Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Orange Brent Hinds Terror

Door: Wouter

Brent Hinds van mathmetalmeesters Mastodon heeft een eigen signature amp ontwikkeld met Orange. Iedereen die een beetje op heeft gelet bij de gear reviews van Remco Post had kunnen weten dat hij een zwak heeft voor Orange en als je hem kent, dan weet je dat hij dat ook heeft voor Mastodon. Dus vandaar dat wij, Orange in Engeland en met distributeur High Tech Distribution in Frankrijk het een gepast idee vonden om hem na vijf jaar uit te zwaaien met dit exemplaar als laatste klus. Onze nieuwe gearman Wouter houdt de amp tegen het licht, met Remco als niet geheel objectief klankbord.

Orange Brent Hinds Terror

Brent Hinds van Mastodon speelt al jaren Orange. De release van een eigen signature is daarmee geen verrassing en toen we van Orange in Engeland en distributeur High Tech Distribution in Frankrijk de kans kregen de versterker aan de tand te voelen hebben we deze uiteraard met twee handen aangegrepen. Het is een signature terror, dus gebaseerd op de compact behuisde brulboeien met een Britse sound. Het formaat doet er voor de sound er beslist niet toe, deze versterker is gebouwd voor podiumwerk en kan ook op slaapkamerniveau grommen. De graphics op zijn signature versterker matchen met Hinds’ gezichtstattoos en dit geeft de versterker net als de beste man een bruut uiterlijk. Als je de cheesy promovideo op YouTube bekijkt in TellSell Amerikaanse reclamestijl, wordt dat brute wel snel minder als ik eerlijk ben.

Remco: Klopt, nu in gestopt ben bij Lords of Metal mag ik mijn objectiviteit loslaten. Ja ik ben gek op Orange en ook op de band Mastodon, dus toen deze amp uitkwam heb ik direct mijn oude amp ingeruild voor deze. Brent Hinds is een koning, en Orange is über, dus naast Wouter zijn mening ook mijn mening. Tenslotte is met Orange (en Dr. No effects) de gear sectie en mijn carrière bij Lords begonnen, dus om de cirkel rond te maken eindig ik hier ook mee.

band image


Specs

Deze Orange Terror oogt eenvoudig te bedienen en dat is ie ook. De amp biedt een overzichtelijke layout met twee kanalen, clean en dirty. Het cleane kanaal heeft een volumeknop, dat is alles. Het dirty kanaal biedt door te spelen met de knoppen en het uitgaande vermogen van de versterker van 0,5 watt tot 15 watt verschillende gain niveaus zonder vol gas open te hoeven staan. Eindbuizen zijn EL84 zoals we van Britse versterkers met lagere wattage gewend zijn. Achterop vind je een erg handige ‘bedroom’ of ‘headroom’ switch en aansluitmogelijkheden voor je cabinet, loop en footswitch. De versterker wordt netjes in een hoes geleverd met praktisch voorvak voor je kabels.

Test setup

De Brent Hinds Terror heb ik (Wouter) aangesloten op mijn custom Kool&Elfing XL212 met (echte) Britse Celestion V30’s uit een oude Mesa cab. Qua gitaren heb ik een MC6, MC7 en een KIM van Bo~El gebruikt, de MC7 vooral voor de lage B tuning. Qua pedalen heb ik onder andere de Maxon OD808 gebruikt om de versterker nog even extra te kietelen.

Remco: Mijn testsetup bestond uit, zoals het hoort Wouter, een Orange PPC112 cabinet en een Orange PPC412 cabinet, dit samen met mijn verschillende axes waaronder een Wylde Audio met EMG 81/85 set en een Pichel Hammer 6 met Bare Knuckle Nailbomb. Verder heb ook ik een Maxon OD808 gebruikt voor de extra punch.

band image


Sound

Het ‘natural’ cleane kanaal kent één voicing, volume opdraaien en klaar. Ik was hier vooraf wel wat kritisch over, je wil als gearhead toch wat controle hebben. Gelukkig is de sound vol en warm, dus biedt wat mij betreft een prima cleane sound, die op hogere volumes (zover je oren en of je buren aankunnen) een lekkere Britse crunch geeft. Voor de pedalenfreaks onder ons is dit een goede basis om je pedalboard op los te kunnen laten.

Remco: Mee eens, 1 knop is meer dan voldoende en de sound is helder, warm en behoeft geen verdere settings.

Het dirtykanaal biedt volgens Orange een nieuwe drietraps gainstructuur met brede mogelijkheden. In een lagere gainsetting biedt hij net als het cleane kanaal voldoende volheid in het laag. Iets meer gain en een Britse rocksound ontpopt zich. Het kan door mijn gitaren met passieve elementen komen, maar ik hoor pas bij hogere tot maximale gainsetting een metaltoon opkomen waar ik naar op zoek ben. Een Maxon overdrive OD808 vóór de amp trekt de sound een struk strakker en komt er een lekkere chuncky sound naar voren, goed voor sneller riffwerk. Door de EL84 eindbuizen blijft een scherp fris randje je herinneren dat je met n Britse amp speelt. Voor een smeriger doom en sludge sound kan je deze amp ook gebruiken, ik zou dan wel n paar pedalen inzetten om hem echt over de zeik te krijgen.

Remco: Met de gain op max kom je inderdaad niet meteen op metal gebied. Echter met een tube screamer erbij kom je hier wel, en Brent heeft zelf ook de OD808 op zijn board staan, dus heb je die erbij dan kan deze amp alles wel aan. Maar zeker voor Doom/Sludge en de niet extreme soorten metal is hij uitermate geschikt. Grindcore gasten kijken toch al niet naar Orange en moeten deze amp dan ook links laten liggen. Verder vind ik Orange amps een redelijk dark voicing hebben. En deze Terror is meer mid-ranged en daarom meer helder en heeft meer dynamiek dan bijvoorbeeld een Orange Thunder of OR. Persoonlijk is dit mijn favoriete Orange amp waarop ik heb gespeeld en dat zijn er wel heel wat.

band image


Conclusie

Het geluid is speciaal voor Brent Hinds ontworpen en geeft toch een herkenbaar Orange geluid met volle cleane sound en brede range gainsound. Voor pedalenliefhebbers een goede keuze. Door het compacte ontwerp en brede mogelijkheden om de eindtrap in te stellen in verschillende vermogens zowel in je slaapkamer, oefenruimte, studio en live goed toepasbaar.

Remco: Een uitstekende amp van alles en de Terror is een fantastische serie, maar een 50 watt Terror versie zou ik ook wel zien zitten, omdat 15 watt in sommige setups nog iets te weinig zou kunnen zijn. Vanaf hier veel leesplezier met alles wat vriend Wouter gaat doen, bedankt voor alles en maybe tot later!

Orange Amps Home
Orange Amps Facebook

<< vorige volgende >>