Listen live to Radio Arrow Classic Rock

De hemelse muziek van Fifth Angel

Door: Sjak

De muziekbranche is een harde wereld en er zijn dan ook legio voorbeelden van klasse-bands die nooit het succes hebben gekregen wat ze op basis van hun muzikale vakmanschap en prima song materiaal hadden moeten krijgen. Eén van de meest schrijnende voorbeelden van dit onrecht is de Amerikaanse formatie Fifth Angel, welke in de jaren tachtig een tweetal sublieme albums uitbracht, die overal lovend werden ontvangen maar die de band commercieel gezien erg weinig brachten. Tegenwoordig zijn deze collector’s items wat lastig te verkrijgen en daarom is het goed dat Metal Blade deze twee magistrale schijfjes opnieuw op de markt brengt.

Fifth Angel

Het verhaal rondom Fifth Angel begint in de zomer 1984 wanneer zanger Ted Pilot de hulp inroept van gitarist James Byrd om een demo op te nemen. In drummer Ken Mary, bassist Kenny Kay en gitarist Ed Archer worden de nodige gelijkgestemde zielen gevonden en wordt onder de naam Fifth Angel in 1985 een vier-track demo uitgebracht, die mijns inziens behoort tot de allerbeste demo’s ooit. De basis van de sound van de band is ontegenzeggelijk traditionele heavy metal, maar men verliest geen moment het melodieuze aspect uit het oog. Dat zorgt ervoor dat de vier aanwezige nummers 'Fifth Angel’, ‘Under Pressure’, de semi-ballad ‘Wings Of Destiny’ en ‘Fade To Flames’ een erg hoog kwaliteitsgehalte bezitten, waarbij ook meteen aangemerkt dient te worden dat de uitstekende zang van Ted Pilot en de heerlijke riffs van James Byrd en Ed Archer hier enorm in bijdragen.

Deze uitstekende demo wekt de interesse van Mike Varney en er wordt dan ook snel een platendeal met Shrapnel Records getekend. Met bassist John Macko als vervanger van Kenny Kay wordt het legendarische gelijknamige debuutalbum opgenomen, dat in september 2016 het levenslicht ziet. Het album (dat overigens met twee verschillende album covers verschijnt, waarvan de cover met de engel de geremixte versie is) wordt erg goed ontvangen door de muziekpers en niets lijkt dan ook een grootse carrière in de weg te staan. Het materiaal is van een uitzonderlijke klasse en vooral de snelle opener ‘In The Fallout’, de slowbanger ‘Shout It Out’, de anthem ‘Fifth Angel’, de semi-ballad ‘Wings Of Destiny’ en het melodieuze ‘Cry Out The Fools’ maken indruk, maar ook het overige materiaal is ronduit fantastisch te noemen. Ondanks het aanvankelijke enthousiasme van Mike Varney krijgt de plaat niet de promotie die benodigd is om echt succesvol te kunnen worden en dus wordt er besloten om de deal met Shrapnel niet te continueren en op zoek te gaan naar een nieuw label. Dat neemt echter niet weg dat ‘Fifth Angel’ behoort tot de allerbeste debuutalbums die ooit op de markt zijn gebracht.

Score: 95/100

Tracklist:
1. In The Fallout
2. Shout It Out
3. Call Out The Warning
4. Fifth Angel
5. Wings Of Destiny
6. The Night
7. Only The Strong Survive
8. Cry Out The Fools
9. Fade To FlamesTime Will Tell

Voor het tweede album ‘Time Will Tell’ (uit 1989) moest er dus gezocht worden naar een nieuw platenlabel en dat werd vrij snel gevonden in Epic Records, die wel geloofde in het enorme potentieel van de band. Helaas besloot meestergitarist James Byrd de band de verlaten om zijn eigen project Atlantis Rising op te starten, terwijl ook drummer Ken Mary de nodige neven-activiteiten ging ontplooien bij Alice Cooper en House Of Lords. Laatstgenoemde vond echter nog wel de tijd om ‘Time Will Tell’ in te spelen, terwijl gitarist Kendall Bechtel aangetrokken werd als vervanger van James Byrd. Het materiaal wat op deze tweede plaat geoffreerd werd, is nog een stuk melodieuzer van aard dan wat men op ‘Fifth Angel’ liet horen maar doet qua kwaliteit zeker niet onder. Met name de heerlijke opener ‘Cathedral’, het prima ‘Midnight Love’, de ballad ‘Broken Dreams’ (met wederom een weergaloze Ted Pilot), ‘We Rule’ en een uitstekende versie van de UFO-klassieker ‘Lights Out’ laten overduidelijk horen dat de band nog steeds “on fire“ is en dat zorgt ervoor dat ook ‘Time Will Tell’ een absolute klassieker in het genre is die in geen enkele verzameling mag ontbreken.

Wellicht dat de fans van de band het ietwat commerciëlere geluid van ‘Time Will Tell’ niet konden waarderen, want ook dit tweede Fifth Angel album bracht de band niet het succes waar ze op gehoopt hadden, ondanks het superieure song materiaal en de excellente uitvoering hiervan. Dat zorgde ervoor dat de band het snel na de release van ‘Time Will Tell’ voor gezien hield. Het gebrek aan commercieel succes neemt echter niet weg dat beide Fifth Angel albums tot het beste materiaal behoren wat er in de jaren tachtig op metal gebied is uitgebracht en daarom is het ook volledig terecht dat Metal Blade deze twee schijfjes opnieuw onder de aandacht brengt. Zeldzaam mooi materiaal…

Score: 95/100

Tracklist:
1. Cathedral
2. Midnight Love
3. Seven Hours
4. Broken Dreams
5. Time Will Tell
6. Lights Out
7. Wait For Me
8. Angel Of Mercy
9. We Rule
10. So Long
11. Feel The Heat

Homepage
Facebook
Metal Blade Records
Metal Archives

<< vorige volgende >>