Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lees eens een goed boek: For The Sake of Heaviness: The History of Metal Blade Records

Door: Pim B.

Pim Blankenstein is naast zijn activiteiten als zanger van het Rotterdoom combo Officium Triste en schrijver voor diverse periodiekjes ook een fervent lezer van boeken die over bands en artiesten gaan. Uiteraard wel in de heavy hoek, want op geneuzel van huis, tuin en keuken popartiesten zit geen zinnig mens te wachten, nietwaar? Op dit plekje in Lords Of Metal zal hij dan ook op maandelijkse basis zijn gedachten laten gaan over hetgeen er terecht en onterecht over de groten der aarde is neergepend. Deze maand is dat: For The Sake of Heaviness: The History of Metal Blade Records van Brian Slagel.

band imageNoem mij old-school, maar als het om boeken gaat lees ik nog steeds het liefst een exemplaar van papier. Helaas voor mij was er alleen een persexemplaar in pdf-formaat beschikbaar van het boek ‘For The Sake of Heaviness: The History of Metal Blade Records’. Aangezien ik afgelopen maand op vakantie ging, heb ik de pdf op mijn telefoon geïnstalleerd en had ik het voornemen het boek eens op mijn gemak te gaan lezen. In mijn drie uur durende vliegreis naar zonniger oorden heb ik meer dan de helft van het boek verslonden. Zo interessant is het verhaal van Metal Blade oprichter en algemeen directeur Brian Slagel. Zijn relaas boeit vanaf de eerste pagina en is door Mark Eglinton aan het papier toevertrouwd. Laatstgenoemde schreef ook de biografieën van onder meer James Hetfield, Nergal en Rex Brown.

Ik moet wel toegeven dat vooral de eerste helft van het boek mij het meeste aanspreekt. Het is gewoon tof om te lezen hoe begaan Slagel was met het heavy metal genre. Hoe hij een fanzine (The New Heavy Metal Revue) opzette, in een platenzaak ging werken en een compilatiealbum (Metal Massacre) uitbracht. Zoals we weten is dat het startpunt voor Metal Blade Records, het label dat dit jaar 35 jaar bestaat.

Slagel vertelt uitgebreid over zijn relaties met muzikanten. Je vindt ook korte interviews met sommigen van hen terug in het boek. Ik noem bijvoorbeeld James Hetfield, Joey Vera of Johan Hegg. Ook interessant is te lezen hoe met hangen en wurgen het label gered wordt van faillissement of hoe Slagel tegen de opkomst van bijvoorbeeld Grunge of Nu Metal aankijkt. Het boek biedt gewoon een kijkje in de keuken van Metal Blade en hoe Slagel in de pannen op het vuur roert. Voor mij is het dan ook een aanrader voor liefhebbers van heavy metal want het is het verhaal van een liefhebber die het geschopt heeft tot platenbaas van een invloedrijk label. Een label met een toekomstvisie, want Slagel vertelt ook hoe hij de toekomst van de muziekindustrie ziet en hoe old-school fans als ik in de nabije toekomst naar hun favoriet muziek zullen moeten luisteren.

Het voorwoord werd overigens door Lars Ulrich geschreven.

For The Sake of Heaviness: The History of Metal Blade Records
Brian Slagel met Mark Eglinton
BMG
ISBN: 9781947026001
Paperback
192 pagina’s

<< vorige volgende >>