Listen live to Radio Arrow Classic Rock

A World Full Of Devastation

Door: Sjak

Tegenwoordig worden er steeds meer moeilijk verkrijgbare cult platen opnieuw uitgebracht en dat is een initiatief dat ik alleen maar toe kan juichen. Natuurlijk zijn niet alle re-releases de moeite waard en worden veel albums door de platenmaatschappijen de hemel in geprezen, terwijl ze in die tijd eigenlijk niet zo veel om het lijf hadden. Dat kan echter niet gezegd worden van deze door Punishment 18 Records heruitgebrachte Devastation platen ‘Signs Of Life’ (uit 1988) en ‘Idolatry’ (uit 1991), want de echte US thrash liefhebber kan gewoonweg niet om deze albums heen.

band image


Devastation was een Amerikaanse thrash metal band uit Corpus Christi in Texas en werd opgericht in 1986. Daar thrash metal in die periode erg populair was, werd nauwelijks een jaar later het debuut-album ‘Violent Termination’ op de markt gebracht via het redelijke obscure label Zomba Records. De band, op dat moment bestaand uit zanger Rodney Dunsmore, gitarist Dave Burk, bassist Edward Vasquez en drummer Jesse Lopez, speelde op die plaat ultra-brute thrash, waarbij de invloeden van Kreator, Slayer, Dark Angel en Holy Terror overduidelijk naar voren komen. Het debuut-album verkocht zo’n 10.000 stuks en daarmee werd de interesse van Combat Records gewekt die de band dan ook een contract aanbod voor hun tweede album.

Signs Of Life
Die tweede plaat, getiteld ‘Signs Of Life’, zag het daglicht in 1988 en was stilistisch gezien eigenlijk een regelrechte kopie van het debuut. De productie was iets beter, maar nog steeds speelde men ultra-snelle, agressieve thrash met een grote rol voor de brute gitaarriffs en solos van het gitaarduo Dave Burk en Henry Elizondo (die de band na het debuut was komen versterken) en de kwaadaardige vocalen van Rodney Dunsmore. Dat leverde een aantal prima nummers op en vooral ‘Eye For An Eye’, het titelnummer ‘Signs Of Life’, het afwisselende ‘Fear Of The Unknown’ en ‘Contaminated’ zijn heden ten dage nog steeds de moeite van het beluisteren meer dan waard. Helaas zou dit erg sterke album de band niet echt het succes brengen die het op basis van het song materiaal zeker verdiende. Eenieder die de jaren tachtig US thrash een warm hart toedraagt en die deze plaat nog niet in zijn bezit heeft, moet deze re-release zeker aanschaffen.

Score: 80/100

Tracklist:
1. Eye For An Eye
2. Desolation
3. Manic Despressive
4. Signs Of Life
5. Retribution
6. Tomorrow We Die
7. Contaminated
8. Fear Of The Unknown
9. Escape To ViolenceIdolatry
Ondanks het feit dat de tweede plaat ‘Signs Of Life’ er niet in slaagde op de band uit het underground circuit te krijgen, ging men niet bij de pakken neerzitten en bleef men trouw aan hun eigen stijl. Een drietal jaar na ‘Signs Of Life’ kwam de band terug met hun beste werkstuk ‘Idolatry’, die er zeker voor had kunnen zorgen dat Devastation het verdiende succes zou gaan krijgen, ware het niet dat de plaat op het verkeerde tijdstip op de markt werd gebracht. Daar kon zowel Devastation als Combat Records niets aan doen, want wie had kunnen voorzien dat grunge zo’n vlucht zou gaan nemen en de markt compleet over zou nemen. Voor dit derde album werd drummer Jesse Lopez vervangen door David Lozano, maar dat veranderde niet echt iets aan de sound van de band. Men bleef volharden in de agressieve thrash metal die men altijd al had gespeeld, alleen werden de belangrijkste elementen van de Devastation sound nu in betere nummers verpakt. Luister maar eens naar ‘Deliver The Suffering’, dat begint met een heus piano- en synthesier-intro alvorens los te barsten in een muur van geluid, waarbij de magistrale riffs en de heerlijke dubbele basdrums de vullingen uit je kiezen zullen doen springen. Ook ‘Freewill’, het razendsnelle ‘Forsaken Hatred’ en het groovy ‘Souls Of Sacrifice’ zijn heerlijke nummers, die anno 2017 nog niets van hun oorspronkelijke charme zijn verloren. Zanger Rodney Dunsmore kotst zowat zijn ingewanden uit zijn lichaam tijdens het uitspuwen van zijn brute vocalen en samen met de ultra-heavy instrumentatie zorgt dit voor een geweldig album. Indien ‘Idolatry’ een aantal jaren eerder uitgebracht was, had dit met de juiste promotie en een beetje geluk een echte thrash metal klassieker kunnen worden. Nu is hij dat in mijn beleving nog steeds, maar helaas is deze plaat door het grote publiek nooit echt opgepikt. ‘Idolatry’ is zonder twijfel het beste album dat Devastation heeft uitgebracht, maar het zou tevens het laatste teken van leven zijn van deze talentvolle band. Het muzikale klimaat was dusdanig veranderd dat agressieve thrash bands zoals Devastation helemaal geen mogelijkheden meer kregen en dus werd besloten om de handdoel in de ring te gooien. Mocht je ‘Idolatry’ nog niet in huis hebben, grijp dan je kans en schaf deze re-release aan, zeker omdat er ook nog een viertal live-tracks als bonus materiaal toegevoegd zijn.

Score: 90/100

Tracklist:
1. Deliver The Suffering
2. Freewill
3. Forsaken Hatred
4. Souls Of Sacrifice
5. Idolatry
6. Legacy Of Faith
7. Subconscious
8. Never Believe
9. Desolation – Souls Of Sacrifice (live)
10. Meet Your Maker (live)
11. Idolatry (live)
12. Subconscious (live)

<< vorige volgende >>