Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Schecter Blackjack ATX C1 FR

Door: Wouter

Een bijzondere gitaar met een goed verhaal in deze Metal Gear. We hebben namelijk dezelfde Schecter Blackjack op de testbank die op Fortarock 2018 is gebruikt door Atilla van Satyricon. Deze gitaar heeft zeker de looks, maar heeft ie ook de sound?

Goed verhaal?
Ramon, onze chief news editor bij Lords of Metal, werd vanuit zijn netwerk gebeld omdat Atilla Vörös van Satyricon zonder gitaren zat bij Fortarock. Of hij iets kon regelen. Op het laatste moment. Na een dringend mailtje naar het hoofdkantoor van Schecter en mede door de flexibiliteit bij de Nederlandse distributeur, lukte het hem binnen drie uur een Schecter Blackjack ATX te regelen. Onderweg in de auto naar Fortarock werd de gitaar door top gitaartechnicus Eelco Slont van Bo~EL Guitars en Ayreon klaar voor het podium gemaakt. Bo~EL leverde trouwens ook de zevensnaar voor het Satyricon optreden. De gitaar stelde bepaald niet teleur en doorstond het geweld van Satyricon uitstekend. Na deze show mocht ik Blackjack gitaar, nog steeds in topconditie qua setup, afhalen bij Bo~EL in Arnhem voor een review.

band image


Schecter Blackjack ATX C1 FR
Het Amerikaanse Schecter levert een breed spectrum aan gitaren en de oorsprong van Schecter ligt in het bouwen van gitaaronderdelen. Ik ken het merk vooral van de gitaristen Synyster Gates van Avenged Sevenfold en Ernie C van Bodycount. Ooit heb ik door een ruildeal een Schecter C1 gehad en hierbij viel mij al op dat afwerking van deze gitaren bijzonder goed is. De Blackjack ATX is een in Zuid Korea gebouwde speciale versie van de C1 en heeft met de aged black satin afwerking en de aged crème binding een echt bijzonder fraaie look. Behoudens de inlay op de 12e fret is het ebben fretboard volledig zwart. Deze gitaar straalt metal uit en is voor metal gemaakt. De welving van de top biedt veel comfort en de satin finish set neck geeft je een fijn spelende en redelijk slanke nek met maximaal bereik bij je shredsolo’s bovenaan de hals. De afwerking van elk fretje en de binding is perfect en straalt kwaliteit uit. De setup uit de doos schijnt wel wat werk nodig te hebben, maar hierin heb ik de mazzel dat Eelco Slont van Bo~EL Guitars de gitaar al in handen heeft gehad en een goede setup heeft gegeven. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, maar als een pro hem in handen heeft gehad merk je het verschil echt hoe dan ook. Voor bovenstaand optreden waren de snaren en de tuning trouwens aangepast, want er werd in D gespeeld, maar ik heb hem in standaard E-tuning getest.

Specs
De gitaar is gebouwd van mahoniehout en voorzien van een ebben houten fretboard. Deze speciale versie is voorzien van actieve Seymour Duncan Blackouts (AHB-1) elementen, die te schakelen zijn met een drie weg elementenswitch. Per element is er een volumeknop en ze delen een gezamenlijke toneknop. De Grover tuners en Floyd Rose brug houden je snaren in bedwang en alle hardware is uitgevoerd in black chrome.

Testsetup
Deze gitaar heb ik getest met een Peavey 6505MH en een Kool&Elfring XL112 met V30. Daarnaast een Morley Tremonti wah voor een solo.

band image


Sound
Met de verwachting een dikke vette sound neer te kunnen zetten draaide ik mijn amp alvast voldoende open om een klein burenconflictje te ontketenen. Dit conflictje bleef helaas een beetje uit. Het geluid van de actieve Blackouts elementen is vrij vlak en lijkt wat compressie te hebben. Ik mis daarbij een beetje een organisch geluid. De definitie van de verschillende noten bij het spelen van akkoorden ijkt er niet echt te zijn. Met name hoger op de hals lijken de overtones te ontbreken of afgesnuit te worden. Daarna ben ik toch even op zoek gegaan naar een goed clean geluid en de elementen geven hierin niet thuis, hoe dan ook krijg je een crunch. Dit kan ook door mijn eigen testsetup komen. Mijn eigen C1 was voorzien van een EMG 81/60 en hiervan kan ik mij herinneren dat het geluid ook veel compressie had en niet gedefinieerd was. Aangezien de Blackouts moderner zijn had ik toch de verwachting dat dit meer ontwikkeld zou zijn. Misschien moet je helemaal niet naar op zoek gaan naar een veelzijdige organische toon met deze gitaar en kan je als (ritme)gitarist die een dik tapijt neer wil leggen hier prima mee uit de voeten. Ik denk dat in deze fraaie gitaar bijvoorbeeld bareknuckle aftermaths of passieve elementen niet zouden misstaan om meer toon uit de mahonie body te halen.

Conclusie
De Schecter Blackjack ATX C1 FR is een goed afgewerkte en fijn spelende gitaar met op papier goede specs. Qua sound denk ik dat de Blackouts voor veel gitaristen prima werk levert en als je meer definitie in je sound zoekt: het omwisselen naar andere elementen zou een interessante zoektocht op kan leveren.

Schecter Guitars Home
Schecter Guitars Facebook
Bo-El Home

<< vorige volgende >>