Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Summer Breeze 2018 - Een aangenaam verblijf in Zuid-Duitsland

Door: Wim S.

Een paar weken geleden opende Paaspop in Schijndel traditioneel het festivalseizoen, en inmiddels hebben we in Nederland het Fortarock Festival ook alweer achter de rug. Van – grofweg – mei tot en met september kun je als muziekliefhebber weer naar talloze festivals, in heel Europa. En er is voor elk wat wils: of je nou van metal houdt, van dance of van mainstream popmuziek: er zijn altijd wel meerdere festivals te vinden waar je je muzikale hart kunt ophalen. De ene kiest voor festivals met grote namen en (daardoor) duizenden mensen publiek; de ander zweert bij kleinschalige, meer niche festivals, waar het experiment niet geschuwd wordt.

Elk jaar vallen er enkele festivals af maar er komen er ook weer net zoveel bij. Het valt als festival niet mee om je te onderscheiden van de concurrentie of om je kop financieel gezien boven water te houden. Er worden soms verkeerde keuzes gemaakt qua periode (in welke week heb ik de minste concurrentie?), maar ook qua line up (moet ik gaan voor die ene, bijna onbetaalbare grote naam?) of doelgroep.

Een festival dat zich op allerlei manieren elk jaar in positieve zin weet te profileren is het Summer Breeze festival in Zuid-Duitsland. Voor mij trouwens al sinds jaren verplichte kost. Als er een festival is dat nooit lui achterover hangt en elk jaar weet te verrassen met nieuwe dingen, dan is het dit festival wel. In 2017 vierde Summer Breeze alweer haar twintigjarige bestaan. En in die twintig jaar is er veel gebeurd. De twee grote mannen achter het festival zijn/waren Michael Trengert en Achim Ostertag, waarvan de eerste in 2014 helaas kwam te overlijden. Nog steeds maakt hij echter deel uit van het festival; sinds zijn overlijden is er een ‘T-Stage’ gekomen ter nagedachtenis van de man die aan de wieg stond van vele bekende bands.Wat Summer Breeze zo uniek maakt is de drang naar vernieuwing. Of het nu gaat om de logistiek van het festivalterrein, over de plek waarvan pendelbussen op –en neer rijden, over één groot, roterend podium of over het aanbod van drank en eten: elk jaar tref je nieuwe dingen aan. De VIP-ruimte wordt elk jaar uitgebreid en beter ingericht, er is sinds enkele jaren een “Groene Camping ‘ (en die is sindsdien steevast uitverkocht) en er is zelfs een dialysecentrum voor mensen met een nierziekte.

Qua aanbod van bands ben je bij Summer Breeze ook aan het juiste adres. Het festival koketteert niet met de grote namen zoals bijvoorbeeld Graspop of Hellfest dat doen; er is een mooie mix van bands van enige naam maar er is vooral ook ruimte voor nieuw talent. Je vindt niet of nauwelijks hardrock of melodieuze rock in het aanbod van Summer Breeze; het is met name gericht op death, black en thrash metal. Met natuurlijk elk jaar enkele uitzonderingen (progressieve metal van Tesseract of Amerikaanse rock van Black Stone Cherry om maar eens wat te noemen). Dat zo nu en dan een grote naam niet wordt geschuwd mag duidelijk worden als je bedenkt dat bands als Slayer, Opeth, Megadeth, Anathema, Lamb Of God en Amon Amarth op het podium van Summer Breeze hebben gestaan.

We zijn dit jaar dus toe aan de 21e editie. En ook dit jaar weer een heerlijke mix van oude vertrouwde namen (Dirkschneider, Ross The Boss, Doro, WASP), nieuw talent (Northlane, Jinjer, en Bannkreis) en vrij grote namen uit ons zo geliefde genre (Arch Enemy, Behemoth, Satyricon, At The Gates). Ik ben benieuwd wat ik dit jaar weer voor nieuwe dingen aan ga treffen. Hopelijk jullie ook. Het is echt de moeite waard.

Summer Breeze vindt plaats van 15 tot en met 18 augustus in Dinkelsbuhl, Duitsland. Meer informatie vind je via de onderstaande links.

Homepage
Facebook

<< vorige volgende >>