Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mysto Dysto en Mandator in de herhaling!

Door: Horst

Albums worden voor verschillende mensen om uiteenlopende redenen cult-klassiekers. Dat kan komen door de impact die ze hebben (gekregen) op een genre, doordat het de eerste beschikbare opname is van artiest x, of gewoonweg omdat je er via-via van gehoord had en niet meer los van kon komen. Dat laatste is het geval bij ‘The Rules Have Been Disturbed’. Ergens midden jaren ’80 had ik een klasgenoot wiens oom (Marcel Verdurmen) snarenbuiger was bij Mysto Dysto en zodoende kon ik van redelijk dichtbij de groei van die band volgen. Ontdaan van de wetenswaardigheden van het ontstaan van de plaat (nu mooi verwoord in de liner notes) maakte het album een verpletterende indruk op een broekie als ik. Het werd een Siamese tweeling met Destruction’s ‘Eternal Devastation’ op een TDK D60 tape en maakte overuren in de walkman. Ergens in de loop der tijd raak je zo’n ding echter kwijt en ben je in 2006 blij met een eerste heruitgave. Naast die re-issue zijn nu ook de platen van vervolgband Mandator opnieuw beschikbaar via Dark Symphonies. Een mooie gelegenheid om deze eens tegen het licht te houden. Tekst: Hendrik Attema

Mysto Dysto – The Rules Have Been Disturbed + No AIDS In Hell

Laten we beginnen bij het begin: ‘The Rules Have Been Disturbed’. Uit de tijd dat de genres nog redelijk overzichtelijk waren met speed-metal en thrash-metal als aanduiding voor Mysto Dysto. Hoge zang, flitsend gitaarwerk en prima song-ideeën. De heruitgave van Rusty Cage bevatte indertijd slechts twee nummers van de later opgenomen, en door Vara’s Vuurwerk terecht gehypte, ‘No A.I.D.S. In Hell’-demo. Op de versie die nu (eigenlijk begin 2017) door Dark Symphonies is uitgebracht is de volledige demo te vinden. Dat is sowieso al een groot pluspunt, maar het grootste voordeel van deze versie is het opgepoetste geluid. Niet opnieuw opgenomen, maar wel met oog voor detail geremastered waarbij vooral het midden en laag van het klankbeeld er enorm op vooruit zijn gegaan. ‘Power Of The Law’, ‘Full Speed To Hell’ en ‘Atilla The Destructor’ knetteren zodoende ook na ruim 30 jaar heerlijk door de boxen. Het klinkt desondanks nog heerlijk authentiek, het oogt nog heerlijk authentiek (van hoesontwerp tot de fout in de naam van Attila), bijna pure nostalgie maar doeltreffend genoeg om de jongere fans te interesseren. De integraal toegevoegde demo klinkt ook als een klok. Ontdaan van de laag geluidswol is dit een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van de andere nummers. Bij de Oosterburen wordt een release als deze gekenmerkt als ‘Pflichtkauf!’ en dat is een mooie samenvatting van het gebodene.

Tracklist
1. Power Of The Law
2. Confused
3. Tarantula
4. Atilla The Destructor
5. Full Speed To Hell
6. Indenter
7. One Night Stand
8. Visit Of The Vikings
9. Aids*
10. Fury's Child*
11. Demiurg*
12. Evil Dead*Mandator – Initial Velocity

Na het tekenen bij Disaster Records en het wijzigen van de naam stond men als Mandator voor de mooie taak om met een goed vervolg op de proppen te komen. Dat die er kwam, was al een klein wonder (zie hiervoor de liner notes), maar het resultaat mocht en mag er wezen. ‘Attila’ klinkt vele malen beter dan op het debuut en wordt ook nog eens goed gespeld. Daarna volgt het eerste prijsnummer en een klassieker die aan kracht nog helemaal niets heeft ingeboet: ‘Black Rose’. Mooie tempowisselingen, een gevoelig tussenstuk en een knallende finale. Andere nummers die ook na 30 jaar nog als een huis staan zijn bijvoorbeeld ‘Jack Boots’, ‘Evil Dead’ en het ultieme liefdesverdrietnummer ‘I Will Be Your Last’. Het is de lugubere Mandator-versie van Megadeth’s ‘Liar’ dat iets later uitkwam. Net zo aanstekelijk en net zo heerlijk mee te brullen. ‘Initial Velocity’ was bij publicatie al een ondergewaardeerde plaat en is dat nu nog. Bij deze heruitgave zit helaas geen aanvullend materiaal, maar het opgepoetste geluid rechtvaardigt de aanschaf toch al.

Tracklist
1. Attila
2. Black Rose
3. Faces Of Death
4. Jack Boots & Leather Caps
5. Power Of The Law
6. Evil Dead
7. Posers
8. I Will Be Your LastMandator – Perfect Progeny (+ Strangled Demo)

Een trilogie is niet compleet zonder derde deel. In het geval van Mandator is dat ‘Perfect Progeny’. De volgende stap voor de band en helaas ook de laatste. Vóór de release waren er al de nodige line-up-wisselingen en ook de samenstelling die de plaat opnam was geen lang leven beschoren. De bandleden zaten elkaar dermate dwars dat met pijn en moeite de releaseshow werd gehaald waarna het verhaal over was. Er volgde dus geen tour om de plaat te promoten, hetgeen in die tijd echt een must was om te doen. Dus geen live-uitvoeringen van het opnieuw opgenomen ‘A.I.D.S.’, het tongbrekende titelnummer en de massieve afsluiters ‘Automatic Artillery’ en ‘Life Is Calling’. Het instrumentaaltje ‘Surrealistic Manoeuvres’ heb ik ooit op een kamertje horen ontstaan en is een leuk intermezzo. Tijdens het herbeluisteren van de gehele plaat wordt eens te meer duidelijk dat hier mét een tour meer succes in had gezeten. Het mocht niet zo zijn en kwam er een einde aan de band.

Begin jaren negentig werd de band door Verdurmen nog een keer opgestart waarbij de door Pantera-beïnvloedde demo ‘Strangled’ ons deel werd. Ook dat bleek niet het gewenste effect te hebben waarna er wederom een einde kwam aan Mandator….tot 2018! Na geruchten en de aankondiging voor de EMM is het dan toch zover dat we op 15 december de band toch nog een keer, en hopelijk vaker, kunnen zien. Met Marcel Verdurmen en de van instrument geswitchte Walter Tjwa biedt dat hoop op een fantastisch uurtje.

Tracklist
1. Stick Your Knife
2. Coition Interruptus
3. Surrealistic Manoeuvres
4. An Invisible Disease Strikes
5. Brain Desire
6. Perfect Progeny
7. Automatic Artillery
8. Life Is Calling
9. This Is It*
10. Wasted World*
11. Bed Of Blood*
12. Still Asleep*

<< vorige volgende >>