality vinyl covering
• Tolex: 'Black Rose'

Testsetup

De testsetup bestaat uit verschillende Bo~El gitaren, een MC6, een MC7 TOL en een nieuw prototype. Als cabinet heb ik mijn Kool & Elfring XL212 cabinet voorzien van v30’s aangesloten die voorzien is van hetzelfde tolex als de Black. Om hem te kietelen heb ik ook een Maxon 808 voor de versterker ingeprikt.

band image


Sound

Kanaal 1 biedt in mild stand een fraaie cleane sound met body. Wat opvalt is de volle sound en de eerlijkheid waarmee je gitaargeluid wordt versterkt, je toon (ook overtones) blijft behouden. Met de hot stand geeft de versterker een milde crunch tot een best behoorlijke gain. Normaal gebruik ik de volume pots van mijn gitaar nauwelijks, bij deze amp loont het de moeite om de veelzijdigheid van de beschikbare geluiden te ontdekken.

Kanaal 2 brengt je in lage gain instellingen naar een dikke jaren 70 rock sound. Volle dikke tone die staat als een huis met een goede fundatie in het laag en laag mid. Een AC/DC riff moet er dan zeker even gespeeld worden. Als je de gain opschroeft is het verstandig de master van ch2 iets te temperen om te borgen dat je nog voldoende ruimte in je equalizer settings overhoudt. De hogere gain settings deden mij denken aan een Soldano SLO 100 met meer body in het laag.

Wat mij vooral opvalt is dat deze versterker zo ontzettend stil is als je niet speelt. Alle gruis en ruis van high gain versterkers wat je normaal gewend bent is er niet. Als je de gainstage nog te beperkt vindt dan is er zelfs een mogelijkheid de Black nog meer gain te geven. Na contact met Aryan per mail en live op de Vintage Guitar Beurs te Veenendaal geeft hij aan dat eventuele custom wensen tot de mogelijkheden behoren. Alleen roze tolex, nee daar doet Kool Amplification echt niet aan.

Conclusie

Als je een kritische veeleisende gitarist bent die een topversterker zoekt die handgebouwd wordt in Nederland heb je aan een Black een bijzonder goede versterker. De ‘Black’ versterker biedt een dikke tone en veel sustain. De 50 watt is ruim voldoende om live te kunnen knallen en door het slimme SVC (Seamless Volume Control) kan je ook op lagere volumes je volle sound handhaven zonder dat je oren hoeven te bloeden. De versterker geeft een breed toepasbare sound en gainstructuur. Enige kritiek die ik kan hebben is ook juist op dit punt, misschien is de versterker wel té breed toepasbaar voor een metal gitarist, dus mist een eigen sound, zoals een Mesa of 5150 wel biedt. Alleen bij die versterkers moet je de slechte bouw en de gruis en ruis in je sound op de koop toe nemen.

Home
Facebook

<< vorige volgende >>