Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Klassieke Raven albums in de herkansing.

Door: Sjak

Het Engelse label Dissonance Productions is de laatste tijd goed bezig met het laten herleven van de New Wave Of British Heavy Metal. Daar waar men ons vorige maand reeds verblijdde met platen van Blitzkrieg, Cloven Hoof, Jaguar en Samson, brengt men op 9 juni een aantal re-releases op de markt van één van de vaandeldragers van die periode zijnde het power-trio Raven. Deze band rondom de gebroeders Gallagher was in de begin jaren tachtig een zeer invloedrijke band en met name hun eerste platen zijn uitgegroeid tot ware klassiekers. Prima initiatief dus van Dissonance Records om deze pioniers van de NWOBHM opnieuw in het zonnetje te zetten….

Ondanks het feit dat Raven pas echt bekendheid zou gaan krijgen in de begin jaren tachtig, werd het fundament van de band reeds gelegd in 1974 toen John en Mark Gallagher een hele rits aan gitaristen en drummers uitprobeerden om zodoende een stabiele line-up te gaan verkrijgen voor hun band. In 1977 werd dat dan uiteindelijk bereikt en werden drummer Mick Kenworthy en gitarist Paul Bowden goed genoeg bevonden om toe te treden tot de band. Er werd intensief getoerd langs het Engelse club circuit en als gevolg hiervan kreeg Raven een echte cult following. Drummer Mick Kenworthy werd op een gegeven moment vervangen door Rob “Wacko” Hunter en toen ook Paul Bowden aan gaf te willen vertrekken, werd spontaan besloten om als trio verder te gaan.

band image


In 1980 had Raven de aandacht weten te trekken van het Neat Records label en werden ze in de gelegenheid gesteld om een single op te nemen en uit te brengen. Dat werd uiteindelijk het cult nummer ‘Don’t Need Your Money’ met ‘Wiped Out’ als B-kant. De single sloeg in als de spreekwoordelijke bom en Raven was hot! Het nummer ‘Let It Rip’ werd geplaatst op de ‘Brute Force And Ignorance’ verzamelaar en niet veel later werd er begonnen met de opnames van de debuutplaat ‘Rock Until You Drop’. Het duurde echter een behoorlijke tijd alvorens die plaat daadwerkelijk op de markt gebracht werd en ondertussen werd daarom het nummer ‘Inquisitor’ op de Neat verzamelaar ‘Lead Weights’ geplaatst. Toen ‘Rock Until You Drop’ uiteindelijk toch het levenslicht zag, werd het duidelijk dat Raven het in zich had op echt één van de vaandeldragers van de NWOBHM te worden. Het debuutalbum stond bol van uitstekende heavy metal tracks en naast ‘Don’t Need Your Money’ vielen vooral ‘Hell Patrol’, de Sweet-covers ‘Hellraiser’ en ‘Action’ en het uitstekend opgebouwde ‘Tyrants Of The Airways’ in positieve zin op. ‘Rock Until You Drop’ behoorde samen met Accept’s ‘Breaker’, Riot’s ‘Fire Down Under’ en Y&T’s ‘Earthshaker’ tot de absolute top albums uit 1981 en anno 2017 is het nog steeds een genot om naar dit album te luisteren. Op deze opnieuw uitgebrachte versie vinden we naast het originele album ook een aantal bonus nummers terug, zijnde ‘Wiped Out’ (B-kant van ‘Don’t Need Your Money’), ‘Inquisitor’ (van de ‘Lead Weights’ verzamelaar) en ‘Crazy World’ (B-kant van de single ‘Hard Ride’).

Tracklist:
1. Hard Ride
2. Hell Patrol
3. Don't Need Your Money
4. Over The Top
5. 39/40
6. For The Future
7. Rock Until You Drop
8. Nobody's Hero
9. Hell RaiserAction
10. Lambs To The Slaughter
11. Tyrants Of The Airways
12. Wiped Out
13. Inquisitor
14. Crazy WorldNa ‘Rock Until You Drop’ werd er uitgebreid getoerd en daarna dook men meteen weer de studio in om opvolger ‘Wiped Out’ op te nemen. Ook dit album is een klassieker in het NWOBHM-genre en klinkt heden ten dage nog steeds als de spreekwoordelijke klok. Dissonance Records heeft “for whatever reason” dit album echter niet opnieuw uitgebracht , wellicht omdat ‘Wiped Out’ door de pers niet zo goed ontvangen werd. Ook de navolgende maxi-single ‘Crash, Bang, Wallop’ werd simpelweg afgedaan als left-over materiaal van de ‘Wiped Out’ sessies, terwijl de vier nummers op deze release in mijn beleving behoren tot het beste wat Raven ooit heeft uitgebracht. In 1983 werd er begonnen aan het altijd moeilijke derde album ‘All For One’ en er werd gekozen voor een wat minder chaotisch en meer gestructureerde song structuur. Dat resulteerde mijns inziens in “the best of both worlds”, want ‘All For One’ was in staat om de rauwe, pure agressie van de beginperiode te koppelen aan meer gestructureerd en vooral beter opgebouwd materiaal. Middels ‘Run Silent Run Deep’, ‘Mind Over Metal’, ‘Hung Drawn & Quartered’ en ‘Take Control’ lieten ze horen toe te zijn aan een nieuwe fase in hun carrière en dit werd zowel door de pers als door de fans erg gewaardeerd. Op originaliteit, aggressie en heaviness heeft ‘Rock Until You Drop’ in mijn beleving nog steeds een streepje voor op ‘All For One’, maar laatstgenoemde plaat liet duidelijk horen dat de band tot veel meer in staat was dan alleen te gaan voor pure agressie en snelheid en als zodanig is dit voor mij na ‘Rock Until You Drop’ het beste album van dit Engelse trio. Op deze re-release zijn nog een aantal bonus-nummers toegevoegd, zijnde ‘Born To Be Wild’ (B-kant van de ‘Break The Chain’ maxi-single met Udo Dirkschneider als gastzanger), ‘Inquisitor’ (eveneens B-kant van de ‘Break The Chain’ maxi-single en eveneens met Udo Dirkschneider als gastzanger), ‘Ballad Of Marshall Stack (B-kant ‘Break The Chain’ single), een live-opname van ‘Mind Over Metal’ uit 1983 en ‘The Power And The Glory’ van de “All For One” sessies.

Tracklist:
1. Take Control
2. Mind Over Metal
3. Sledgehammer Rock
4. All For One
5. Run Silent Run Deep
6. Hung Drawn & Quartered
7. Break The Chain
8. Take It Away
9. Seek And Destroy
10. Athletic Rock
11. Born To Be Wild (7 Single With UDO)
12. Ballad Of Marshall Stack (12 B Side)
13. Inquisitor (7 B Side)
14. Mind Over Metal (Live 1983)
15. The Power And The Glory (All For One Sessions)Ook ‘All For One’ stelde de band in staat om uitgebreid te toeren en een aantal van die optredens uit 1984, waaronder Europese shows met Judas Priest en Amerikaanse shows met Anthrax, werden opgenomen voor toekomstig gebruik. Toen men in een aantal contractuele perikelen verzeild raakte met Neat Records werd besloten op die opnames ook daadwerkelijk te gaan gebruiken en als gevolg hiervan werd in 1984 het live-album ‘Live At The Inferno’ op de markt gebracht. Raven was in die tijd echt een geweldige live-band en dat wordt ook op een geweldige manier overgebracht op ‘Live At The Inferno’, die een uitstekende mix van de eerste drie platen van Raven bevatte. Vooral de medley ‘Tyrant Of The Airways/Run Silent Run Deep’, het zeer intense ‘Crash Bang Wallop’, ‘Faster Than The Speed Of Light’, ‘Hell Patrol’, ‘Mind Over Metal’ en natuurlijk ‘Don’t Need Your Money’ zijn zeer de moeite waard. Helaas zou Raven na de release van deze live-plaat tekenen bij het grote Atlantic Records, waardoor ze een groot gedeelte van hun originaliteit en agressie zouden gaan verliezen en eigenlijk nooit meer het niveau van de eerste drie studio-platen zouden benaderen. Desalniettemin zijn ze heden ten dage nog steeds erg actief en moet je enorm veel respect hebben voor hun doorzettingsvermogen. Echter, hoe anders zouden de zaken hebben kunnen lopen indien men vast had gehouden aan hun eigen koers en niet ten prooi was gevallen aan de commerciële druk van Atlantic Records. We zullen het nooit weten, maar feit blijft dat de eerste drie studio-platen van Raven tesamen met de ‘Live At The Inferno’ live-plaat in eenieders persoonlijke collectie thuishoren, dat wil zeggen als je jezelf ook maar enigszins serieus neemt als metal fan. Mocht je om de een of de andere reden ‘Rock Until You Drop, ‘All For One’ en ‘Live At The Inferno’ nog niet in je bezit hebben, dan moet je echt deze Dissonance Records re-releases aanschaffen…

Tracklist:
1. Intro/Live At The Inferno
2. Take Control
3. Mind Over Metal
4. Crash Bang Wallop
5. Rock Until You Drop
6. Faster Than The Speed Of Light
7. All For One
8. Forbidden Planet
9. Star Wars
10. Tyrant Of The Airways/Run Silent Run Deep
11. Crazy World
12. I.G.A.R.B.O.
13. Wiped Out
14. Fire Power
15. I Don't Need Your Money
16. Break The Chain
17. Hell Patrol
18. Live At The Inferno

Raven Homepage
Raven Facebook
Dissonance Productions

<< vorige volgende >>