Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Orange Kongpressor

Door: Remco Post

De erfenis van Orange Amps is inmiddels imposant te noemen, en het merk staat garant voor een bepaald minimum kwaliteitsnorm. Eigenlijk is alleen je persoonlijke smaak nog maar een factor van belang bij de release van een nieuwe Orange product. Het merk is uiteraard vooral bekend van de amps, maar levert zo af en toe ook noemenswaardige producten af die voor muzikanten ook erg interessant kunnen zijn. Zo bespraken we hier onder meer al de headphones en ook op het gebied van geluidseffecten voor gitaren doet Orange al enige jaren in de schaduw goede zaken. Het begon met de Bax Bangeetar Pre EQ en later kwamen de Detonator, de Two Stroke en nu de compressor met de welluidende naam Kongpressor. En ik val maar met de deur in huis, dat is wederom uitstekend vermaak voor mensen met een voorliefde voor de pure, analoge sound.
Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van een Bo-El S03 Kim gitaar en een Orange OR15 versterker.

De Kongpressor is een analoge buffered bypass klasse A vintage compressor. Dat houdt in het kort in dat het pedaal geen tonesuck kent, dat klasse A staat voor geluidsdoorgave van het meest zuivere en constante (lineaire) signaal. Klasse A is dan ook de beste van de klas simpel gezegd. Ook heeft hij een 12dB clean boost aan boord, door middel van het volume pedaal. Daarnaast is hij ook uitgerust met:

- Volume (output level)
- Squash (compression level)
- Release
- Attack
- Chime (high-end)

band image


Dat ook met de Kongpressor alweer de roos getroffen is wordt mij al heel snel duidelijk. Je kan met dit pedaal alle kanten uit. Hij werkt zowel tussen je instrument en versterker als op de microfoon en zelfs via de mengtafel. En die veelzijdigheid is bepaald geen gegeven bij processoren. Dit uiteraard op alle fronten van ongekend niveau, in ogenschouw genomen dat het voor de consumentenmarkt is.

Het pedaal is geschikt voor echt alles en iedereen. Door de vele settings kan je de clean sound kristalhelder laten klinken, maar de drive van de Kongpressor kan je net zo gemakkelijk low-end en sustain meegeven en vooral een volle klank. Ik heb zelf diverse sounds en settings uitgeprobeerd en het voegt echt enorm veel toe aan je sound. Je raakt er wel verwend van, want er is amper een weg terug. Zodra je het pedaal uitzet voelt je sound leeg, terwijl je er daarvoor nog volmaakt gelukkig mee was.

Niet geheel onbelangrijk is dat het pedaal er grafisch ook mooi uitziet en zeer goed tegen een stootje lijkt te kunnen. Dat kan voor mij doorslaggevend zijn. Daarentegen is het pedaal wel vrij groot en wat ik ook opvallend vind is dat ze nergens de naam “Orange” op het pedaal hebben gezet. De Kongpressor is scherp geprijsd, dus je valt je er geen breuk aan. Het is altijd goed om eerst te kijken of hij bij je past, maar ik twijfel er niet aan dat het een enorme aanwinst voor je setting is.

Orange Amps
Kongpressor

<< vorige volgende >>