Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Wacken Open Air 2018, Rain or Shine!

Door: Dennis

Het aftellen naar de negenentwintigste editie van het Wacken Open Air Festival is weer begonnen; Nog negen weken tot het feestgedruis weer losbarst in het 1.800 zielen tellende boeren dorpje Wacken, dat op circa een uur ten noorden van Hamburg ligt. Gedurende een kleine week veranderd het dorp in de Metal hoofdstad van de wereld en bivakkeren 80.000 metalheads op de akkers naast The Holy Wacken Land.

band image


Na negen opeenvolgende uitverkochte edities verkocht het festival vorig jaar voor het eerst niet uit, wat zeker te maken had met de gestegen ticketprijs van € 220,00. Voor deze prijs krijg je echter al toegang tot de camping vanaf maandag 30 juli 2018, waarbij je in tegenstelling tot vele andere festivals gewoon naast je auto kunt kamperen. Ook in de ticketprijs inbegrepen zijn verder kosteloos gebruik van douches en doorspoeltoiletten wat het festival leven een stuk aangenamer maakt. Op dit moment zijn er nog zo’n 10.000 kaarten beschikbaar in de voorverkoop en het heeft er alle schijn van dat het festival dit jaar wel weer gaat uitverkopen.

Voor velen is het verblijf op de Wacken Camp Site alleen al hele belevenis op zich. Hele kampementen worden er opgebouwd, voorzien van bars, geluidsinstallaties en party tenten die muziekfans uit heel de wereld zes dagen lang hun thuis noemen. Maar wie er voor de muziek naar Wacken afreist, krijgt een breed aanbod aan klasse heavy, folk, speed, thrash, black en death metal acts voorgeschoteld, die voor elks wat wils biedt. Meer dan 100 bands spelen vanaf woensdag 1 augustus op in totaal acht podia, dus een goede voorbereiding en planning is absoluut noodzakelijk wanneer je niks wilt missen.

Headliners dit jaar zijn Judas Priest, Nightwish, In Flames, Arch Enemy, Ghost en Helloween – Pumpkins United, Danzig, Behemoth, Dimmu Borgir en Children of Bodom. Op woensdag en donderdag worden de finales van de Wacken Metal Battle gehouden op de WET Stage en de Headbangers Stage waar 30 jonge internationale acts strijden om felbegeerde prijzen en media aandacht. Helaas is er dit jaar geen Nederlandse inzending aanwezig, ondanks dat de Nederlandse band Inferum vorig jaar een prachtige vierde plaats wist te behalen.

Ook dit jaar is er weer de Wackinger Village, een middeleeuwse marktplaats met twee eigen podia, vele marktkramen met handgemaakte ornamenten, drank en spijs naar eeuwenoude recepten, role-play battles, wapenshows, vikings en ridders. Op de Wasteland Stage vindt dit jaar de Wasted Wednesday plaats, waarbij de bands Traitor, Rezet, Dust Bolt, Evil Invaders en Toxic Holocaust het thema Speed & Thrash metal waardig vertegenwoordigen en de nekspieren alvast los gebangd kunnen worden voor de rest van het weekend.Voor het eerst dit jaar wordt er reeds op donderdag op alle drie hoofdpodia programma geboden; The Fast, Louder en Harder stage bieden plaats voor shows van Dokken, Dirkschneider, Vince Neil, Hatebreed, Behemoth, Danzig met een speciale show ter ere van het 30-jarige jubileum van hun debuutalbum ‘Danzig’, en het machtige Judas Priest die hun laatste knaller van een album ‘Firepower’ komen presenteren. Fans van dodelijk en zwartgeblakerd metaal kunnen terecht in de Bullhead City Circus tent waar Gruesome, Deserted Fear, Converge, Vallenfyre, Watain, Belphegor, Sarke Gaahl’s Wyrd en Dying Fetus een onvergetelijke avond zullen bieden.

En dan moet het hoofdprogramma nog beginnen, want de vrijdag en zaterdag zijn traditioneel de beide hoofddagen van Wacken Open Air. In sneltreinvaart even door de verwachte hoogtepunten van deze dagen. Op vrijdag begint de festivaldag met Adler’s Appetite gevolgd door optredens van Amorphis, Korpiklaani, Clawfinger, Destruction, Cannibal Corpse, Mr Big, Doro, Running Wild, Children of Bodom, In Flames, Nightwish en Ghost. Maar ook Nederlandse bands DOOL en Epica hebben mooie prime time festival slots te pakken. Samael komt op vrijdag ook langs met een speciale ‘War en Ritual’ setlist met alleen maar nummers van de eerste twee albums ‘Worship Him’ en ‘Blood Ritual’ met alleen gitaar, bas, drums en zang en zonder elektronische poespas. Dat belooft wat. Motörhead fans kunnen zich daarnaast uitleven bij de van Immortal bekende Abbath, die met zijn Bömbers Bergen op de Wasteland Stage een ode aan Lemmy brengt. Bewaar zeker ook voor de laatste festivaldag nog een beetje energie want tot 3 uur ‘s nachts kun je nog genieten van shows van Gojira, Alestorm, Steel Panther, Ensiferium, Nocturnal Rites, Onkel Tom, Helmet, Madball, Arch Enemy, Dimmu Borgir, Helloween, Solstafir, Samael, Enslaved.

Muzikaal is het programma dus weer dik in orde dit jaar, nu is het alleen nog afwachten wat het weer gaat doen. Krijgen we de beruchte ‘Schlammschlagt’ waar Wacken zo berucht om is (ondanks dat het festival terrein vorig jaar nog voorzien is van drainage voor betere afwatering) of wordt het weer bakken in het veld? We gaan het meemaken! Het mag de pret zeker niet drukken.

Wacken Open Air 2018, Rain or Shine!

Datum: 2-3-4 augustus 2018
Plaats: Wacken, Schleswig-Holstein, Duitsland

Wacken Home
Wacken Tickets
Wacken on YouTube
Wacken Facebook
Wacken Twitter
Wacken Instagram

<< vorige volgende >>