Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Chris Cornell is niet meer

Door: Richard V.

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op 18 mei 2017 het onthutsende bericht dat zanger en gitarist Chris Cornell was overleden. Dat nieuws kwam hard aan in de rockgemeenschap, zowel bij fans als mede muzikanten. Het ongeloof overheerste, want er waren totaal geen signalen dat het niet goed met hem ging. Ook op de Lords Of Metal redactie werden we er stil van. Na het overlijden van Andrew Wood (Mother Love Bone), Kurt Cobain (Nirvana) en Layne Staley (Alice In Chains) is met het heengaan van Cornell weer een zanger van de grunge scene voorgoed van het podium verdwenen.

Chris Cornell werd in 1964 in Seattle geboren en zal tot in de eeuwigheid aan die stad verbonden worden omdat hij een van de dragende krachten van de grunge scene was die begin jaren negentig van de vorige eeuw de hele rockscene overhoop gooide. Hij werkte mee aan de film 'Singles', leverde tal van nummers voor soundtracks, maar is toch vooral bekend als zanger en gitarist van Soundgarden. Met die band maakte hij een paar EP's voor SubPop label en leverde hij in 1988 een debuut elpee af (Ultramega OK) die onlangs nog opnieuw is uitgebracht. Met 'Badmotorfinger' (1991) brak men door bij het hardrock- en metalpubliek. De echte doorbraak kwam in 1994 met 'Superunknown', een wereldplaat die met Black Hole Sun zelfs een wereldhit opleverde. Dat steengoede album is echter niet het absolute hoogtepunt in zijn carrière, dat is en blijft 'Temple Of The Dog' dat hij samen met Pearl Jam leden opnam ter ere van zijn vroeg overleden vriend Andrew Wood. Dat album bevat zoveel fantastische muziek en vocalen die met geen pen te beschrijven zijn. Gewoon luisteren dus. Nadat Soundgarden in 1997 uit elkaar viel, ging Cornell aan de slag met muzikanten van Rage Against The Machine in Audioslave. Met die band maakte hij drie albums en was hij behoorlijk succesvol.Naast Audioslave was hij ook als soloartiest actief en maakte vier soloalbums die flink verschilden in muzikale koers. 'Euphoria Morning' lag nog dicht bij zijn Soundgarden output, maar het album 'Scream' was ronduit poppy. Cornell werd door de productiemaatschappij van de James Bond films gevraagd de soundtrack te schrijven voor Casino Royale. Dat werd 'You Know My Name'. Cornell's naam kwam daarmee in een rijtje met Shirley Bassey, Tom Jones en Paul McCartney.

In 2010 was er eindelijk de langverwachte Soundgarden reünie. De band werd met open armen ontvangen door de rockgemeenschap. De reünie leverde een nieuw album op: 'King Animal', een geslaagd album dat lovende kritieken kreeg, maar niet de verkoopsuccessen van de jaren negentig kon evenaren. Soundgarden maakte diverse tournees om dat album te promoten en was ook gisteren op tournee. Cornell speelde zijn laatste concert op 17 mei in Detroit. De setlist van die show vind je hier. De bandleden van Soundgarden en support act The Pretty Reckless warden net als Cornell's familie volledig verrast door het nieuws. Een groot talent is veel te vroeg heengegaan. Wij danken Cornell voor zijn prachtige bijdrage aan de rockmuziek. Rust zacht Chris.

Soundgarden Homepage
Soundgarden Facebook

<< vorige volgende >>