Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vardis revisited

Door: Sjak

Het Engelse label Dissonance Productions heeft ons de afgelopen maanden goed verwend met een groot aantal re-releases uit de roemruchte New Wave Of British Heavy Metal periode en ook deze maand heeft men een aantal interessante plaatjes opnieuw op de markt gebracht. Het betreft in dit geval een drietal Vardis albums uit de begin jaren tachtig, een band die volgens velen mede aan de wieg heeft gestaan van deze stroming.

100 M.P.H.

Vardis werd opgericht in 1977 toen gitarist/zanger Steve Zodiac het plan had opgevat om een band te beginnen waarvan het materiaal invloeden uit een aantal stromingen zoals glam, rock en pop zou moeten bevatten. Bands zoals T-Rex, Rolling Stones, Mud, The Sweet en Status Quo vormden een grote inspiratiebron en oorspronkelijk werd de band Quo Vardis genoemd, maar omdat Steve niet teveel de link met Status Quo wilde benadrukken, werd deze ingekort tot Vardis. Hij vond in bassist Alan Selway en drummer Phil Medley de juiste bondgenoten en dit trio stortte zich met veel succes in het lokale live-circuit. Tevens werd op regelmatige basis een bezoek gebracht aan een studio en dat resulteerde in eerste instantie in de vier-track EP ‘100 M.P.H.’, die in 1979 op de markt werd gebracht. De vier daarop aanwezige nummers (‘100 M.P.H. ‘Blue Rock’, ‘Destiny’ en ‘The World’s Insane’) maakten echter niet al te veel indruk en de ware kracht van Vardis bleek echt op het podium te liggen. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat hun eerste full-length album uit 1980, eveneens ‘100 M.P.H.’ getiteld, bestond uit live-opnames van verschillende optredens die de band in dat jaar had gedaan. Deze plaat sloeg een stuk beter aan en nummers zoals ‘Destiny’, ‘Living Out Of Touch’ en (vooral) ‘If I Were King’ gaven een goede indicatie over de live-kwaliteiten van de band. Aangevuld met een tweetal bonus-nummers brengt Dissonance Productions dit album opnieuw in omloop en gezien het belang van deze plaat in de New Wave Of British Heavy Metal stroming, moet iedereen dit album gewoon in zijn bezit hebben. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan kun je alsnog deze re-release aanschaffen.

Score: 80

Tracklist:
1. Out Of The Way
2. Move Along
3. The Lion’s Share
4. Situation Negative
5. Destiny
6. The Loser
7. Living Out Of Touch
8. Let’s Go
9. 100 M.P.H.
10. Dirty Money
11. If I Were King
12. Too Many People (bonus track)
13. Steamin’ (bonus track)The World’s Insane

De debuutplaat ‘100 M.P.H.’ maakte duidelijk dat Vardis een echte live-band was, maar voor het tweede album kon men moeilijk weer een live-plaat uit gaan brengen en dus ging men de studio in voor opvolger ‘The World’ Insane’, die in 1981 uitgebracht zou worden. Hierop werd pijnlijk duidelijk dat de voor dit album geschreven nummers eigenlijk niet erg sterk waren en buiten ‘Curse The Gods’ en ‘Love Is Dead’ zijn er weinig nummers te vinden die echt de moeite waard zijn. Ook de Hawkwind-cover ‘Silver Machine’ maakt niet echt een geweldige indruk en dus kon deze ‘The World’s Insane’ het met ‘100 M.P.H.’ bewerkstelligde succes absoluut niet waarmaken. Dissonance Productions heeft dit tweede full-length Vardis album voorzien van een drietal bonus-tracks, maar die kunnen het matige niveau van het originele materiaal op dit album zeker niet compenseren.

Score: 65

Tracklist:
1. Power Under Foot
2. Money Grabber
3. The World’s Insane
4. Blue Rock (I Miss You)
5. Silver Machine
6. Police Patrol
7. All You’ll Ever Need
8. Curse The Gods
9. Love Is Dead
10. Steamin’ Along
11. Dirty Money (Air Studios) (bonus track)
12. Blue Rock (Air Studios) (bonus track)
13. Silver Machine (Moog Experiment) (bonus track)Quo Vardis
Daar de tweede plaat ‘The World’s Insane’ niet aan de verwachtingen van de pers en de fans had voldaan, moest opvolger ‘Quo Vardis’, die in 1982 uitgebracht werd, het enigszins geschonden image weer oppoetsen. Het materiaal op deze derde Vardis-plaat is wat ietwat gevarieerder dan wat er op de eerste twee albums te vinden is, maar ook deze ‘Quo Vardis’ kon kwalitatief niet tippen aan het prima debuut. Het album kende in ‘Please Do’, ‘Dream With Me’ en ‘Together Tonight’ een aantal leuke rockers, maar over het algemeen was ook ‘Quo Vardis’ niet goed genoeg om de fans te overtuigen. Daar kunnen ook de twee toegevoegde bonus tracks op deze re-release niets aan verhelpen.

Score: 70

Tracklist:
1. Do I Stand Accused
2. Where There’s Mods There’s Rockers
3. Please Do
4. Dream With Me
5. Gary Glitter Part One
6. Walking
7. To Be With You
8. Together Tonight
9. Boogie Blitz (Inspired By Griff & Smig)
10. The Plot To Rock The World
11. Too Many People (Air Studios) (bonus track)
12. Lion’s Share (Air Studios) (bonus track)Op het podium was Vardis een erg overtuigende band, maar op hun studio-albums kwam dit niet echt tot uiting. Na de release van het derde album ging het snel bergafwaarts met Vardis. In 1983 werd nog een totaal overbodige verzamelaar getiteld ‘The Lion’s Share’ uitgebracht en ondanks het feit dat de populariteit van de band snel aan het afnemen was, gooide men de handdoek niet in de ring. Zo werd er in 1986 nog een nieuw album uitgebracht, getiteld ‘Vigilante’, maar die kon ook weinig potten breken. Na de release van deze plaat, kwam de band ook tot het inzicht dat men weinig toegevoegde waarde meer had in de scene en werd Vardis uiteindelijk dan toch ontbonden. Toch heeft Vardis zeker bijgedragen aan de populariteit van de New Wave Of British Heavy Metal en wordt hun debuut-album ‘100 M.P.H.’ heden ten dage nog altijd gezien als een erg belangrijke release van deze stroming. Daarom is het opnieuw uitbrengen van dit materiaal zeker een goed initiatief van Dissonance Productions. Ik ben reuze benieuwd welke (cult-)releases men de komende periode opnieuw in omloop zal gaan brengen.

<< vorige volgende >>