Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Orange Getaway Driver & Fur Coat Fuzz

Door: Remco Post

Deze maand stellen we je twee prachtig nieuwe pedalen van Orange voor, die naast amps nu zo langzamerhand steeds meer pedalen ook aan het uitbrengen zijn. Deze maand bespreken we er twee tegelijk: de nieuwe Getaway Driver en de Fur Coat Fuzz.

Laten we beginnen met de Getaway Driver en het spreekt redelijk voor zich dat het hier om een overdrive / tube screamer gaat, maar deze gaat wel weer een stapje verder. Het pedaal heeft een Class A gain structuur, maar heeft ook als extra een Cabinet Simulator ingang voor ook hoofdtelefoon of recording interfaces aansluiting. Hierdoor is het dus een “amp in a box”. De knoppen zijn verder: volume, gain en bite (tone/presence) en het pedaal een 9V batterij of adapter.

Voor deze review heb ik gebruikt een Orange OR15 amp met mijn Bo~El S03 Kim gitaar. De sound is echt een smooth jaren 70 overdrive en kan daarom in het rijtje toegevoegd worden van de TS808. Echter in deze wereld bestaan inmiddels meer dan 100 varianten op overdrive en deze is dus bijzonder goed, maar niet anders als vele andere. Wel kan deze met de extra opties zich onderscheiden en jou net geven wat je zoekt.

band image


Dan nu de nummer twee, die voor mij voelt als een nummer 1, de Fur Coat Fuzz. Deze fuzz is gebasseerd op de oude 1970 Foxx Tone Machine en maakt gebruik van germanium diodes. De controls zijn: volume, fuzz, EQ en octave (voegt een hoger octaaf toe) en dit pedaal kan gevoed worden door 9V of 12V, waarbij dan de headroom verhoogd wordt. De Fur Coat geeft een serieus dik old school fuzz geluid en de EQ is enorm direct en gaat van diep laag, naar schel hoog. Kyuss, Clutch, Hendrix, alles klinkt über met dit pedaal. Ik vind hem hierdoor geweldig klinken op mijn clean amp, maar ook kan je een dirty amp er een extra bite mee geven. Door middel van de Octave switch kan je een 1 hoger octaaf aan je toon toevoegen wat dan meteen wat aan de sound van Queens Of The Stone Age moet denken. Wel kan je ook inregelen in hoeverre het octaaf in de sound gemixed wordt. De fuzz beheerst daadwerkelijk alles en elke fuzz freak zal hier wel raad mee weten. Ook dit pedaal is kwalitatief fantastisch gemaakt en heeft ook dat ‘sexy’ ijzeren beugeltje wat ik helaas miste bij de Getaway, maar dit pedaal is fantastisch.

band image


Als conclusie moet ik zeggen dat ik de pedalen zeer kan waarderen en ze op alle fronten mij zeer bevallen. De kwaliteit is dik in orde en de prijs is ook aantrekkelijk. Echter ik blijf het vreemd vinden, maar misschien is dat ook niet belangrijk en moet ik het ook zo niet zien, maar waarom staat nergens zichtbaar de naam van Orange op het pedaal? Maar Orange ga zo maar lekker door met de pedalen!

Orange Amps

<< vorige volgende >>