Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Emerson, Lake & Palmer - verse re-releases

Door:

Deel drie van de ELP album re-releases en gelukkig leeft Carl Palmer nog. Ten tijde van de vorige twee series liet eerst Keith Emerson het leven, daarna bezweek Greg Lake aan kanker. Palmer is alive and well en treedt onverdroten verder op met zijn solo band én betoont eer aan de ook al overleden ASIA collega John Wetton in ASIA wiens rol door Chris Squire stand-in Billy Sherwood wordt vertolkt. Ja, Magere Hein heeft zijn zeis flink laten zwaaien in de prog rock de afgelopen tijd.

‘Love Beach’ van ELP is de plaat waarvan zoals titel als hoes als meest ‘tacky’ wordt gezien in albumreeks van het Britse trio. Als je er een willekeurige Volendamse bandnaam op zou plakken zou het niemand opgevallen zijn. 1978 was het jaar waarin het origineel uitkwam en de helden van het genre waren hun wilde experimentele haren grotendeels kwijt aan het raken en kort hierna kwam dan ook een heus verval waar Genesis, Yes en ook Pink Floyd zware tijden kenden. Drummer Carl Palmer bleef dan wel trouwe aan zijn wat wilde en lompe drumstijl, Lake en Emerson lieten grotendeels ongeïnspireerde stukken vastleggen en ELP’s minste album was daarmee een feit. Keith Emerson bekende later ook dat hij de beste stukken van de opname sessies maar bij elkaar had geveegd om er er vanaf te zijn, er was geen leider of visie voor dit project geweest.

De re-release, opnieuw gemastered, biedt ook hier alternatieve mixes en rehearsal outtakes als leuk bonusmateriaal maar eerlijk blijft eerlijk, dit album is ook voor de die hard EP fan slechts een verzamel object.‘Works – Volume 1’ en ‘Works – Volume 2’ zijn gelukkig wel weer de échte moeite waard. Na een pauze van een paar jaar kwam ELP weer terug bij elkaar en kwam met het idee om een dubbelalbum te maken waar eerst elk bandlid zijn eigen ding kon doen om uiteindelijk op kant 4 weer als band samen te komen. Gewaagd en zowel de muziek als de reacties op het album waren verdeeld. Keith Emerson presenteerde een concerto voor piano en orkest (London Philharmonic Orchestra), Greg Lake deed een akoestische selectie en Carl Palmer bleef nog het dichtst bij huis qua stijl en deed zelfs een nieuwe versie van ‘Tank’ (van het eerste album) en het nummer ‘L.A. Nights’ werd opgesierd door Eagles gitarist Joe Walsh. Kant 4, de ‘bandkant’ bevat één van meest iconische ELP nummers; ‘Fanfare For The Common Man’ en redt eigenhandig het hele album naar een ruimere voldoende.

Op ‘Works – Volume 2’ dat later in 1977 uitkwam verschenen nummers die van eerdere albums sessies afkomstig waren maar uiteindelijk niet op de platen werden geperst. Meestal omdat de stijlen niet eensluidend waren; blues, bluegrass and jazz ondermeer. Wat deze re-release interessant maakt is de als bonus toegevoegde ‘Works – Live’ dat een uitgebreidere versie is van het live album ‘ELP In Concert’. Dit is wat de fans leuk vinden en willen hebben en daarmee is ‘Works – Volume 2’ de winnaar van deze derde serie van drie ELP re-releases. Komt er nog meer?

ELP Home
BMG Home

<< vorige volgende >>