Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Nieuw maar toch vertrouwd: Faster & Louder

Door: Horst

Dat er leven is na Peter Pan Speedrock werd vorig jaar al bewezen door ex-gitarist/zanger Peter van Elderen die vorig het Helldorado festival uit de grond wist te stampen. Zijn voormalige collegae Bart Nederhand (drums) en Bartman (bas) hebben echter ook niet stilgezeten, en hebben samen met event bureau Code Rood een gloednieuw indoor festival aan de Hollandse festival kalender toegevoegd: FASTER & LOUDER. Geen fratsen, gewoon bands, bier, frikadellen en spelen maar, hetgeen zeker voor de fans van het aloude Speedfest geen onbekende formule is. Maar liefst achttien bands zullen op 17 maart het podium van Klokgebouw Eindhoven onveilig maken, en met namen als Entombed AD, Schirenc Plays Pungent Stench, Cannabis Corpse, Exploited, Slapshot, The Monsters en Coffin Nails kan er weinig misgaan voor de liefhebbers van harde en snelle muziek. Uiteraard wilden we wel wat meer weten over de hoe en waaroms, dus namen we even contact op met Bart en Bart.

Om te beginnen even een rondje voorstellen. Nu zullen de meesten van onze lezers wel weten wie Bart en Bart zijn, maar voor diegenen onder ons die wat dat betreft jarenlang onder een steen gewoond hebben, wie zijn jullie en wat doen jullie?
Bart Nederhand: Mijn naam is Bart Nederhand, ik ben 21 jaar de drummer bij Peter Pan Speedrock geweest en heb met deze band de hele wereld een paar keer over getourd. We hebben ook tien succesvolle edities van Speedfest georganiseerd, een festival waar jaarlijks zo’n 6000 mensen op af kwamen en vijf succesvolle edities van Klokrock Orange, een buitenfestival met koningsdag.

Bart(man): Ik ben bassist, en vormde tot eind 2016 samen met andere Bart (21 jaar en ruim 2000 concerten lang) de ritmesectie van Peter Pan SpeedRock. Verder waren we de laatste tien jaar betrokken bij de organisatie van o.a. SpeedFest.

Er is over jullie tijd in Peter Pan Speedrock heel veel gezegd en geschreven, dus daar gaan we het nu niet over hebben. De band stopte er na een behoorlijk lang carrière uiteindelijk mee eind 2016 middels een afscheidsoptreden in de Effenaar. Wat ik dan wel zou willen weten: hoe zwart is gat waar een artiest in valt als je na 20 jaar ziel en zaligheid gegeven te hebben voor de goede zaak op een dag wakker wordt en je beseft dat het klaar is?
Bart Nederhand: Haha... ik ben twee weken na het stoppen van PPSR voor de tweede keer vader geworden. Mijn andere kindje was toen twee jaar oud dus dat was meteen alle hands aan dek! Ik heb net een super druk jaar gehad. Verder heb ik terug gedacht aan alle gave dingen die we met de band mee hebben gemaakt in al die jaren.

Bart(man): Nou, ik had eigenlijk al meteen zóveel aan mijn hoofd dat ik voor dat zwarte gat helemaal geen tijd had. Al mis ik het op zeker wel natuurlijk, het touren. Maar goed, daar wordt aan gewerkt.

Wat hebben jullie in de tussentijd eigenlijk gedaan? Wordt er nog muziek gemaakt, of hebben jullie inmiddels Netflix helemaal leeg gekeken?
Bart Nederhand: Ik ben vorig jaar terug naar school gegaan en heb met omgeschoold tot personal trainer. Sport is naast muziek een andere grote passie van mij. Ook ben ik weer rustig aan muziek aan het maken met een paar maten. Een beetje oude hardcore/crust achtig… wordt echt super vet. En natuurlijk Faster & Louder!!!

Bart(man): Laat ik het zo zeggen: ik had nog wat dingetjes aan de hand die eerst moesten worden opgelost, dus muziekmaken schoot er een beetje bij in. Maar inmiddels ben ik weer druk bezig aan een nieuwe band. Met Netflix zou ik trouwens sowieso gauw klaar zijn, want behalve 'Rick & Morty' en hier en daar een verdwaalde muziekdocu, vind ik het allemaal maar matig.

Iets waar jullie in ieder geval wel mee aan de gang gingen de afgelopen tijd is een nieuw indoor festival op de Nederlandse festival kalender: Faster & Louder. Een blik werpende op de line-up en hetgeen ik hier en daar in de pers mocht lezen (“een old-school rock-'n-roll feest, back to basics en met een vette knipoog naar hun eigen oude succesvolle Speedfest”) is het meteen duidelijk wat voor feestje dit gaat worden. De hamvraag is natuurlijk: waarom niet gewoon onder de naam Speedfest dit feest organiseren? Het concept lijkt me namelijk hetzelfde. Of hebben we met zijn allen iets gemist?
Bart Nederhand: Het wordt inderdaad een old-school rock-’n-roll feest. Speedfest organiseerden wij samen met Paaspop Events. We hebben besloten om onze samenwerking te beëindigen en daarmee is het festival ook gestopt. Faster & Louder wordt de verbeterde versie van Speedfest. Dit organiseren we samen met Code Rood. Een event bureau van een maat van ons, DJ de Rooie Jager.

Bart(man): Tsja, het was natuurlijk het mooiste geweest als SpeedFest helemaal nooit was gestopt, maar dat was om allerlei redenen helaas niet het geval.

Jullie voormalig PPSR collega Peter van Elderen organiseerde vorig jaar november het ‘Heldorado’ festival. Nu komen jullie met Faster & Louder. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die denken dat het allemaal meer van hetzelfde is. Kunnen jullie uitleggen waar de grote verschillen in zitten?
Bart Nederhand: Heldorado is wat gelikter, mooier aangekleed en een wat softere bredere programering met theater erbij en zo. Met Faster & Louder gaan we voor een heftige line up, een kale hal, bier, frikadellen en goede muziek.

Bart(man): Ik denk dat de Helldorado programmering iets toegankelijker is, en het meer in de breedte zoekt. Muziekaal, een stuk theater erbij, en veel aandacht voor aankleding en dergelijke. Terwijl het bij ons toch vooral draait om het brute geweld., om het maar even simpel te zeggen. FASTER & LOUDER, de naam zegt het al. Nou hebben wij er dit jaar natuurlijk de SuperMotoCross bij, maar dat vonden we zo’n goeie combinatie; die konden we niet laten schieten.

Zelf muziek maken of een festival organiseren zijn twee verschillende dingen die elk zo hun eigen vaardigheden vereisen. Nu hebben jullie natuurlijk al heel wat ervaring opgedaan met het organiseren van Speedfest, maar zijn er zo dingen die jullie als band hebben meegemaakt (goede of slechte) waar je bij het organiseren van een festival echt wat aan hebt?
Bart Nederhand: We proberen er altijd voor te zorgen dat het in de zaal en op het podium geluidstechnisch dik voor elkaar is zodat alle bands een super show kunnen geven. Dat er een goede backline aanwezig is, een goed hotel en dat het de muzikanten in de backstage genoeg te eten en te drinken hebben.

Bart(man): Wat vooral goed werkt, is ervoor zorgen dat het niet alleen voor het publiek feest is, maar ook voor de bands. Als die zelf ook een topavond hebben, komen ze een volgende keer graag terug. En een festival waar bands graag komen spelen boekt nou eenmaal toch het lekkerst.

band image


Om daarover even op door te gaan: wat is jullie eigen persoonlijk slechtste ervaring geweest op een festival? En dan bedoel ik niet het optreden op zich, maar meer randzaken die slecht tot gewoon niet geregeld waren? En hoe ga je als artiest daar mee om?
Bart Nederhand: Hahaha… wij hebben wat dat betreft wel het nodige mee gemaakt. Een verkeerd opgebouwd podium op het strand dat tijdens de show instortte met een enorme windvlaag. Ik kon net op tijd wegspringen voor een enorme truss vol met lampen die boven op het drumstel stortte. Dat had ik bijna niet meer na kunnen vertellen. Uiteindelijk laat je al die zaken gewoon achter je en speel je een show waar de vonken van af vliegen en zorg je dat publiek en de band toch een leuke avond heeft.

Bart(man): We hebben wel eens gehad dat we ver weg op een festival speelden waar aan het eind van de dag de programmeur in coma voorover in de modder lag. Op zich geen heel groot probleem, alleen besloot degene die zijn taken overnam om ons maar de helft van ons gage te gaan betalen. Dat was dus even wat minder. Vooral omdat de security die er rondliep niet echt uitnodigde tot stampij maken. Voor de rest kan ik me van al die jaren eigenlijk geen noemenswaardige problemen herinneren. Maar dat kan aan mij liggen natuurlijk.

Wat voor zaken gaan er trouwens het meeste fout bij de organisatie van een festival, en hoe zorgen jullie er voor dat jullie zelf niet in de bekende valkuilen stappen?
Bart Nederhand: Er wordt wel eens een verkeerde inschatting gemaakt met het aantal muntenbalies, de uitgifte van food of drank en dergelijke waardoor je hele lange wachttijden krijgt. Door daar bij de productie extra aandacht aan te schenken kun je dit soort situaties proberen te voorkomen.

Bart(man): Wij hadden eigenlijk alleen bij de eerste SpeedFest editie wat problemen. Er waren net te weinig barren, dus moesten mensen te lang op hun bier wachten. We hadden die eerste keer gewoon niet op zoveel publiek gerekend. Was trouwens ook niet een héél groot probleem. Feest was het hoe dan ook toch.

Er van uitgaande dat het allemaal goed zal gaan blikken we even vooruit naar 17 maart en wat er gaat gebeuren. Nu is de line-up zeker niet verkeerd. Voor de metalheads bijvoorbeeld Entombed AD, Schirenc Plays Pungent Stench en Cannabis Corpse. Ik zie Exploited en Slapshot staan, leuk voor de punkers en hardcore fans. Dikke rock n‘ roll door The Monsters en Coffin Nails. Daarnaast staan er natuurlijk nog veel meer bands, en als je last hebt van een kamerbrede smaak zit er een geweldige dag in het verschiet. Over de keuze van bands gesproken, waar moet een band eigenlijk aan voldoen om kans te maken op een plek in de line-up?
Bart Nederhand: Wij moeten het een gave band vinden haha, simpel!

Bart(man): Da’s simpel. Een band moet live gewoon heel erg goed zijn. Genoeg kwaliteit in huis hebben om binnen pak-hem-beet drie kwartier een vol Klokgebouw helemaal omver te blazen. En dat terwijl er nog twintig andere kneitergoeie bands ook heel de dag iedereen omver staan te blazen.

Wat wel opvalt is dat het veelal gaat om groepen die al langere tijd aan de weg timmeren, er is ogenschijnlijk weinig ruimte voor aanstormend talent. Zit er weinig echt talent aan te komen, of past dit gewoon niet goed binnen jullie formule?
Bart Nederhand: Dit jaar in maart zijn er niet bijster veel nieuwe bands op tour waardoor het aanbod wat beperkt was. Gelukkig hebben we wel het vrij nieuwe Swedish Death Candy uit Engeland kunnen strikken, deze fuzz/psych helden zijn al sinds 2016 actief maar hebben eind vorig jaar een te gekke debuut plaat uitgebracht.

Bart(man): Daar sta ik eigenlijk niet zo bij stil. Kijk, uiteindelijk komt het er op neer dat wij gewoon proberen zoveel mogelijk van onze favoriete bandjes bij elkaar te boeken, en of die nou al langer meedraaien of niet, doet er niet zo heel veel toe (misschien is het de leeftijd, wij zijn natuurlijk óók geen achttien meer). En je hebt wel gelijk; we hebben inderdaad wat weinig jonge aanwas, maar daar staat dan weer tegenover dat het ‘aanstormend talent’ dat we wél hebben, meteen helemaal raak is. Namelijk Swedish Death Candy. Hun eerste album is net drie maanden uit, en als ze live half zo goed zijn als op die plaat, dan krijgt het Klokgebouw het nog zwaar!

Zit er nog een kans in dat jullie zelf nog even het podium oprennen voor een gastrol hier en daar?
Bart Nederhand: Dat zou zomaar kunnen, we zullen zien.

Bart(man): Voorlopig staat er nog niks gepland, maar wie weet? Misschien krijgt er nog iemand een ingeving…

In het harde wereldje worden festivals doorgaans georganiseerd door mensen die zelf ook helemaal lijp zijn van een gezonde dosis aan herrie. Het nadeel echter is dat je door al je regeltaken bijna geen tijd hebt om zelf ook even rustig een bandje te kijken. Mochten jullie echter een momentje hebben, van welke bands wil je toch absoluut even een graantje meepikken en waarom?
Bart Nederhand: Wij hebben het dit jaar zo geregeld dat we in principe alle bands kunnen zien en zo veel mogelijk bier kunnen drinken. Een band die ik in ieder geval zeker niet ga missen is The Violation Of Trust uit Eindhoven.

Bart(man): Ik heb me toch echt wel voorgenomen van alle bands in elk geval iets mee te pikken, maar als ik er een moet noemen die ik dus op zéker niet ga missen, dan is dat Swedish Death Candy, waar ik het net al over had. Oja, en de Rooie Jager natuurlijk.

Ik weet dat het nog wat vroeg is, maar gaat Faster & Louder een wederkerend evenement worden op de nationale festival agenda?
Bart Nederhand: Ja, Faster & Louder wordt een jaarlijks terugkerend evenement.

Bart(man): Het is natuurlijk nog even afwachten hoe het allemaal gaat lopen, maar dat is wel de bedoeling!

Tot zover mijn vragen voor deze keer. Ik wens jullie veel succes en een uitverkocht huis. En om bij dat laatste een handje te helpen: maak hieronder maar schaamteloos promotie voor jullie feestje …
Bart Nederhand: Komt allemaal kijken en zorg dat je de eerste legendarische editie van dit nieuwe feestje niet mist… het wordt epic!!!

Bart(man): Ten eerste zou ik willen zeggen: kom langs want het wordt feest! En ten tweede: zorg dat je goed uitgeslapen bent en kom op tijd want we beginnen wat eerder dan vroeger met SpeedFest omdat we A: de SuperMotoCross hebben, en B: omdat we zo’n goed programma hebben dat de eerste bands meteen helemaal van de bovenste plank zijn!

Faster & Louder Homepage
Faster & Louder Facebook
Klokgebouw Homepage

<< vorige volgende >>