Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Beroemde Headbangers Tweede Kamer 2017 editie: Frank Wassenberg (PvdD)

Door: Ramon

Na de afgelopen verkiezingen telt de Tweede Kamer zowaar ineens drie nieuwe gezichten waarvan wij inmiddels weten dat het heavy metal fans zijn. Bovenop de drie (Esther Ouwehand, Emile Roemer en Halbe Zijlstra) die er al zaten en Sabine Uitslag die inmiddels elders haar politieke bekendheid inzet. Nu is Lords of Metal een online muziekperiodiek en dus geen politiek kanaal. De voltallige redactie heeft zijn eigen politieke opvattingen en die lopen net zover uiteen als in de gehele samenleving. En zo hoort het ook. Maar andersom valt het wel op dat de drie nieuwe volksvertegenwoordigers met een wat hardere platenkast allemaal op links zitten. Speciaal ter gelegenheid van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 hebben wij de rubriek Beroemde Headbangers weer van stal gehaald en presenteren wij volksvertegenwoordiger, dierenliefhebber, bioloog en zeer allround metal fan, Frank Wassenberg, namens de Partij voor de Dieren, in vijftien vragen.

Beste Frank, geachte heer Wassenberg. Je bent de minst nieuwe van de nieuwe metalminnende Kamerleden, want je hebt Esther Ouwehand al waargenomen in de Tweede Kamer. Kun je je andere twee collega headbangers vertellen wat ze te wachten staat?
Je begint aan de allermooiste baan die er bestaat. Hectisch, chaotisch, druk, maar ongelofelijk mooi en eervol om te mogen doen. Geen dag is hetzelfde, zelfs na een klein jaar in de Kamer gezeten te hebben, verbaas ik me nog bijna dagelijks. Als Kamerlid verkeer je in de mogelijkheid om het beleid in Nederland te veranderen. Je kunt echt iets doen om Nederland nog mooier en beter te maken.

Is al bekend wat je voor jouw partij gaat doen, welke portefeuilles je bij Marianne en Esther gaat weghalen?
Ja, ik ga me bezig houden met een aantal dossiers. Een belangrijke is het energiedossier. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de gaswinning in Groningen, het voorkomen van nieuwe aardbevingen door die gaswinning en het oplossen van de alle schade die Groningers hebben ondervonden door die aardbevingen. Een ander belangrijk onderdeel waar in me mee ga bezighouden is dierenwelzijn: het gebruik van proefdieren of aan het doorfokken van huisdieren (honden, katten) op allerlei extreme uiterlijke kenmerken.

Esther Ouwehand kondigde je tijdens haar waarneming aan als Dream Theater fan. Toen wij jou zo op Facebook noemde haastte je je om te benadrukken dat je alleen de periode met Mike Portnoy leuk vond, maar je smaak is veel dieper dan dat hè? Ik hoorde je praten over Death Angel, Agent Steel, Death meen ik. Neem ons eens mee, waardoor kwam je in aanraking met heavy metal?
Mijn ouders draaiden vroeger alleen klassieke muziek. Dat vond ik ook mooi en daar wist ik veel van. Van andere muziek wist ik niet zo veel. Op de middelbare school veranderde dat. Queen was voor mij een van de eerste bands die ik leerde waarderen. Misschien wel omdat er zo veel klassieke invloeden bij Queen te vinden waren. Via Queen was de stap naar Rush, Deep Purple, Led Zeppelin niet zo groot. En langzaam maar zeker verbreedde ik mijn smaak. De NWoBHM kwam erbij met bands als Iron Maiden, Angelwitch, Saxon, vervolgens de eerste lichting Amerikaanse thrash en speed metalbands. En nog iets later death metal, progmetal.. Een groot deel van het metalspectrum dus.

Interessant, dat gaat inderdaad wel verder dan het eerst leek, zeg! Heb je eigenlijk ooit lang haar gehad?
Zeker! Als student, van mijn twintigste tot mijn vijfentwintigste ongeveer. Tegen het einde van mijn studie (biologie in Utrecht) heb ik alles kort laten knippen. Ik was het toen wel zat, vond het ook niet heel praktisch.

Welke bands vond je vroeger te gek, maar kun je nu helemaal niets meer mee?
Dream Theater. Die band heeft tot 2010 verschillende pracht-cd’s gemaakt (ook een paar commerciële draken overigens). Maar sinds Mike Portnoy uit de band is geschopt, is de ziel uit hun muziek verdwenen. Met als dieptepunt die laatste cd, met strijkers, ballads en korte popliedjes. Van Metallica was ik vroeger ook fan, maar dat stopte in 1991 toen ze hun titelloze plaat uitbrachten (door sommigen wel ‘the Black Album’ genoemd). Die had een geweldig geluid, maar vervelende, commerciële nummers blijven vervelend, ook al is het geluid goed. Daarna is het nooit meer iets geworden tussen Metallica en mij. Ook 'Death Magnetic' en 'Hardwired To Self-Destruct' vond ik aardig, meer niet.

Ik zag ook death metal bands voorbij komen in je smaak, je haalde het zelf net ook al even aan, maar het gros van de bands lijkt wel een meerwaarde te moeten hebben bij je, iets heel bijzonders, veelal op muzikaal vlak, hetzij technisch, hetzij in de identiteit van de band. Vat ik dat goed samen, dat je straight forward stampwerk niet zo lang interessant vindt?
Ja, dat klopt zeker wel. Maar ook hier zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. AC/DC vind ik bijvoorbeeld wel geweldig. En Motörhead ook. Toen Lemmy was gestorven heb ik wel een traantje moeten wegpinken. Maar in het algemeen houd ik wel van complexe muziek, lange nummers, veel instrumentale passages. En als het om death metal gaat: complexe bands als Death en Pestilence vond en vind ik fantastisch, maar de simpele en lompe muziek van Obituary of Six Feet Under op zijn tijd is ook leuk.

Speel je eigenlijk zelf een instrument?
Nee, helaas niet.Dat is wonderlijk voor iemand met zo’n ontwikkelde smaak. Welk aspect van heavy metal community zou de rest van Nederland nog wat van kunnen leren?
Voor veel mensen klinkt het tegenstrijdig, maar ik denk dat Nederland wel iets kan leren van de prettige manier waarop veel metalheads met elkaar omgaan. De sfeer op veel festivals is heel goed, ook als er bands uit veel verschillende genres spelen. In het algemeen vind ik de sfeer op metalconcerten en -festivals vaak veel beter dan bij ‘gewone’ concerten. De metalheads die ik ken zijn vriendelijke, leuke mensen. Ze zien er ruig uit, maar hebben vaak een klein hartje.

Welke subgenres hebben je absolute voorkeur, en logischerwijs, wat voor metal subgenres hoor je nog minder graag dan smartlappen, bij wijze van spreken?
Waar ik vooral van hou? Progmetal (Threshold), thrash (Death Angel) en oude speedmetal (Toxik, Realm), death metal. Ik houd absoluut niet van grunge en nu-metal. En wat vroeger glamrock heette, vind ik ook niets. Een cd van Poison, Twisted Sister of Steel Panther zul je niet snel in mijn cd-speler aantreffen. Zelfs met een band als Guns ‘N Roses kon ik niets.

Ging je vroeger ook veel naar concerten?
Jazeker! Ik heb in Utrecht gestudeerd en daar was een aantal goede concertzalen (Tivoli, Ekko, Vredenburg). Ik ging toen vaak naar een concert.

En tegenwoordig? Esther moet al veel vaker aan zich voorbij laten gaan dan ze leuk vindt, maar blijf je de kersen er uit pikken?
Ik ga nu veel te weinig naar concerten. Ik woon in Zuid-Limburg, daar is het concertaanbod helaas veel minder dan in de Randstad. Maar nu ik in de Tweede Kamer zit, hoop ik zo nu en dan weer een concert te pikken. Na een lange Kamerdag lijkt mij dat de ideale ontspanning.

Vergeet Henk Kamp niet mee te nemen. Kunnen jullie het zowel over Nederlandse cultuur, als de gaswinning in Groningen hebben. Welke bands moet en zal je zien als ze naar Nederland komen?
Rush was zo’n band. Die heb ik inmiddels vijf keer zien optreden en elk van die optredens staat in mijn geheugen gegrift. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal Rush niet meer touren. Ongelofelijk jammer. Een andere band die ik graag live zie is Threshold. Eind dit jaar komen ze naar Nederland. Daar ga ik zeker naar toe.

Was je iemand die veel cassettebandjes had, of veel CD’s?
Ik kocht mijn eerste cd-speler al in 1986, ik was toen een van de eerste in mijn vriendenkring met zo’n modern apparaat. Geld dat ik verdiende tijdens mijn studententijd ging vooral op aan cd’s en boeken. Nog steeds eigenlijk. Ik luister nauwelijks muziek via streamingdiensten, maar koop nog steeds veel cd’s. En de laatste jaren verschijnen ook steeds meer mooie platen op vinyl, ook dat blijf ik kopen. Als ik iets héél goed vind, koop ik het op cd èn op vinyl.

Herkenbaar! Beschouwde je je eigen smaak als recalcitrant en waar ligt dan het raakvlak met je huidige politieke job?
Of mijn muzieksmaak recalcitrant was? Ik vond zelf eigenlijk van niet. Maar misschien geldt mijn voorliefde voor harde muziek voor buitenstaanders wel als tegendraads. Prima hoor, de Partij voor de Dieren is ook een beetje tegendraads. Het valt mij op dat er best veel metalheads bij de Partij voor de Dieren zitten. Mijn collega-Kamerlid Esther is daar natuurlijk een goed voorbeeld van.

Tot slot, wat ga je in de Tweede Kamer doen om cultuur in Nederland levend te houden?
Ik kan een heel breed antwoord geven, maar laat ik me beperken tot de muziek. Heel concreet: we willen dat popmuziek (voor deze ene keer schaar ik metal en hardrock daar ook even onder) een volwaardige plek in het cultuurbeleid krijgt. Dat betekent een goed podiumbeleid, ruimte voor popmuziek (inclusief stromingen als metal en hardrock) binnen het Fonds Podiumkunsten en aandacht voor de inkomstenpositie van muzikanten. Wat we ook aan willen pakken is de verkoop van concertkaartjes tegen woekerprijzen. Want het blijft onverteerbaar dat fans hoge prijzen moeten betalen voor tickets, maar dat het geld in de zakken van foute tussenpersonen verdwijnt.

<< vorige volgende >>