Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Diamond Head in de jaren negentig

Door: Sjak

Het Engelse label Dissonance Productions heeft ons de afgelopen maanden goed verwend met een groot aantal re-releases uit de roemruchte New Wave Of British Heavy Metal periode. Middels nieuwe uitgaven van platen van bands als Blitzkrieg, Cloven Hoof, Jaguar, Samson en Raven heeft men menig fan gelukkig gemaakt en ook deze maand heeft men een aantal interessante plaatjes opnieuw op de markt gebracht. Het betreft in dit geval een tweetal Diamond Head albums uit de jaren negentig, die eigenlijk een beetje geruisloos aan ons voorbijgegaan zijn. Mooi dan toch dat Dissonance Records deze wat onderbelichte periode van Diamond Head wat meer aandacht geeft.

De laatste reguliere Diamond Head plaat voor deze in 1993 verschenen ‘Death And Progress’ was ‘Canterbury’ uit 1983 en die had nu niet bepaald een geweldige indruk achtergelaten. Hierdoor was de eens zo talentvolle band Diamond Head een beetje in de vergetelheid geraakt en tien jaar later probeerde men die stilte te doorbreken met een nieuw album. Natuurlijk waren er in de tussentijd nog de nodige verzamelplaten op de markt gebracht, maar ‘Death And Progress’ was de eerste die echt nieuw Diamond Head materiaal bevatte. En het dien te worden gezegd dat het resultaat, zeker in vergelijking met ‘Canterbury’, zeker niet tegenviel. Met name ‘Starcrossed (Lovers Of The Night)’, ‘Truckin’’ en ‘Paradise’ klinken ook anno 2017 nog steeds erg goed en ook de omgebouwde oudjes ‘Damnation Street’ (wat eigenlijk een herwerking was van ‘I Don’t Got’) en ‘Dust’ (een opgepoetste ‘She Comes Down’ zijn de moeite van het beluisteren meer dan waard. De recensies voor dit album waren over het algemeen vrij positief, maar de band vond het toch moeilijk om het momentum vast te houden en het kwam dan ook niet echt als een verrassing dat men eind 1993 aankondigde de handdoek in de ring te gooien. Desalniettemin is ‘Death And Progress’ nog altijd een zeer aangename luisterervaring.

Tracklist:
1. Starcrossed (Lovers Of The Night)
2. Truckin’
3. Calling Your Name (The Light)
4. I Can’t Help Myself
5. Paradise
6. Dust
7. Run
8. Wild On The Streets
9. Damnation Street
10. HomeNa het uiteenvallen van de band aan het einde van 1993 probeerde de platenmaatschappij toch nog een graantje mee te pikken van het korte success dat ‘Death And Progress’ had bewerkstelligd door het uitbrengen van de dubbelaar ‘Evil Live’. Hierop was de live-set te vinden die men op het Milton Keynes festival had gespeeld aangevuld met een aantal covers (van Bad Company, Nazareth en Montrose) en een aantal ongebruikte studio-opnamen uit de begin jaren negentig, tezamen goed voor zo’n ruim zeventig minuten aan Diamond Head materiaal. Het optreden op Milton Keynes laat wederom horen dat Diamond Head een prima band was en de uitgebalanceerde set die bestond uit een mix van oude klassiekers en nieuwe materiaal deed het erg goed bij de aanwezigen. Ook het niet eerder uitgebrachte studio-materiaal klinkt gewoonweg erg sterk en dus kun je ook deze ‘Evil Live’ zonder ook maar enigszins te twijfelen aan je collectie toevoegen.

Tracklist CD1:
1. Am I Evil?
2. Dust
3. Truckin’
4. To The Devil His Due
5. Sucking My Love
6. Run
7. To Heaven From Hell
8. Helpless

Tracklist CD2:
1. Good Lovin’ Gone Bad (Bad Company cover)
2. This Flight Tonight (Nazareth cover)
3. Rock The Nation (Montrose cover)
4. Good Rockin’Tonight (Montrose cover)
5. Sweet Silence
6. Feels Good
7. Kiss Of Fire
8. Let Me Down Easy

Diamond Head Facebook
Dissonance Records Facebook

<< vorige volgende >>