Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Saxon’s groei richting volwassenheid

Door: Sjak

Samen met Judas Priest en Iron Maiden behoort Saxon tot de grootste bands die uit de fameuze New Wave Of British Heavy Metal stroming zijn voortgevloeid en die ook heden ten dage nog erg succesvol zijn. Na de erg ruige eerste albums begon men steeds meer melodie en soms zelfs een vleugje commercie toe te voegen aan het materiaal en die groei werd steeds duidelijker richting het in die tijd behoorlijk verguisde album ‘Crusader’. Net als bij de eerste drie platen een tijdje geleden, brengt platenlabel BMG de albums ‘Denim And Leather’, ‘Power And The Glory’ en het reeds eerder genoemde ‘Crusader’ nu opnieuw op de markt in een erg fraaie digipack uitvoeren en voorzien van erg leuk bonusmateriaal. Dat betekent dat je zeker moet overwegen om deze re-releases aan te schaffen, zelfs als je de originele albums reeds in je bezit hebt.

Denim And Leather

Na het enorme succes van het derde album ‘Strong Arm Of The Law’ had de band de moeilijke taak om te proberen het hoge kwaliteitsniveau van dat album te evenaren en het dient te worden gezegd dat men daar op ‘Denim And Leather’ redelijk goed in geslaagd is. Stilistisch gezien keerde men weer enigszins terug naar het materiaal wat op het tweede album ‘Wheels Of Steel’ te vinden was en werden de ruwe, heavy songs voorzien van wat meer melodie. Dat leverde een aantal erg fraaie nummers op zoals ‘Princess Of The Night’, ‘And The Bands Played On’ en de anthem ‘Denim And Leather’, die zelfs nu nog regelmatig live gespeeld worden. Maar ook nummers zoals het snelle ‘Fire In The Sky’, het meer ingetogen ‘Midnight Rider’ en de tweede single ‘Never Surrender’ behoorden zeker tot de betere songs op dit prima album. ‘Denim And Leather’ leverde de band in ieder geval weer wat chart succes op en commercieel gezien was dit vierde album voor de band een stuk succesvoller dan voorganger ‘Strong Arm Of The Law’.

Er werd uitvoerig getoerd naar aanleiding van deze plaat, zowel in Europa als in Amerika en de carrière van de band vertoonde een duidelijke positieve trend. Deze re-release bevat naast het originele album een remix van het nummer ’20.000 Ft’ en een live-versie van ‘Bap Shoo Ap’, opgenomen op het Castle Donnington festival in 1980. Het meest interessante bonus materiaal is echter de diverse live-nummers die opgenomen zijn tijden de ‘Denim And Leather’ toer in 1981, waaruit eens te meer duidelijk blijkt dat de band op het podium tot de absolute top behoorde.

Score: 90

Tracklist Original Album:
1. Princess Of The Night
2. Never Surrender
3. Out Of Control
4. Rough And Ready
5. Play It Loud
6. And The Bands Played On
7. Midnight Rider
8. Fire In The Sky
9. Denim And Leather

Bonus tracks:
10. 20.000 Ft (remix)
11. Bap Shoo Ap (Live at Castle Donnington 1980)

Denim And Leather Tour 1981:
12. Intro/And The Bands Played On
13. Princess Of The Night
14. Midnight Rider
15. Never Surrender
16. Fire In The Sky
17. Machine Gun
18. Play It LoudPower And The Glory

Door de vele toer-commitments die de band had naar aanleiding van hun vierde plaat ‘Denim And Leather’ duurde het een behoorlijke tijd (vergeleken met de voorgaande releases) voordat het vijfde album ‘Power And The Glory’ het levenslicht zag. Op het moment dat de plaat uitkwam, in 1983, was het hoogtepunt van de New Wave Of British Heavy Metal al enigszins voorbij en werden de bands die vasthielden aan hun werkwijze en weinig vernieuwing brachten behoorlijk kritisch beoordeeld. Op ‘Power And The Glory’ week de band geen strobreed af van wat men in de voorgaande jaren had gedaan en dus was ook dit album een erg sterk traditioneel metal album met het titelnummer, ‘This Town Rocks’ en het dreigende ‘The Eagle Has Landed’ als best nummers. Ook ‘Power And The Glory’ was zowel commercieel als artistiek een behoorlijk groot succes, ondanks het feit dat meer toegankelijk materiaal in de tijd de norm begon te worden. Deze re-release is door de toevoeging van een groot aantal demo-versies een erg interessante plaat geworden, die de aanschaf zeker waard is.

Score: 85

Tracklist Original Album:
1. Power And The Glory
2. Redline
3. Warrior
4. Nightmare
5. This Town Rocks
6. Watching The Sky
7. Midas Touch
8. The Eagle Has Landed

Power And The Glory Recording Sessions with Jeff Glixman:
9. Make ‘Em Rock
10. Turn Out The Lights

Kaley Studio demos 1982:
11. Turn Out The Lights
12. Stand Up And Rock
13. Power And The Glory
14. Saturday Night
15. Midas Touch
16. Nightmare
17. RedlineCrusader

Op het zesde album ‘Crusader’ was de band dan uiteindelijk gezwicht voor de druk van buitenaf om meer toegankelijk materiaal te gaan maken en dat schoot in eerste instantie bij de die-hard fans behoorlijk in het verkeerde keelgat. De overgang tussen ‘Power And The Glory’ en ‘Crusader’ was dan ook wel erg groot, want als je luistert naar nummers zoals ‘Do It All For You’, ‘Sailing To America’ of de Sweet cover ‘Set Me Free’ is er niet zoveel meer te herkennen van de ruige sound van weleer. Alles klonk erg gladjes met de intentie om het commerciële succes in ieder geval te behouden en wellicht nog uit te breiden, met name in Amerika. Dat men hierdoor de fans van het eerste uur zou gaan verliezen, was misschien niet helemaal voorzien, maar werd als “collateral damage” aanvaard.

In die tijd werd het album door de metal community behoorlijk negatief ontvangen, maar als je enigszins objectief naar ‘Crusader’ luistert, staat er wel degelijk interessant materiaal op. Naast de al eerder genoemde songs, zijn met name titelnummer ‘Crusader’, ‘A Little Bit Of What You Fancy’ en de slowbanger ‘Just Let Me Rock’ de moeite van het beluisteren zeker waard. Echter, de stilistische overgang tussen ‘Power And The Glory’ en ‘Crusader’ was dusdanig groot dat dit het begrip van de fans te boven ging, waardoor het zesde Saxon album niet de waardering kreeg die het op basis van het geoffreerde materiaal zeker wel verdiende.

Ook ‘Crusader’ is opgeleukt met een groot aantal demo-versies uit de opname-sessies van september 1983, waardoor ook deze re-release van het zesde Saxon album een grote meerwaarde heeft gekregen ten opzichte van het originele album. Hulde voor BMG om deze Saxon platen te voorzien van deze extra’s en wederom op de markt te brengen. Ik kan niet wachten op de volgende albums…

Score: 85

Tracklist Original Album:
1. The Crusader Prelude
2. Crusader
3. A Little Bit Of What You Fancy
4. Sailing To America
5. Set Me Free
6. Just Let Me Rock
7. Bad Boys (Like Rock ‘n’ Roll)
8. Do It All For You
9. Rock City
10. Run For Your Lives

Kaley Studio demos September 1983:
11. Borderline
12. Helter Skelter
13. Crusader
14. Do It All For You
15. Sailing To America
16. Set Me Free
17. Just Let Me Rock
18. Do It All For You (Intro)/Run For Your Lives

Outtake demo session:
19. Live For The Weekend

Saxon Home
Saxon Facebook

<< vorige volgende >>