Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Een terugkeer naar de begindagen van Saxon

Door: Sjak

Samen met Judas Priest en Iron Maiden behoort Saxon tot de grootste bands die uit de fameuze New Wave Of British Heavy Metal stroming zijn voortgevloeid en die ook heden ten dage nog erg succesvol zijn. Natuurlijk klonken de bands in hun beginperiode nog een stuk ruiger dan vandaag de dag en in het geval van Saxon werd dat het duidelijkst geëtaleerd op hun eerste drie albums. Platenlabel BMG zal nu juist deze platen in een bijzonder fraaie digipack uitvoering en voorzien van het nodige bonus-materiaal op 30 maart opnieuw op de markt brengen en zelfs als je de originele uitvoeringen al in je bezit hebt, loont het mijns inziens zeker de moeite om deze re-releases alsnog aan te schaffen.

band image


Saxon

Het zaadje van wat later de band Saxon zou gaan worden werd eigenlijk al ver voor de start van de New Wave Of British Heavy Metal geplant, op precies te zijn in het jaar 1974 toen Peter Byford (toen nog als bassist!) en gitarist Paul Quinn samen jamden in de band Coast. Zowel muzikaal als persoonlijk bleken de beide heren een behoorlijke klik te hebben en dus besloten ze in 1976 samen een nieuwe band te starten onder de naam Son Of A Bitch, die met name in het lokale circuit een behoorlijke naam ging verkrijgen. Toch slaagde men er niet in om echt door te breken en na de introductie van drummer Pete Gill in 1977 stond men voor de moeilijke keuze om de band op te heffen of te proberen om het niveau dusdanig op te krikken dat men in staat zou zijn om een groter publiek aan te gaan spreken. Gelukkig voor de vele huidige fans besloot men voor de laatstgenoemde optie te kiezen, maar dat ging zeker niet van een leien dakje. Allereerst moest men stilistisch gezien de juiste koers uit gaan zetten, want hun mix van Vardis-achtige boogie rock en traditionele metal had nog niet het eigen gezicht wat nodig was om succesvol te kunnen gaan zijn.

Tegelijkertijd besloot men ook hun wellicht wat aanstootgevende naam van Son Of A Bitch te laten vallen en onder de bandnaam Saxon verder te gaan. Volkomen onverwacht was er in 1979 een Frans platenlabel genaamd Carrere dat het wel zag zitten in dit Engelse vijftal en kwam het tot een eerste platendeal. Dat resulteerde een aantal maanden later in het gelijknamige debuut-album ‘Saxon’, waarop duidelijk te horen is dat men zich nog steeds geen eigen herkenbare stijl had aangemeten en waarop prima metal tracks zoals ‘Backs To The Wall’ en (vooral) ‘Stallions Of The Highway’ afgewisseld werden met meer mainstream materiaal zoals ‘Big Teaser’ en het tweeluik ‘Rainbow Theme’/’Frozen Rainbow’. Toch vonden er een behoorlijk aantal exemplaren van de plaat hun weg naar de opkomende schare metal fans en besloot Carrere de band ook de kans te gunnen om een tweede album op de markt te brengen. Die plaat ‘Wheels Of Steel’ zou de grote doorbraak betekenen voor Saxon en de band echt op de kaart zetten.

De re-release van ‘Saxon’ bevat natuurlijk het originele album en wordt aangevuld met de demo-opnamen die men nog onder de naam Son Of A Bitch had gemaakt en de Tommy Vance Friday Rock Show Sessie van 15 februari 1980, alsmede nog een aantal live-nummers van het op 16 augustus 1980 gehouden Castle Donnington festival. Hoewel nog duidelijk te horen is dat de band enigszins zoekende was naar een eigen geluid, blijkt wel dat de band in die tijd al behoorlijk wat potentie had, die later echt tot ontplooiing zou gaan komen.

Tracklist:

Original Album:
1. Rainbow Theme
2. Frozen Rainbow
3. Big Teaser
4. Judgement Day
5. Stallions Of The Highway
6. Backs To The Wall
7. Still Fit To Boogie
8. Militia Guard

Son Of A Bitch Demos – 1978:
9. Big Teaser
10. Stallions Of The Highway
11. Backs To The Wall
12. Rainbow Theme
13. Frozen Rainbow

Tommy Vance’s Friday Rock Show BBC Session 15th February 1980:
14. Backs To The Wall
15. Stallions Of The Highway
16. Motorcycle Man
17. Still Fit To Boogie
18. 747 (Strangers In The Night)
19. Judgement Day (Live B-side ‘Suzie Hold On’)

Live At The Monsters Of Rock Festival Castle Donnington 16th August 1980:
20. Still Fit To Boogie
21. Backs To The Wall
22. Stallions Of The HighwayWheels Of Steel

De opvolger van ‘Saxon’, genaamd ‘Wheels Of Steel’, kwam in het begin van 1980 op de markt en zou zoals gezegd de grote doorbraak betekenen voor de band. Men had op dit album een duidelijke keuze gemaakt voor no-nonsense heavy metal met een prominente rol voor de uitstekende gitaarpartijen van het duo Graham ‘Oly’ Oliver en Paul ‘Blute’ Quinn, die ook ruim vijfendertig jaar later nog indruk maken met hun briljante riffs en heerlijke solos. Ook de zang van Peter ‘Biff’ Byford klonk op dit tweede album een stuk krachtiger dan op het debuut en dat, gecombineerd met het veel betere song materiaal’, zorgde ervoor dat dit album gezien kan worden als een klassieker in de New Wave Of British Heavy Metal. Nummers als ‘Motorcycle Man’, het ietwat commercieel getinte ‘747 (Strangers In The Night)’, de anthem ‘Wheels Of Steel’ en de erg agressieve afsluiter ‘Machine Gun’ zijn ook heden te dage nog graag geziene songs in de setlist van dit Britse vijftal en hebben de tand des tijds glorierijk doorstaan.

Zowel het titelnummer als ‘747 (Strangers In The Night)’ deden het als single erg goed op de Britse eilanden en als zodanig werd Saxon terecht gezien als één van de vaandeldragers binnen de op dat moment erg in opkomst zijnde heavy metal stroming. Toch kent het tweede Saxon album nog niet het consistente kwaliteitsniveau waar men later zo’n patent op zou hebben, want ‘See The Light Shining’, ‘Street Fighting Gang’ en de derde, wat minder succesvolle single ‘Suzie Hold On’ bezitten zeker niet de kracht van de eerder genoemde tracks. Dat neemt echter niet weg dat ‘Wheels Of Steel’ heeft gezorgd voor de grote doorbraak van Saxon en een album is dat iedere metal fan gewoonweg in zijn bezit moet hebben.

Deze BMG re-release is aangevuld met een aantal demo rehearsals uit 1980 en een aantal live-tracks uit het op 16 augustus 1980 gehouden Donnington festival, waaruit duidelijk blijkt dat men ook op het podium aan het uitgroeien was tot een absolute klasse-band.

Tracklist:

Original Album:
1. Motorcycle Man
2. Stand Up And Be Counted
3. 747 (Strangers In The Night)
4. Wheels Of Steel
5. Freeway Mad
6. See The Light Shining
7. Street Fighting Gang
8. Suzie Hold On
9. Machine Gun

1980 Demo Rehearsals:
10. Suzie Hold On
11. Wheels Of Steel
12. Stallions Of The Highway (Live B-Side)

Live At The Monsters Of Rock Festival Castle Donnington 16th August 1980:
13. Motorcycle Man
14. Freeway Mad
15. Wheels Of Steel
16. 747 (Strangers In The Night)
17. Machine GunStrong Arm Of The Law

Hoewel ‘Wheels Of Steel’ gezorgd heeft voor de grote doorbraak van Saxon is het derde album ‘Strong Arm Of The Law’ voor mij persoonlijk de beste plaat uit de lange carrière van de band. Ondanks het feit dat ‘Strong Arm Of The Law’ amper zes maanden na ‘Wheels Of Steel’ al op de markt werd gebracht, was de plaat een stuk consistenter qua kwaliteit en wist men fantastisch song materiaal te koppelen aan de juiste dosis agressie en muzikaal vakmanschap. Dat resulteerde in een aantal fantastische nummers zoals ‘Heavy Metal Thunder’, titelnummer ‘Strong Arm Of The Law’ en vooral het uitstekend opgebouwde ‘Dallas 1PM’, maar ook het erg ondergewaardeerde ‘To Hell And Back Again’ (voor mij één van de allerbeste Saxon nummers ooit!) en ’20.000 Ft.’ wisten enorm veel indruk te maken.

Qua verkoopcijfers bleef de plaat echter wat achter bij ‘Wheels Of Steel’ en dat was wellicht het gevolg van de keuze om met het titelnummer slechts één single uit te brengen. Een andere reden was misschien dat men ‘Strong Arm Of The Law’ iets te snel na ‘Wheels Of Steel’ had uitgebracht en dat het album niet voldoende ondersteund kon worden door live-optredens. De exacte oorzaak hiervan zal altijd wel giswerk blijven, maar wat als een paal boven water staat is dat ‘Strong Arm Of The Law’ voor mij het ultieme Saxon album is en altijd zal blijven, want de heerlijke combinatie van kwalitatief hoogstaand song materiaal, de perfecte uitvoering hiervan en het muzikale vakmanschap van de heren zorgen er voor dat ook ‘Strong Arm Of The Law’ een ware klassieker binnen het genre is geworden.

Als extra bonus materiaal is de op 25 april in 1982 gehouden BBC sessie toegevoegd alsmede alternatieve versies van een aantal ‘Strong Arm Of The Law’- nummers en dat zorgt zeker voor een grote meerwaarde ten opzichte van het originele album. Daarom niets dan lof voor BMG om deze eerste drie albums van Saxon opnieuw in omloop te brengen en dusdanig interessant te maken dat ze ook voor degenen die de platen reeds in hun bezit hebben voldoende aanleiding geven om deze re-releases aan te schaffen!

Tracklist:

Original Album:
1. Heavy Metal Thunder
2. To Hell And Back Again
3. Strong Arm Of The Law
4. Taking Your Chances
5. 20.000 Ft.
6. Hungry Years
7. Sixth Form Girls
8. Dallas 1 PM

Studio B15, BBC Session 25th April 1982:
9. 20.000 Ft.
10. Dallas 1 PM
11. The Eagle Has Landed
12. 747 (Strangers In The Night)

Alternative Versions:
13. To Hell And Back Again
14. 20.000 Ft. (Abbey Road Mix 2009)
15. Mandy (Early Version Of Sixth Form Girls)
16. Heavy Metal Thunder (Abbey Road Mix 2009)

Saxon Facebook
Saxon Homepage

<< vorige volgende >>