Listen live to Radio Arrow Classic Rock

De oude Grave Digger albums opnieuw opgegraven…

Door: Sjak

Nadat in Engeland de New Wave Of British Heavy Metal zijn intrede had gedaan, begon er in diverse landen snel een reactie daarop te komen. Zo ook in Duitsland, waar in de begin jaren tachtig veel nieuwe bands ontstonden, die allemaal redelijk snel opgepikt werden door diverse platenlabels en die er voor zorgden dat er erg veel nieuwe heavy metal platen op de markt gebracht weren. Eén van die bands was het uit Gladbeck afkomstige Grave Digger (die heden ten dage trouwens nog steeds actief zijn), die middels ‘Heavy Metal Breakdown’ (uit 1984), ‘Witch Hunter’ (uit 1985) en ‘War Games’ (uit 1986) in die tijd een drietal zeer aardige albums uitbrachten. De twee eerstgenoemde platen worden nu door BMG Records, voorzien van het nodige bonus materiaal, opnieuw in omloop gebracht zodat degenen die toen die releases hebben gemist deze alsnog aan hun collectie kunnen toevoegen.

Heavy Metal Breakdown

De aanleiding voor het ontstaan van Grave Digger was een nummer van Motörhead, want toen zanger Chris Boltendahl in november van 1980 een oefenruimte binnenliep was daar een gitarist genaamd Peter Mason een Motörhead song aan het spelen. Daar Chris een groot fan van deze band was, raakten ze aan de praat en besloten ze om samen een band te gaan beginnen. Oorspronkelijk wilden ze de band Gas Chamber noemen, maar dat vonden ze toch niet zo geschikt voor een Duitse band en daarom werd geopteerd voor Grave Digger. Men vond in bassist Willi Lackmann en drummer Albert Eckardt de juiste ritme-sectie en in 1983 nam Noise Records contact op om de band twee nummers te laten opnemen voor de ‘Rock From Hell’ verzamelaar. In de Preussen-Ton-Studio in Berlijn werden de nummers ‘Violence’ (het allereerste nummer wat de band schreef) en de Rolling Stones cover ‘2000 Lightyears From Home’ opgenomen en middels deze in 1983 uitgebrachte verzamelaar (waarop ook de bands S.A.D.O., Railway, Iron Force, Rated X en Running Wild te vinden waren) kon de metal community voor het eerst kennis maken met de band Grave Digger.

Naar aanleiding van ‘Rock From Hell’ werd besloten om een full-length debuut album op te gaan nemen en daarvoor toog de band in januari van 1984 naar de Music Lab Studios in Berlijn. Later in dat jaar zag ‘Heavy Metal Breakdown’ dan daadwerkelijk het levenslicht en het album werd door de muziekliefhebbers erg goed ontvangen. De overwegend ruige, no-nonsense traditionele metal met de schreeuwerige vocalen van Chris Bolthendahl klonk erg overtuigend en met name de snelle opener ‘Headbanging Man’, titelnummer ‘Heavy Metal Breakdown’, de meezinger ‘We Wanna Rock You’ en de eveneens snelle afsluiter ‘Heart Attack’ maakten duidelijk dat deze band behoorlijk wat in zijn mars had. Middels het uitstekend opgebouwde ‘Yesterday’ lieten ze horen dat ze niet alleen “full speed ahead” nummers konden spelen, maar ook het nodige gevoel in een song aan konden brengen en dat maakt dit nummer dan ook één van de hoogtepunten van dit prima debuut album.

Als bonusmateriaal heeft men de nummers ‘Shoot Her Down’ en ‘Storming The Brain’ (van de eveneens in 1984 verschenen EP ‘Shoot Her Down’) toegevoegd, alsmede ‘Violence’ en ‘2000 Lightyears From Home’ (van ‘Rock From Hell’) en een “mega mix” versie van ‘We Wanna Rock You’. Voor mij persoonlijk is ‘Heavy Metal Breakdown’ nog steeds één van de betere Grave Digger platen en anno 2018 heeft dit album nog steeds zijn charme behouden. Mocht je deze plaat nog niet in je bezit hebben, dan zou ik zeker deze re-release aanschaffen want die is absoluut de moeite waard!

Tracklist:
Original Album:
1. Headbanging Man
2. Heavy Metal Breakdown
3. Back From The War
4. Yesterday
5. We Wanna Rock You
6. Legion Of The Lost
7. Tyrant
8. 2000 Lightyears From Home
9. Heart Attack
Bonus tracks:
10. Shoot Her Down
11. We Wanna Rock You (Mega Mix)
12. Storming The Brain
13. Violence
14. 2000 Lightyears From Home (Alternative Version)Witch Hunter

Na het succesvolle debuutalbum moest er natuurlijk snel een opvolger komen om het ontstane momentum te behouden, maar bassist Willi Lackmann voelde zich niet langer happy met de pure heavy metal die de band maakte en besloot het voor gezien te houden. Aanvankelijk werd hij voor de opnames van het tweede album ‘Witch Hunter’ vervangen door Rene Teichgraber, maar die zou maar twee nummers van de plaat inspelen, zijnde het uitstekende ‘Love Is A Game’ en de Alice Cooper cover ‘School’s Out’. De rest van de baspartijen werden ingespeeld door zanger Chris Bolthendahl en gitarist Peter Mason. ‘Witch Hunter’ werd opgenomen in de eerste twee maanden van 1985, wederom in de Music Lab Studios in Berlijn.

Geluidstechnisch gezien was ‘Witch Hunter’ zeker een vooruitgang ten opzichte van ‘Heavy Metal Breakdown’, maar het song materiaal maakte niet zo’n grote indruk als wat men op het debuut had laten horen. Het album had in titelnummer ‘Witch Hunter’, ‘Get Ready For Power’ en het al eerder genoemde, gevarieerde ‘Love Is A Game’ zijn best momenten, maar de overige songs waren toch wel een stukje minder van kwaliteit, met als dieptepunt de uitgekauwde Alice Cooper cover ‘School’s Out’. Het tweede album was Grave Digger kan echter, ook nu nog, gezien worden als een erg degelijke heavy metal plaat, die echter net dat beetje extra miste wat de debuutplaat ‘Heavy Metal Breakdown’ wel had. Desalniettemin was het album wel in staat om de positie die de band inmiddels in de Duitse scene had verworven te consolideren en als zodanig vormden de eerste twee albums van Grave Digger het fundament voor de verdere succesvolle carrière.

Op deze re-release zijn als bonus de nummers ‘Don’t Kill The Children’, ‘Tears Of Blood’ en ‘Shine On’ toegevoegd en dat maakt deze nieuwe versie erg interessant, ook vanwege de erg fraaie digi-pack uitvoering en het uitgebreide, informatieve informatie-boekje. BMG Records is er dus zeker in geslaagd om deze “klassiekers” uit de jaren tachtig nieuw leven in te blazen en dat wordt door ondergetekende zeer gewaardeerd.

Tracklist:
Original Album:
1. Witch Hunter
2. Night Drifter
3. Get Ready For Power
4. Love Is A Game
5. Get Away
6. Fight For Freedom
7. School’s Out
8. Friends Of Mine
9. Here I Stand
Bonus tracks:
10. Don’t Kill The Children
11. Tears Of Blood
12. Shine On

Grave Digger Home
Grave Digger Facebook

<< vorige volgende >>