Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: NEXI FZZ-01 UD Fuzz Pedal

Door: Wouter

NEXI heeft met “the solution” een uniek pedalboard ontwikkeld die door collega Remco al eens onderhanden is genomen. Mede dankzij dit artikel en de berichtgeving online vanwege het winnen van de IF Design Award 2017 was ik erg nieuwsgierig naar de pedalen. Dit pedaal kwam bij LoM als stand alone en hij staat zeker zijn mannetje!

NEXI industries FZZ-01 UD
De nieuwere Urban Series van NEXI Industries bevatten een brede range pedalen waarvan de Fuzz volgens de fabrikant de Mississippi delta blues liefhebbers aan moet spreken. De pedalen zijn analoog en onder de kap ontworpen door ’s lands beste pedalenbouwers. Dit pedaal geeft een vintage analoge sound, ontworpen in Nederland en verpakt in een degelijk pedaal met een smerige sound.

Specs
Ook zonder het pedalboard is het ontwerp van de pedalen uitermate robuust. Ze zijn spatwaterdicht (handig op een podium) en voorzien van een grote, niet te missen switch. De rubberen zool is net iets breder dan het pedaal, dus zeer stabiel en biedt aan de onderzijde een te verwijderen klepje bij gebruik met het pedalboard. Aansluiten is een no-brainer door de rubberen doppen op de in en output en 9V ingang te verwijderen. De heldere led verlichting geeft meer dan duidelijk aan dat ie aan staat ook op een schemerig podium. Met drie knoppen voor gain, tone en volume kan je je toon inregelen. Het pedaal wordt geleverd in een no-nonsense doosje en wie leest er überhaupt een gebruiksaanwijzing van een pedaal? De pedalen zijn via NEXI zelf of bekende webshops verkrijgbaar voor een vriendelijke prijs van net geen EUR 100.

Testsetup
Mijn testopstelling start met een Bo~El MC6 voorzien van Vai’s Gravity Storm DiMarzio elementen, al gauw verwisseld door een Bo~El Kim, want een p90 in de nekpositie past dit pedaal bijzonder goed. Vanaf de gitaar direct in de Fuzz en in mijn Peavey 6505MH naar een Kool & Elfring custom 1x12 cab voorzien van V30. Een beetje reverb en delay uit een G Major.

band image


Sound
Bij het aansluiten van deze fuzz en de eerste tonen groeide mijn baard spontaan een paar decimeter tot Billy Gibbons lengte. Direct bij het aansluiten en met lage gain settings geeft de Fuzz een aangename compressie en vriendelijke grom. Perfecte sound voor ZZ Top’s ‘La Grange’. De fuzz geeft een fraaie romige compressie, zonder aan helderheid in te boeten. Met het opschroeven van de gain blijft deze helderheid overeind en dat spreekt mij zeer aan. Bij een hogere gainsetting (ongeveer na 1 uur) begint de Fuzz te ‘clippen’ zoals je verwacht van een Fuzz maar toch erg bruikbaar en helder. Black Stone Cherry zou met deze sound zeker uit de voeten kunnen! Als je de gain vol open smijt bereik een je sludge en doommetal smerigheid die nog wel binnen de lijntjes kleurt, helemaal over zijn nek gaat ie niet. Wat mij positief verrast is de range van de sounds die met de combinatie van knoppen kan worden bereikt. De tone knop doet echt zijn werk heeft een groot bereik, de volume knop kan je een stevige boost geven en met de gain kan zoals bovenstaand benoemd een reis worden gemaakt door gainland. Het is beslist geen one trick wonder. Vervolgens heb ik de fuzz ook als booster getest om de high gain sound van de 6505MH op zijn sodemieter te geven, zoals je een tubescreamer normaal gesproken inzet. Settings: lage gain, volume een tikje meer en de tone neutraal. De compressie van de fuzz smeert het geluid nu echt dicht. Voor logge trage stoner of sludge chords leg je hier een heel dik vet tapijt mee neer.

Conclusie
Dit pedaal is een veelzijdig toepasbare analoge fuzz die definitie in je sound overeind houdt. Ik vind ‘m sterk in low gain settings en ook voor zompige smerige tones te gebruiken. Dit pedaal kan zich meten met boutique pedalen qua sound kwaliteit alleen dan voor een vriendelijkere prijs. Alle NEXI pedalen zijn oerdegelijk en zullen je ook na goed gemikt stampwerk en met bier overgoten op een podium je niet in de steek laten. Ook zonder ‘the Solution’ heb je hier bijzonder goede pedalen aan. Ik kan niet wachten een paar andere pedalen uit de Urban Series aan de tand te mogen voelen. En stiekem willen we dat allemaal: live gear die niet bang voor bier is!

NEXI Industries Home
NEXI Industries Facebook

<< vorige volgende >>