Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Summer Breeze 2018 - Nog een paar nachtjes slapen

Door: Wim S.

Het is zomervakantie. Heerlijk. En we worden dit jaar ontzettend verwend qua weersomstandigheden: het lijkt wel of de zon al onophoudelijk heeft geschenen sinds begin mei! Tijdens Fortarock was het heerlijk weer, tijdens Graspop, tijdens Pinkpop en ga zo maar door. Hopelijk zet die lijn zich nog even door want wat mij betreft moet het vooral goed weer zijn in augustus. Want vanaf 15 augustus is het weer tijd voor Summer Breeze, het fijnste metalfestival van Europa.

Ja, ik ga er nu al jaren op rij naar toe. Naar het zuiden van Duitsland. Ja, het is een eindje rijden, maar dat heb ik er graag voor over. Het strak georganiseerde festival blinkt uit in vrijwel alle aspecten die maken dat een festival al dan niet geslaagd is: de line up, de faciliteiten, het eet –en drankaanbod, de logistiek, de hygiëne, en ga zo maar door. En elk jaar zijn er weer verbeteringen ten opzichte van de voorgaande jaren. Ontzettend knap hoe men daar elk jaar weer in slaagt. Bekijk maar even het filmpje hier beneden hoe het er vorig jaar aan toeging.Ik wil het nu vooral even hebben over de line up. Zoals bekend ligt de nadruk bij Summer Breeze met name op death –thrash –black –en folkmetal. Soms komt er wel een hardrock band voorbij (Steel Panther) of een progressieve metal band (Tesseract) maar dat blijven dan de vreemde eenden in de bijt. Want over het algemeen wordt er muzikaal flink van leer getrokken in het pittoreske dorpje op de grens van Beieren. De organisatie zoekt het vooral in kwaliteit en is daarbij zeker niet alleen op zoek naar grote namen. Integendeel; naast enkele gevestigde namen is er ook elk jaar (veel) ruimte voor upcoming bands.

Dit jaar start het festival al op woensdag 15 augustus met enkele grote namen als Sepultura en Paradise Lost, waardoor er met recht gesproken kan worden van een vierdaags festival! Verder kunnen we genieten van de thrash van Warbringer, de heavy metal van Ross The Boss, de classic rock van The Night Flight Orchestra (het hobby bandje van Björn Strid van Soilwork en Sharlee D’Angelo van Arch Enemy) maar zie ik bijvoorbeeld ook uit naar het Britse Monument en de doom van Graveyard.Op donderdag 16 augustus zijn de grote namen Behemoth (altijd fijn), Eisbrecher (in Duitsland natuurlijk razend populair) en Powerwolf (een regelmatig terugkerende gast op dit feestje), maar ben ik veel meer geïnteresseerd in en benieuwd naar acts als GrooVenoM (wordt omschreven als death pop), Eskimo Callboy (trancecore; whatever that may be) en Celeste (blackened hardcore). En als je dan toch nog wat wilt raggen zijn er ook nog optredens van Jasta en Comeback Kid, is er gedacht aan deathmetal liefhebbers middels Cannibal Corpse en black metal adapten kunnen hun hard ophalen met Marduk.

Op vrijdag 17 augustus wordt de bill aangevoerd door bands als Arch Enemy, Doro en Trivium. En als je daar niet meteen vrolijk van wordt dan zou je wel kunnen worden als je je bedenkt dat die dag ook bands als At The Gates en Dying Fetus hun gal over ons uit zullen strooien, samen met overheerlijke death and roll van Vreid, de symfonische black metal van Satyricon en de shoegaze van Alcest.

Het festival wordt op zaterdag 18 augustus afgesloten met een sterke line up. Oude vertrouwde metal zullen we gaan horen van WASP en Dirkschneider (voor echt de laatste keer!), death metal zal goed vertegenwoordigd zijn met Bloodbath, Origin en het Belgische Fractured Insanity. Vanzelfsprekend krijgen we de nodige dosis black metal te verteren middels onder andere Carpathian Forest en ouderwetse death and roll van Motörhead’s Phil Campbell en zijn bastaard zonen zorgen voor een vrolijke noot.

Ik heb er weer zin in!

Homepage
Facebook

<< vorige volgende >>