Listen live to Radio Arrow Classic Rock

The Heep op hun creatieve hoogtepunt!

Door: Sjak

In de tweede helft van 2016 werden de eerste twee platen van Uriah Heep (‘…Very ‘Eavy, …Very ‘Umble’ uit 1970 en ‘Salisbury’ uit 1971) als zeer fraai vormgegeven digipack-dubbelaars opnieuw uitgebracht. Beide releases waren opnieuw gemastered en werden voorzien van een groot aantal bonus-songs, wat de plaatjes ook voor de die-hard Heep-fans zeker interessant maakten. Toen sprak ik al de hoop uit dat al de Heep-album deze metamorphose zouden ondergaan en ziehier…nauwelijks enkele maanden later liggen het derde, vierde en vijfde album als dubbel digipack in de winkels.

Look At Yourself

Het ‘Salisbury’ album zorgde er voor dat men voor de eerste keer door de Verenigde Staten kon toeren en dat had een enorm effect op de band als geheel. Men was op dat moment in staat om hun muzikale richting goed te bepalen en de energie die men van die toer had gekregen kwam zeker tot uiting in de song-writing sessies voor het derde album ‘Look At Yourself’. De typische progrock benadering van ‘Salisbury’ had plaatsgemaakt voor een veel directer en heavier geluid en in combinatie met de altijd prominent aanwezig toetsenpartijen van Ken Hensley zorgde dat voor een aantal geweldige nummers. Opener en titelnummer ‘Look At Yourself’ werd als eerste single uitgebracht en was een prima indicatie van wat er op het gehele album te vinden was. Het volgende ‘I Wanna Be Free’ was ook al zo’n heavy kraker met een geweldige riff, maar het is toch vooral de anthem ‘July Morning’ die ‘Look At Yourself’ als plaat tot grote hoogte stuwt. David Byron’s zang op deze track is adembenemend mooi en het breed uitgesponnen instrumentale gedeelte is ronduit indrukwekkend. Nog steeds wordt deze klassieker live gespeeld en dit is typisch zo’n nummer wat je nooit beu wordt. Ook de vier navolgende nummers zijn absoluut van grote klasse, waarbij het ietwat meer experimentele ‘Shadows Of Grief’ en het ingetogen ‘What Should Be Done’ het meest opvallen. Toch is het de recht-toe-recht-aan rocker ‘Tears In My Eyes’ wat me het beste bevalt van het restant van het material dat op ‘Look At Yourself’ te vinden is. Mijns inziens is ‘Look At Yourself’ de beste Heep plaat uit heel hun oevre en een absolute klassieker in het genre.

Tracklist CD1:
1. Look At Yourself
2. I Wanna Be Free
3. July Morning
4. Tears In My Eyes
5. Shadows Of Grief
6. What Should Be Done
7. Love Machine

Tracklist CD2:
1. I Wanna Be Free (Alternative Mix)
2. Tears In My Eyes (Alternative Mix Extended)
3. What Should Be Done (Alternative Mix)
4. Shadows Of Grief (Alternative Mix)
5. Look At Yourself (Alternative Mix)
6. July Morning (Alternative Mix)
7. Why Fourteen Minutes (Alternative Mix)
8. Love Machine (Alternative Mix)
9. What’s Within My Heart (Alternative Mix)
10. July Morning (Alternative Mix Live)
11. Look At Yourself (Alternative Single Version)Demons And Wizards

De geweldige kwaliteit van ‘Look At Yourself’ zou het moeilijk maken voor de opvolger ‘Demons And Wizards’ om dit te evenaren en eerlijkheidshalve dient te worden gezegd dat dit ook niet helemaal gelukt is. Toch is ook deze uit 1972 stammende vierde Heep-plaat een absoluut meesterwerk geworden. Nummers als ‘Easy Livin’’ (hun grootste hit), ‘Circle Of Hands’, ‘Traveller In Time’ liet er geen enkele twijfel over bestaan dat het met de creativiteit binnen Uriah Heep wel goed zat en daarom is ook ‘Demons And Wizards’ een prima album geworden. Zanger David Byron laat ook op deze plaat horen een vocale grootheid te zijn, die jammer genoeg door drankgerelateerde problemen later uit de band gezet zou worden en als gevolg van zijn drankprobleem zelf vroegtijdig zou overlijden. ‘Look At Yourself’ en ‘Demons And Wizards’ laten echter op niet mis te verstane wijze horen wat voor enorme vocale capaciteiten deze man bezat. Ook ‘Demons And Wizards’ behoort tot de topplaten van the Heep en mag in geen enkele collectie ontbreken….

Tracklist CD1:
1. The Wizard
2. Traveller In Time
3. Easy Livin’
4. Poet’s Justice
5. Circle Of Hands
6. Rainbow Demon
7. All My Life
8. Paradise
9. The Spell

Tracklist CD2:
1. Easy Livin’ (Alternative Version)
2. Rainbow Demon (Alternative Version)
3. Traveller In Time (Alternative Version)
4. Paradise (Alternative Version)
5. The Spell (Alternative Version)
6. All My Life (Alternative Version)
7. Home Again To You (Alternative Version)
8. Why (Alternative Version)
9. The Wizard (Alternative Version)
10. Poet’s Justice (Alternative Version)
11. Circle Of Hands (Alternative Version)
12. Proud Words (Alternative Version)
13. Green Eye (Alternative Version)
14. Why (Alternative Single Edit)The Magician’s Birthday

Een aantal maanden na ‘Demons And Wizards’ zou Heep’s vijfde album ‘The Magician’s Birthday’ en levenslichts zien en, ondanks het feit dat ook dit album zeer zeker de moeite van het beluisteren waar is, hierop was de magie van de vorige twee platen toch wel grotendeels verdwenen. De progressieve rock-invloeden waren weer prominenter aanwezig en het materiaal was een stuk minder heavy als hetgeen er op ‘Look At Yourself’ en ‘Demons And Wizards’ te horen was. Dat leverde nog wel een aantal fraaie tracks op, zoals ‘Sweet Lorraine’ en het breed uitgesponnen titelnummer ‘The Magician’s Birthday’, maar compositorisch gezien konden beide voorgaande platen niet benaderd worden. David Byron zingt nog steeds de sterren van de hemel, maar de songs zijn gewoonweg van een wat mindere kwaliteit. Dat neemt niet weg dat ook deze fraaie re-release absoluut de moeite van het aanschaffen waard is…

Tracklist CD1:
1. Sunrise
2. Spider Woman
3. Blind Eye
4. Echoes In The Dark
5. Rain
6. Sweet Lorraine
7. Tales
8. The Magician’s Birthday

Tracklist CD2:
1. Echoes In The Dark (Alternative Version)
2. Sweet Lorraine (Alternative Version)
3. Blind Eye (Alternative Version)
4. Tales (Alternative Version)
5. Silver White Man (Alternative Version)
6. Sunrise (Alternative Version)
7. Crystal Ball (Alternative Version)
8. Spider Woman (Alternative Version)
9. The Magician’s Birthday (Alternative Version)
10. Rain (Alternative Version)
11. Silver White Man (No Vox) (Alternative Version)
12. Happy Birthday (Alternative Version)
13. Sunrise (Alternative Single Version)
14. Sweet Lorraine (Alternative Single Version)
15. Gary’s Song – Crystal Ball (Alternative Version)

Uriah Heep Home
Uriah Heep Facebook
BMG Home

<< vorige volgende >>