Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: NEXI Industries Pedal Board and Pedals

Door: Remco Post

"The Solution by NEXI Industries". Zo luidt het motto van deze nieuwe revolutionaire pedalboard en pedals fabrikant afkomstig uit ons eigen Nederland en geleid door de sympathieke Jeroen Bakker. Ik kreeg thuis een board met acht pedalen erop om mijn licht eens over te laten schijnen.

Laat ik beginnen met vertellen dat ik zelf twee pedalboards heb, en wel één voor op de weg en één thuis. Deze wisselen nog wel eens van pedalen en elke keer is het weer een gepuzzel met de patch kabels, voedingen en heb ik nog wel genoeg velcro en tie-rips in huis om het weer te bevestigen. Ik denk dat velen van jullie dit vast herkennen.

band image


Dan krijg je ineens een pedalboard voor je neus waar je pedalen gewoon op en af kan klikken, want de aansluiting voor de voeding zit aan de onderkant van de pedalen. Er is dus geen enkele patch kabel aanwezig en het board heeft ook nog eens een ingebouwde tuner, een ingebouwde booster (met drie niveaus), een aansluiting voor je amp footswitch en twee USB (conNEXI) aansluitingen zodat je ook nog je telefoon ermee op kan laden. En wil je dus toch de overdrive voor de distortion of erna hebben, dan heb je daar niet meer dan vijf seconden voor nodig. De collectie van deze ook nog eens vintage analoge pedalen wordt in rap tempo uitgebreid en hebben dus allemaal ook dezelfde lay-out met een grote ronde knop voor activeren en kleine knoppen (rondom LED verlicht) voor de settings. Oh ja, mocht je je bier of je water over je pedalboard heen gooien dan maakt dat niet uit, want ze zijn waterdicht. Inderdaad, WTF ja, en misschien daarom dat NEXI al wat prijzen op het gebied van technologie in de wacht geslepen heeft. Vind je trouwens een NEXI pedaal te gek, dan kan je twee ‘rubber’ dopjes van de zijkant afhalen en één van boven en huppekee: hij heeft een jack input en output en een voedingsingang aan de bovenzijde.

band image


Hier even in het kort welke pedalen ik had hier en mijn snelle mening daarover:

- Distortion: Een analoge Britse distortion die klinkt als een jaren 70 distortion met een fuzz randje. Lekker dik en smooth, maar dus niet tight.

- Metal Distortion: Mijn minst favoriete. Gebaseerd op de oude Judas Priest distortion, maar te dun, teveel hoog in de frequentie en niet heavy genoeg naar mijn mening om ‘metal’ te heten.

- Fuzz: Romige dikke fuzz die ook wel wat trekjes heeft van een distortion. Big Muff Pi denk ik aan bij deze. Super lekker pedaal.

- Overdrive: Een overdrive zoals een overdrive moet klinken en het meest lijkend op een TS9 overdrive. Deze wordt wel overtroffen door de….

- 70’s Overdrive: de naam zegt het al, een meer smooth en vooral dikkere en warmere overdrive dan een TS808. Een heerlijk pedaal.

- Delay: Een analoge/digitale goede delay die naturel klinkt en zijn werk goed doet.

- Phaser: Exacte zelfde sound en eigenschappen als een Phase 90.

- Analog Chorus: Met een depth en speed plus een ultra classic switch is dit een geweldige chorus.

band image


Hou ervan of hou er niet van, maar hoe dan ook, dit is een zeer spectaculair product te noemen. Ook heeft het board een vaste prijs, zijn alle pedalen gelijk qua prijs (en de prijs is goed) en dat maakt het gemakkelijk. NEXI kan de concurrentie (gemakkelijk) aangaan met een Boss of een Mooer, maar NEXI gaat dus met deze eerder genoemde zaken wel een stap verder. Ook heb ik al wat gehoord over de toekomst ontwikkelingen (nieuwe producten en de lay-out wordt straks een stukken mooier) en dat boeit genoeg om ze in de gaten te houden. Zeker voor de spelers die snel met geluiden moeten en willen switchen is dit een ideale uitkomst, maar eigenlijk is dit iets voor iedereen. Ja, qua sound zijn er betere en ook mooiere pedalen, maar zo moet je NEXI ook niet zien. Gun jezelf zeker eens uitgebreid de tijd om ernaar te kijken en je erin te verdiepen.

NEXI Industries

<< vorige volgende >>