Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Klassik ’78: zo uniek dat er geen naam voor bestaat.

Door: Richard V.

Hoe vaak gebeurt er iets in de muziekwereld waarvoor geen naam is bedacht? Naar onze bescheiden mening niet zo heel vaak. Op alles wordt tegenwoordig een etiket geplakt, maar in dit geval lukt dat niet. Klassik ‘78 is een band die iets doet dat simpelweg nog nooit is gedaan.

Klassik ’78 bestaat uit vier kerels die allemaal fan zijn van de gloriejaren van Kiss. Net als het merendeel van de fans, vinden ze de zes studioalbums die de band tussen 1974 en 1977 maakte (‘Kiss’, ‘Hotter Than Hell’, ‘Dressed To Kill’, ‘Destroyer’, ‘Rock And Roll Over’ en ‘Love Gun’) en de liveplaten (‘Alive’, ‘Alive II’) het beste dat de band ooit maakte. In 1978 nam Kiss geen nieuwe studioplaat op, maar maakten de vier bandleden van Kiss allemaal een soloplaat die op dezelfde dag werden uitgebracht.

Stel dat de vier Kiss muzikanten geen soloplaten hadden gemaakt, maar in 1978 samen een nieuw studioalbum hadden opgenomen. Hoe zou dat dan klinken? Met die hypothese gingen de mannen van Klassik ’78 aan de slag. Ze schreven in totaal twaalf nummers die klinken als… Kiss. De bas, gitaarsolo’s, drums en zelfs de zang klinken als vintage Kiss. Luister zelf naar een paar nummers hieronder die op YouTube zijn gezet. Het is alsof verloren gewaande opnames zijn ontdekt en nu eindelijk worden uitgebracht. De reacties zijn louter positief. Het is alsof Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley en Peter Criss in 1978 in een DeLorean zijn gestapt en veertig jaar naar de toekomst zijn gereisd. “De beste Kiss plaat sinds ‘Love Gun’” is een veelgehoorde kreet. Kiss fans over de hele wereld zijn enthousiast en kunnen hun oren niet geloven. Dankzij internet en social media is de muziek van Klassik ‘78 ook bij Gene Simmons en Paul Stanley terecht gekomen. De overgebleven originele bandleden van Kiss zijn net zo verbijsterd en vol lof over de prestaties van Klassik ‘78.Klassik ‘78 maakt nieuwe muziek in de geest van het oude Kiss. Klassik ‘78 valt niet in de categorie coverband want ze spelen geen covers. Het is ook geen tribute band want ze spelen geen muziek na van een band die is gestopt of minder actief is geworden. Klassik ‘78 is een band die iets doet dat simpelweg nog nooit is gedaan. De enige band die iets vergelijkbaars deed was Gruesome, die ooit een album opnamen dat klonk als Chuck Schuldiner’s Death. Zij hanteerden echter niet het ‘wat als concept’ zoals Klassik ’78 dat wel doet.

In de muziekwereld is er nog geen etiket voor dit nieuwe type hommage. We laten ons natuurlijk niet beperken tot de muziekwereld en kijken graag verder dan onze neus lang is. In de natuurkunde bestaat er zoiets als een parallel universum, een punt in de vierde dimensie waarop twee (of meer) realiteiten zich parallel ontwikkelen. De geschiedenis van Kiss vanaf 1978 is alom bekend, de muziek van Klassik ’78 biedt een realistisch alternatief. Mogen we daarom zo vrij zijn om Klassik ’78 werelds eerste parallelband te noemen?

Homepage
Facebook

<< vorige volgende >>