Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lees eens een goed boek: Doom Metal Lexicanum

Door: Pim B.

Doom Metal Lexicanum is een mooi naslagwerk voor de liefhebber van het genre. In feite is het een soort encyclopedie waarin je vrijwel elke band terug kunt vinden. Ik kom hier later nog op terug. Eerst moet ik even de schrijver voorstellen.

band imageAleksey Evdokimov is een muziekjournalist uit het Russische Sint Petersburg die voor diverse media al sinds jaar en dag over doom metal schrijft. Kortom, je kunt hem met recht een expert noemen. Zijn passie voor de muziek bracht hem op het idee om een soort encyclopedie te schrijven. Na veel bloed, zweet en tranen is het hem gelukt. Ook vond hij na enig zoeken een uitgever. Waar Cult Never Dies van collega journalist Dayal Patterson zich leek te focussen op black metal, zagen ze toch brood in het levenswerk van Evdokimov.

Het boek komt in A4-formaat en heeft daarom wat weg van een dik uitgevallen magazine. Het kaft bevat een treffend kunstwerk van de hand van de Franse kunstenaar David Thiérrée. Naast een aantal voorwoorden en een introductie over het genre bevat het boek ook nog wat artikelen, zoals een stuk over zwarte magie en hekserij in doom metal van de hand van Sami Albert Hynninen (o.a. Reverend Bizarre). De hoofdmoot betreft de beschrijving van doom metal bands. De ene beschrijving uitgebreider dan de andere. Uiteraard naar gelang de importantie van de betreffende band. Evdokimov geeft in het begin van het boek aan dat hij wat harde keuzes heeft moeten maken. Hij beseft dat hij niet volledig is (en kan zijn). Ook richt hij zich op de traditionele bands binnen het genre. Zo zijn bands die doom en death gecombineerd hebben uitgesloten. Wellicht worden de extremere doom bands opgenomen in een volgend boek.

Dat die keuzes het boek onvolledig maken, moet je dus voor lief nemen. Als naslagwerk is dit wel het beste boek dat ooit verschenen is over het doom metal genre. Toch wil ik wel even kwijt dat sommige bands die zijn opgenomen in mijn beleving achterwege gelaten hadden kunnen worden. Zo staan bijvoorbeeld Pantheist en Moss er wel in. Ik zou die geschrapt hebben omdat ze volgens mij tot de extremere tak van doom metal horen. De ruimte had dan gebruikt kunnen worden voor bands die nu ontbreken. Zo mis ik onder andere Sahg, Mourn, Last Chapter, Las Cruces of Sinister Realm.
Ja, ik begrijp dat het bijna onmogelijk is volledig te zijn en je moet dit boek dan ook zien als een momentopname. Het is zeker interessant om in de kast te hebben staan om te gebruiken als je wat achtergrond informatie over die ene band zoekt. Wat dat betreft is het wel een geslaagd boek.

Doom Metal Lexicanum
Aleksey Evdokimov
Cult Never Dies Productions and Crypt Publications

ISBN 978-0-9933077-6-8
2017 – paperback - 298 pagina’s

<< vorige volgende >>