Listen live to Radio Arrow Classic Rock

De Vrienden van Baroeg

Door: Pim B.

Eigenlijk is het sinds jaar en dag al zo dat de culturele sector in Nederland het moeilijk heeft. Dat geldt ook voor diverse concertzalen. Regelmatig lees je berichten dat een concertzaal het loodje legt. Recentelijk viel het doek voor Atak in Enschede. Ook in Rotterdam verdwenen concertlocaties als Watt en Waterfront. De bij het metal-minnend publieke bekende Baroeg weet het hoofd echter boven water te houden, maar naast overheidssubsidies werd ook een vriendenclub opgericht om geld binnen te halen.

band image


Een stukje Baroeggeschiedenis

Baroeg werd in 1981 opgericht in de wijk Lombardijen aan de zuidkant van de stad. In eerste instantie gericht op jongerenwerk. Eind jaren 80 werd ook een stap gezet in het organiseren van concerten. Zo speelde lokale death/thrash formatie Thanatos in 1989 als één van de eerste hardere bands in Baroeg. Begin jaren 90 kreeg het bestuur van Baroeg de opdracht om zich verder te ontwikkelen tot een cultureel centrum. Onder leiding van René Veerkamp werd die weg in gezet en gekozen voor alternatieve muziek met een nadruk op punk en metal. Deze muziekvormen kregen (en krijgen) binnen de reguliere popsector mondjesmaat aandacht. Dat Baroeg deze niche bedient, is nog steeds een prima keuze gebleken.

Overlevingsdrang

Toch kende Baroeg ook enkele momenten waarop het water aan de lippen stond. In 2002 werd ternauwernood een sluiting voorkomen. Onder andere door de breed gedragen actie “Baroeg Moet Blijven”. Ook een gedwongen sluiting van 3 maanden in 2007 doorstond de concertzaal.
Intussen kent Baroeg betere tijden. Voor de tweede keer is de zaal onderdeel van de zogenaamde cultuurnotaperiode van de stad Rotterdam. Dit houdt in dat Baroeg verzekerd is van een lokale subsidie die vier jaar duurt. Hiermee worden bijvoorbeeld personeelskosten en de huur van het pand betaald.

Cultureel ondernemerschap

Naast subsidie verwacht de Rijksoverheid van de culturele sector dat zij ook zelf voor inkomsten zorgen. Dit wordt cultureel ondernemerschap genoemd. Voor concertzalen geldt dat zij inkomen generen door kaartverkoop en baromzet. Maar ook subsidies van particuliere fondsen of giften kunnen een onderdeel zijn. Particulieren of bedrijven kunnen bijvoorbeeld geld doneren wat zij van de belasting kunnen aftrekken.

band image


Vriendenclub

Het idee van giften zette voormalig bestuursvoorzitter Erik de Boer aan het denken. Tijdens zijn laatste periode als voorzitter borrelde het idee van een vriendenclub op. Nadat hij zijn functie had neergelegd werkte De Boer het plan verder uit. In 2016 startte De Vrienden van Baroeg. Mensen die Baroeg een warm hart toedragen, kunnen lid worden tegen een geringe betaling. De Boer zegt hierover: “De oprichting van de vriendenclub levert financieel een leuke bijdrage en het laat zowel de buitenwereld als subsidieverstrekkers zien dat Baroeg er alles aan doet om eigen extra inkomsten te genereren.”

Dat klinkt leuk en aardig maar wat houdt het in de praktijk in? Baroegsympathisanten kunnen kiezen uit twee verschillende pakketten. Een zilveren pakket van € 25,- of een gouden pakket van € 50,- per jaar. Je krijgt dan een ledenpas waarmee je bijvoorbeeld korting kunt krijgen bij horeca in de omgeving van Baroeg. Gouden leden ontvangen ook een T-Shirt en dingen mee naar goodies die optredende bands doneren aan de vriendenclub. Daarnaast steun je Baroeg. Het geld wordt geïnvesteerd in de zaal. Bijvoorbeeld door een upgrade van de lichtinstallatie en andere zaken die een avondje Baroeg nog leuker maken dan het altijd al is.

Ambassadeurs

Om de vriendenclub meer aandacht te geven, vroeg Erik de Boer lokale muzikanten om ambassadeur te worden. De steun van bekende artiesten is een mooi steuntje in de rug voor de vriendenclub, maar ook voor Baroeg zelf. Onder de ambassadeurs vind je namen als Rob van der Loo van Epica, Ed Warbie van onder ander VUUR en Ayreon, TV-coryfee Ryanne van Dorst van DOOL en Robert Soeterbroek van My Brother Jake en Ayreon. Laatstgenoemde organiseert onder andere ook het Rotterdam Rocks festival.

Tussenstand

Intussen telt de vriendenclub meer dan 200 leden en kan de conclusie getrokken worden dat deze vorm van cultureel ondernemen voor een zaal als Baroeg werkt. Misschien inspireert dit jou om ook Vriend van Baroeg te worden.

Baroeg Home
Baroeg Facebook

<< vorige volgende >>