Listen live to Radio Arrow Classic Rock

13 Kerstmannen in de catacomben van de Hel

Door: Leon

Daar stond ik dan in IJsland, ik had nog maar net mijn eerste review geschreven voor Lords of Metal en ik zat al in het vliegtuig om op vakantie te gaan. Na een aantal dagen door het land rijden kwam ik aan bij het Mývatn meer, een minder toeristisch deel van IJsland waar veel vulkanische rotsen en oude lava velden te vinden zijn. Tot mijn grote verassing kwam ik daar de naam ‘Dimmuborgir’ tegen.

Nee, niet de band, maar het 2300 jaar oude lava veld met unieke vormen. Dimmuborgir betekent namelijk ‘Donker Fort’, de lava overblijfselen lijken, met wat fantasie, op kastelen van een schurk uit een film. Hoewel ik geen fan ben van de black metal band leek het mij leuk om nader onderzoek te doen en kwam er zo achter dat de band zijn naam te danken heeft aan dit gebied! Na wat nog wat zoeken op internet las ik dat, volgens de IJslandse folklore, Dimmuborgir in verbinding staat met de onderwereld. Ook in Christelijke verhalen van de Noordelingen wordt Dimmuborgir genoemd als de plek waar Satan landde, nadat hij uit de hemel was geworpen, en de Catacomben van hel heeft gecreëerd. U begrijpt, ik moest deze plek met mijn eigen ogen zien!

band image


Bij het zien van het bord ‘Dimmuborgir’ kan ik niet ontsnappen aan een zware lachbui. Onder de letters ‘Dimmuborgir’ staan namelijk vier vrolijke mannen met witte baarden afgebeeld, precies het tegenovergestelde van de heren uit de metal band! Achteraf leerde ik dat dit de Yule Lads zijn en dat zij hier wonen in de periode voor en na Kerstmis. De Yule Lads zijn namelijk de IJslandse versie van de Kerstman, of dertien Kerstmannen in dit geval, en in de dertien dagen vóór kerstmis komt er elke nacht één langs bij de mensen thuis en plaatst een cadeau of rotte aardappel in de schoenen die, volgens de traditie, op de vensterbank zijn geplaatst.

Terwijl ik nog naar het bord aan het kijken ben wordt mijn aandacht getrokken naar een sticker met daarop de naam ‘A Taste Of Fear’. Laat dit nou net de band zijn waarvoor ik mijn eerste review heb geschreven voor Lords of Metal! Hoe groot is de kans dat een sticker, van een kleine Italiaanse thrash metal band, terecht komt op een verkeersbord in het veel minder toeristische deel van IJsland, en dan ook nog eens herkent wordt door een Nederlandse metal liefhebber die daar zojuist een review over heeft geschreven!?

Terug gekomen in Nederland ben ik direct naar de winkel gegaan om een staatslot te kopen. U begrijpt dat ik de hoofdprijs wel verwacht binnen te slepen.

band image

<< vorige volgende >>