Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Skyclad: De Noise Records re-releases

Door: Vera

Skyclad zijn ware pioniers in het folk/pagan metal genre. De Britse band begon in het begin van de jaren negentig enige Keltische invloeden in hun thrash metal te infiltreren en vond zo een totaal nieuwe mengvorm van ons geliefde metalen genre. De vijf eerste albums kwamen uit op Noise Records. In juni 2016 bespraken we al ’A Bellyful Of Emptiness – The Very Best Of The Noise Years 1991-1995’, maar nu brengt BMG elk album terug apart op de markt met uitgebreide liner notes van de leden van de band. Alleen zanger Martin Walkyier heeft niet meegewerkt aan deze heruitgaven, de anderen wel. Men kan trots zijn op deze muzikale erfenis. Dit was trouwens maar een begin, want tot op de dag van vandaag is Skyclad actief in de studio en op podia in heel de wereld.

Skyclad werd opgericht in 1990 toen gitarist Steve Ramsey en zanger Martin Walkyier hun vorige band Satan verlaten hadden. ‘Wayward Sons Of Mother Earth’ is het eerste album, oorspronkelijk uitgebracht op zeventien oktober 1991. De thrash invloeden uit het verleden zijn hier nog prominent aanwezig. De meest opvallende song is ‘The Widdershins Jig’ waar de band voor het eerst met folk elementen stoeit. Het zal de blauwdruk worden voor later materiaal, want de song wordt een groot succes. Van in het begin neemt Skyclad op met producer Kevin Ridley. Hij zal heel belangrijk worden voor de band. In 1998 treedt hij toe als ritmegitarist, na Walkyier’s vertrek neemt hij vanaf 2001 ook de zang over.Het tweede album ‘A Bunrt Offering For The Bone Idol’ kwam oorspronkelijk uit op acht april 1992. De band is hierop uitgebreid met een violist, een toetsenist en een tweede gitarist (Dave Pugh die nu is teruggekeerd). Deze expansie is nodig om het materiaal live te kunnen brengen en de ingeslagen weg van meer folk invloeden te kunnen prolongeren. De sound werd dan ook meer compleet en ‘Spinning Jenny’ werd de kraker van deze schijf.Met het derde album ‘Jonah’s Ark’ – uitgebracht op drie juni 1993 – stijgt de band naar grote hoogten. Het geluid wordt vervolmaakt en er zijn geen muzikale grenzen meer, als het maar klinkt als Skyclad. Dit is het meest experimentele album uit de reeks en Queen was daarbij hun grote voorbeeld. ‘Thinking Allowed’ kunnen we beschouwen als leidende track, maar heel de plaat is een avontuur op zich met bluesinvloeden in ‘The Wickedest Man In The World’ of een jaren tachtig metalvibe in sommige andere tracks. Nog steeds speelt men vele songs live. Er werd zelfs verkast naar de legendarische Rockfield studio voor de mix. Voor het eerst wordt het cover artwork verzorgd door Duncan Storr. Hij zal een belangrijke rol spelen in al het verdere artwork, noem hem gerust de huisschilder van de band. Op de heruitgave vind je ook de EP ‘Tracks From The Wilderness’ op een tweede schijfje.Ook op het vierde album ‘Prince Of The Poverty Line’ gaat men verder met experimenteren, meer bepaald de inbreng van keyboards wordt verder uitgediept. Niet alleen op gitaar, maar ook op toetsen worden songs gecomponeerd. De songs worden meer gelaagd met samenzang. Dit album kwam uit op 22 maart 1994. Het wordt algemeen beschouwd als het prototype van een volmaakt folk metal album. Het wordt hun meest verkochte album met ‘The One Piece Puzzle’ als hit. Drie bonustracks werden nu bijgevoegd.Het vijfde album ‘The Silent Whales Of Lunar Sea’ kwam oorspronkelijk uit op 24 maart 1995. De traditie van keyboards uitbouwen en experimenteren wordt verder gezet, maar de aanpak is minder complex dan voorheen. ‘Brimstone Ballet’ is de favoriet van Steve Ramsey, al is hij niet te spreken over de Amerikaanse productie die opgedrongen werd in combinatie met een eerste promotrip doorheen de VS. Toch wordt het nog een groot succes, maar wel het laatste album bij Noise.

Zoals je merkt hield Skyclad er een moordend tempo op na van elk jaar een album uitbrengen en constant touren. Volgens Ramsey was dit uit pure noodzaak om te overleven van de muziek. Vandaag de dag verdient hij zijn kost als gitaarleraar, maar toen kon je nu eenmaal niet uit onder de wurggreep van de commercie. De heren kunnen trots zijn op wat ze in die korte tijd (en daarna) gepresteerd hebben!

<< vorige volgende >>