Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Pichel Hammer 6 Guitar

Door: Remco Post

Pichel Guitars is een nog redelijk nieuw Nederlandse gitaarbouwer in Haarlem die in handen is van Thijs Pichel. Thijs heeft het vak geleerd en de sporen verdiend bij diverse bouwers, waaronder ook Aristides Guitars, maar heeft nu zijn eigen bedrijf waarmee hij no-nonsense rock ’n roll gitaren maakt waarvan de Hammer zijn bekendste model is. Ik kreeg er één mee ter review...

De bekendste Hammer is zeker wel de Hammer 9 waar Oeds Beydals van de band Death Alley op speelt. Oeds is een übergitarist van de bovenste plank en de 9 betekent dus dat de onderste 3 snaren dubbel zijn waarbij je dus uitkomt op een 9-snarige gitaar. Tevens heeft de gitaar een Bigsby tremolo systeem en een custom inlay in het fretboard zodat het echt een one-of-a-kind is.

band image


Een andere one-of-a-kind is de Hammer 6, The Lemmy Lives Edition zoals deze heet. Deze gitaar is door Oeds gebruikt tijdens de shows van de Lemmy Lives tour en heeft slechts 1 pickup, 1 volumeknop een vaste brug, locking tuners en een ace of spades logo op de truss rod cover. Dit is een gitaar waar ik van kan houden. No nonsense, puur en dik. Na afloop van de Lemmy Lives tour is deze gitaar terug naar Thijs gegaan, speelt Oeds weer op zijn eigen Hammer 9 en kreeg ik deze mee ter review. Eerst even de volledige specificaties:

Body: Mahogany
Neck: Mahogany
Scale Lenght: 24,75
Fretboard: Ebony
Bridge: Hipshot
Tuners: Hipshot
Pickup: DiMarzio X2N

Het meest gave aan de Hammer is de vorm, het is namelijk een unieke vorm. Het is een mix van een Rickenbacker bas, een Paul Stanley, Paul Gilbert Ibanez of BC Rich Mockingbird, maar dan toch ook totaal weer niet (snapt u het nog, nee? Gelukkig heeft dit artikel een foto en film).

band image


De gitaar is best zwaar en door zijn look oogt hij lomp en dat is ook goed. De sound na eenmaal thuis ingeplugd op mijn Orange OR15 amp is ook zeer overtuigend. Hij klinkt warm en speelt als een improved Gibson. Het karakter en de sound komt ook daar het meest mee overeen, maar toch heeft deze gitaar meer charme en karakter. Het DiMarzio element beukt ook en is hetzelfde element als dat ‘Fast Eddy’ van Motorhead gebruikte. De gitaar heb ik ook meegenomen naar de rehearsal ruimte van mijn band waar ik speel op een Orange TH100 plus PPC412 cabinet en daar blaasde hij heerlijk. Het ziet er dan best ruig uit, maar ondertussen is het op en top pure kwaliteit en een met passie gemaakt instrument.

band image


Tussentijds geef ik vaak wel updates van hoe een gitaar me bevalt aan de verstrekker en ik liet Thijs dan weten hoe te gek ik de gitaar vond. Toen ik tevens de kans kreeg de gitaar tegen een heel mooie prijs te kunnen kopen kon ik ook geen nee meer zeggen. Ik heb een zwak voor Nederlandse custom gitaren en speelde daarom al op mijn Bo-El S03 gitaar, maar laten we eerlijk zijn, wanneer heeft een gitarist nu gitaren teveel niet waar, en deze Hammer is zoals eerder gezegd ook een one-of-a-kind. Tot slot heeft Pichel nog meer modellen en bestaat er ook een Hammer 4 bass. Check dus zeker de site even.

Pichel Guitars Homepage
Pichel Guitars Facebook

<< vorige volgende >>