Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Dissonance Productions zorgt voor een NWOBHM revival!

Door: Sjak

De New Wave Of British Heavy Metal die in het begin van de jaren tachtig hoogtij vierde was een erg belangrijke periode voor de liefhebbers van de harde muziek en die stroming heeft een aantal zeer vooraanstaande bands opgeleverd binnen ons geliefde genre. Denk maar eens aan Judas Priest, Iron Maiden of Def Leppard, die allemaal hun oorsprong hadden in de NWOBHM en die uitgegroeid zijn tot mega-acts van wereldfaam. Natuurlijk zijn er een behoorlijk aantal, het overgrote gedeelte mag ik wel zeggen, die een stille dood gestorven zijn en die na één of een paar releases in de vergetelheid zijn geraakt. Veel van het material wat toendertijd gemakkelijk te verkrijgen was, is tegenwoordig alleen nog op platenbeurzen of via internet te vinden en vaak moet je een behoorlijk bedrag neertellen voor dat soort “collector’s items”. Gelukkig zijn er ook nog platenmaatschappijen die het wat moeilijker te vinden materiaal opnieuw uitbrengt, zodat deze juweeltjes wederom voor het grote publiek beschikbaar worden gesteld. Het uit Engeland afkomstige label Dissonance Productions heeft deze maand een zestal fraai vormgegeven schijfjes op de markt gebracht, die zeer in de smaak zullen vallen bij eenieder die de NWOBHM-periode een warm hart toedraagt….

Blitzkrieg – A Time Of Changes

De formatie Blitzkrieg werd reeds in 1980 opgericht en vrij snel daarna werd er een drie-track demo opgenomen met daarop de nummers ‘Inferno’, ‘Blitzkrieg’ en ‘Armageddon’. Op basis van deze demo kreeg de band de kans om het nummer ‘Inferno’op de ‘Lead Weight’ verzamelaar van het Neat Records label te plaatsen. De response was dusdanig goed, dat er vervolgens besloten werd om een 7” single op te nemen met de nummers ‘Buried Alive’ en ‘Blitzkrieg’ wat een enorm succesvolle release was. Kort daarna kreeg de band echter te maken met de nodige bezettingsproblemen. Nadat deze overwonnen waren werd er een tweede (live-)demo opgenomen en werden er snode plannen gesmeed om een eerste full-length plaat op te gaan nemen. De opnames voor dit debuut vonden plaats eind 1981, maar toen een aantal mensen hun twijfels uitte over de kracht en de kwaliteit van deze opnames, besloot men kort daarna het bijltje erbij neer te gooien en de groep op te hebben. Het zag er dus naar uit dat één van de meestbelovende bands uit die periode een stille dood zou sterven. Echter, na deelgenoot te hebben uitgemaakt van Avenger en Satan besloot zanger Brian Ross in 1985 dat Blitzkrieg een tweede kans verdiende en dus maakte de band een doorstart. De in 1981 reeds gestarte opnames voor het debuut-album werden herstart en ‘A Time Of Changes’ werd redelijk snel op de markt gebracht. Oude krakers zoals ‘Inferno’ en ‘Blitzkrieg’ werden vergezeld van nog niet eerder uitgebracht materiaal zoals ‘Vikings’, ‘A Time Of Changes’ en ‘Hell To Pay’ en er werd zelfs een Satan-cover in de vorm van ‘Pull The Trigger’ op geplaatst. De plaat werd erg goed ontvangen door de fans en het heerlijke gitaarwerk dat op het prima materiaal geëtaleerd wordt en de ruige zang van Brian Ross zorgen er voor dat dit debuut toch wel als een mijlpaal binnen de NWOBHM-stroming gezien kan worden.

Tracklist:
1. Ragnarok/Inferno
2. Blitzkrieg
3. Pull The Trigger
4. Armageddon
5. Hell To Pay
6. Vikings
7. A Time Of Changes
8. SaviourCloven Hoof – Cloven Hoof

De band Cloven Hoof werd opgericht in 1979 onder de naam Nightstalker en onder die oorspronkelijke naam werd een eerste demo uitgebracht. In 1982 besloot men om de bandnaam om te dopen tot Cloven Hoof en het gebruikte tekstuele concept (gebaseerd op science ficiton en fantasy) zorgde er voor dat de bandleden de namen gingen gebruiken van de elementaire krachten binnen de natuur zijnde “Earth, Air, Fire, Water”. Hierdoor werd de band in het begin niet helemaal serieus genomen, maar dat veranderde vrij snel nadat men (nog steeds in 1982) hun eerste vier-track EP ‘The Opening Ritual’ op de markt had gebracht, waarop men bewees een zeer goede metal band te zijn die uitstekende nummers kon schrijven. In 1983 volgde een uiterst succesvolle sessie voor de ‘Friday Rock Show’, waarna men in 1984 hun debuut-plaat ‘Cloven Hoof’ uitbracht op het Neat Records label. Hierop zijn oudere nummers zoals ‘Nightstalker’ en ‘The Gates Of Gehenna’ naas wat nieuwer materiaal zoals ‘Crack The Whip’ en ‘Laying Down The Law’ geplaatst, maar dat is zeker niet storend daar er stilistisch gezien weinig verschil te bespeuren is. Dit debuut-album is in mijn beleving het beste wat de band ooit heeft uitgebracht en een en ander klinkt anno 2017 nog net zo krachtig als in 1984. De ietwat duistere metal van Cloven Hoof is tijdloos en indien je dit album nog niet in je bezit heb, moet je nu zeker je slag slaan.

Tracklist:
1. Cloven Hoof
2. Nightstalker
3. March Of The Damned
4. The Gates Of Gehenna
5. Crack The Whip
6. Laying Down The Law
7. Return Of The PassoverJaguar – Power Games

Naast Raven heb ik altijd een zwak gehad voor Jaguar en hun debuutplaat ‘Power Games’ behoort mijns inziens tot de beste albums die er in de New Wave Of British Heavy Metal-stroming zijn verschenen. De band werd in 1979 opgericht en hun eerste demo werd in het begin van 1980 uitgebracht. De eveneens in 1980 uitgebrachte fantastische zes-track tweede demo-tape zou de band echter pas echt zowel nationale als internationale erkenning en bekendheid bezorgen. Jaguar was “hot” en hun nummer ‘Stormchild’ werd op de Heavy Metal Heroes verzamelaar geplaatst. Hierna volgden een prima 7” single in de vorm van ‘Backstreet Woman/’Chasing The Dragon’ in 1981, maar al gauw bleek dat de originele zanger Rob Reiss niet de commitment had die nodig was om Jaguar naar het volgende niveau te brengen. Hij werd vervangen door Paul Merrel (ex-Stormtrooper) en in 1982 werd met deze nieuwe zanger de fantastische singel ‘Axe Crazy’/’War Machine’ op het Neat Records label uitgebracht. Nadat het nummer ‘Dirty Tricks’ op de Neat verzamelaar ’60 Minutes Plus’ was verschenen, werd er begonnen met de opnames voor het debuutalbum ‘Power Games’. Deze plaat kwam begin 1983 uit en sloeg in als een bom. Energieke en snelle nummers zoals ‘Dutch Connection’, ‘The Fox’ en ‘Prisoner’ werden afgewisseld met wat meer ingetogen tracks zoals het bijzonder fraaie ‘Ain’t No Fantasy’ ‘Master Game’ en ‘Raw Deal’. Het adembenemende gitaarwerk van Garry Pepperd, de sterke zang van Paul Merrell en het fantastische song materiaal zorgen er voor dat deze debuutplaat een essentiële release is voor eenieder die de NWOBHM een warm hart toedraagt. Op deze heruitgave zijn een drietal bonusnummers toegevoegd in de vorm van beide single-tracks ‘Axe Crazy’ en ‘War Machine’ alsmede het voor de ’60 Minutes Plus’-verzamelaar gebruikte ‘Dirty Tricks’.

Tracklist:
1. Dutch Connection
2. Out Of Luck
3. The Fox
4. Master Game
5. No Lies
6. Run For Your Life
7. Prisoner
8. Ain’t No Fantasy
9. Raw Deal
10. Coldheart
11. Axe Crazy
12. War Machine
13. Dirty TricksSamson – Survivors

Deze rondom gitarist Paul Samson geformeerde band zal altijd gezien worden als degene die in de persoon van Bruce Dickinson de nieuwe zanger voor Iron Maiden geleverd hebben, maar daar zou Samson ernstig mee tekort doen. Na reeds actief geweest te zijn in een aantal band, beginnen de contouren van een eerste line-up van Samson zich in 1977 af te tekenen en begon men in 1978 al een behoorlijke goede reputatie als live-band te krijgen. Een tweetal singles werd op de markt gebracht alvorens men in 1979 begon met de opnames van hun full-length debuut plaat ‘Survivors’. Bij gebrek aan een goede zanger nam Paul Samson zelf de vocalen voor zijn rekening. Net nadat ze de opnames voor de debuutplaat hadden afgerond zou de eerder genoemde Bruce Dickinson zijn intrede doen als zanger, maar ondanks het feit dat hij wel genoemd staat als zanger op ‘Survivors’ is het toch echt Paul Samson die het vocale gedeelte verzorgt. Op ‘Survivors’ is de band nog een beetje zoekende naar een eigen, onderscheidende stijl en hun op Quartz en Budgie gestoelde hard rock spreekt nog niet echt tot de verbeelding op dit debuut. Deze re-release bevat een aantal bonus-nummers waarop Bruce Dickinson de vocalen verzorgd en dat is zeker interessant te noemen.

Tracklist:
1. It’s Not As Easy As It Seems
2. I Wish I Was The Saddle Of A School Girls Bike
3. Big Brother
4. Tomorrow Or Yesterday
5. Koz
6. Six Foot Under
7. Inside Out
8. Wrong Side Of Time
9. Mr. Rock ‘n’ Roll (Original Paul Samson Vocal Take)
10. The Shuffle (Original Paul Samson Vocal Take)
11. It’s Not As Easy As It Seems (Alternative Recording)
12. I Wish I Was The Saddle Of A School Girl’s Bike (Alternative Recording)
13. Big Brother (Alternative Recording)
14. Tomorrow Or Yesterday (Alternative Recording)
15. Six Foot Under (Alternative Recording)
16. Inside Out (Alternative Recording)
17. Wrong Wide Of Time (Alternative Recording)Samson – Shock Tactics

Nadat Bruce Dickinson zijn intrede in de band had gedaan, begon Samson steeds meer een eigen stijl te ontwikkelen en die werd voor het eerst zichtbaar op de in 1980 verschenen plaat ‘Head On’, waarop Bruce Dickinson voor het eerst als zanger te horen is. Ondanks het feit dat ‘Head On’ als een duidelijke ontwikkeling in de goede richting laat zien, komt de kracht van Samson pas goed tot uiting op het in 1981 verschenen ‘Shock Tactics’, waarop een aantal latere Samson-klassiekers te vinden zijn. Helaas zou ‘Shock Tactics’ ook de laatste plaat zijn met Bruce Dickinson, daar hij zeer begrijpelijk de open positie binnen Iron Maiden ging invullen. Op deze re-release zijn een drietal bonus-tracks geplaatst van de originele opname-sessies.

Tracklist:
1. Riding With Angels
2. Earth Mother
3. Nice Girl
4. Blood Lust
5. Go To Hell
6. Bright Lights
7. Once Bitten
8. Grime Crime
9. Communion
10. Little Big Man (Original Recording Session)
11. Pyramid To The Stars (Original Recording Session)
12. Losing My Grip (Original Recording Session)Samson – Live At Reading ‘81

Na het in 1981 uitgekomen studio-album ‘Shock Tactics’ was de band op de top van haar roem en werd men uitgenodigd om op het prestigieuze Reading Festival te spelen. Kort daarna zou Bruce Dickinson daadwerkelijk de overstap naar Iron Maiden gaan maken, maar de opnames die er van deze show gemaakt warden, zijn uiteindelijk in 1990 onder de titel ‘Live At Reading ‘81’ uitgebracht en toont dat de band op die dag in topvorm was en een prima show afleverde. Voor deze re-release zijn er nog een drietal bonus-nummers toegevoegd, allen van de rehearsals voor de ‘Shock Tactis’ toer.

Tracklist:
1. Big Brother
2. Take It Like A Man
3. Nice Girl
4. Earth Mother
5. Vice Versa
6. Bright Lights
7. Walking Out On You
8. Hammerhead
9. Riding With The Angels
10. Gravy Train
11. Red Skies (Rehearsals For ‘Shock Tactics’ Tour, June 1981)
12. Turn Out The Lights (Rehearsals For ‘Shock Tactics’ Tour, June 1981)
13. Firing Line (Rehearsals For ‘Shock Tactics’ Tour, June 1981)

<< vorige volgende >>