Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Guns N' Roses Locked N' Loaded Box - Een eerste indruk

Door: Richard V.

Op vrijdag 18 mei was er een luistersessie op de burelen van Universal en kreeg de vaderlandse pers een eerste indruk van de imposante box set die Guns N' Roses op 29 juni uitbrengt. Al snel werd duidelijk dat dit de meest omvangrijke heruitgave bij Universal is voor het best verkopende debuutalbum ooit (30 miljoen stuks).

De originele release was zo goed geproduceerd door Mike Clink dat de geluidskwaliteit van de remaster fractioneel beter is. Een stuk interessanter is natuurlijk het materiaal uit de 24 uur durende sessie in de Sound City studio in Los Angeles. Tijdens die lange sessie werden bijna alle nummers gespeeld die uiteindelijk op het legendarische debuut terecht kwamen. Dat er later nog aan de nummers is gesleuteld blijkt tijdens 'Anything Goes' waarvan de solo compleet anders is dan op het album. Maar er was meer, veel meer zoals 'Reckless Life' en 'Shadow Of Your Love', nummers die het debuutalbum niet haalden. Ook waren er diverse covers zoals 'Mama Kin' (Aerosmith), 'Heartbreak Hotel' (Elvis Presley) en 'Jumpin' Jack Flash' (Rolling Stones). De opnamen werden destijds niet multitrack opgenomen, maar in stereo op tape. Voor deze bijzonder uitgave viel er dus niets te remasteren, maar moest men volstaan met het oppoetsen van de geluidskwaliteit.

band image


Op basis van de nummers die gedraaid werden is dat aardig gelukt. Het bandgeluid is rauw, ongepolijst, enigszins schel en authentiek door het intact laten van intro's en outtro's. Axl Rose's stem is dominant aanwezig en uit duizenden herkenbaar. De invloeden van Aerosmith en Rose Tattoo liggen er bij diverse onuitgebrachte nummers dik bovenop. De instrumentale versie van 'Ain't Going Down' lijkt op het eerste gehoor het meest interessante bonusnummer. 'The Plague' zou dat kunnen zijn, maar duurt veel te kort (minder dan een minuut). Vanuit nostalgisch oogpunt zijn de vroege piano- en akoestische versies van 'November Rain' natuurlijk interessant. Het akoestische spel herinnert aan Tracii Guns die in 1985 plaatsmaakte voor Slash en in 1989 met L.A. Guns een album maakte dat 'Cocked & Loaded' heette. Ook veel materiaal dat later op 'Lies' zou verschijnen is in de box set opgenomen. Het tekstueel controversiƫle 'One In A Million' is weggelaten om geen nieuwe discussie op te rakelen. Bij het videomateriaal zit jammer genoeg niet het concert dat de band in 1988 voor MTV camera's speelde in de Ritz in New York (1988). Dat kun je hieronder bekijken.

De heruitgave van 'Appetite For Destruction' komt in tal van versies op de markt:
- CD
- Dubbel CD
- Dubbel vinyl (180 gram) met 3D hologram op side D
- 4 CD + BluRay + boek (96 pagina's)
- Locked N' Loaded boxset, een hebbedingetje met een enorme inhoud (den dito prijs) die je hier kunt nalezen en die je alleen online kunt bestellen.

Guns N' Roses Home
Guns N' Roses Facebook

<< vorige volgende >>