Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lees eens een goed boek: Black Sabbath – Oerknal van de Metal

Door: Pim B.

Pim Blankenstein is naast zijn activiteiten als zanger van het Rotterdoom combo Officium Triste en schrijver voor diverse periodiekjes ook een fervent lezer van boeken die over bands en artiesten gaan. Uiteraard wel in de heavy hoek, want op geneuzel van huis, tuin en keuken popartiesten zit geen zinnig mens te wachten, nietwaar? Op dit plekje in Lords Of Metal zal hij dan ook op maandelijkse basis zijn gedachten laten gaan over hetgeen er terecht en onterecht over de groten der aarde is neergepend. Deze maand is dat: Black Sabbath – Oerknal van de Metal door Robert Haagsma.

band imageOver Black Sabbath zijn talloze boeken verschenen. Er valt over de grondleggers van de heavy metal dan ook voldoende te vertellen. Gerenommeerde schrijvers als Mick Wall, Martin Popoff, Garry Sharpe-Young en Joel McIver hebben prima boeken op hun naam staan. Ook zijn er recentelijk biografieën van Tony Iommi en Ozzy Osbourne verschenen. Boeken die vrijwel altijd in de Engelse taal zijn gepubliceerd. De vraag of een nieuw boek gerechtvaardigd is, kunnen we alleen maar positief beantwoorden. Er is namelijk een vrij grote groep potentiële lezers die liever niet in het Engels lezen. Een boek in het Nederlands is daarom een prima aanvulling op het vrij grote aanbod aan boeken over Black Sabbath.

‘Black Sabbath – Oerknal van de Metal’ is het tiende boek uit de reeks RockKlassiekers van uitgeverij Verbum. In deze serie verschenen eerder boeken over o.a. Kayak, Focus, Deep Purple, Pink Floyd en The Beach Boys. Laatstgenoemde werd geschreven door Robert Haagsma, die ook verantwoordelijk is voor dit nieuwe boek over Black Sabbath. Haagsma kennen we als één van de voornaamste Nederlandse journalisten op het gebied van pop- en rockmuziek. Hij schreef onder meer voor het Algemeen Dagblad, Aardschok, Revolver en Record Collector. Ook heeft hij intussen een aardig aantal boeken op zijn naam staan (al dan niet als ghostwriter). Boeken over Hazes, Rob de Nijs, de Nederlandse popgeschiedenis of het verzamelen van vinyl. Haagsma is van alle markten thuis. Hij heeft kennis van zaken en een prettige schrijfstijl.

Dat ‘Black Sabbath – Oerknal van de Metal’ nu verschenen is, geeft blijk van een prima gevoel voor timing. Op 4 februari 2017 gaf Black Sabbath in thuishaven Birmingham hun laatste concert ooit. Een mooi moment om de lange (soms chaotische) geschiedenis van deze muzikale innovators tot je te nemen. Haagsma heeft gekozen voor een logische opbouw. Hij behandelt de periodes met Ozzy en Ronnie James Dio op zang zeer uitgebreid. Hij heeft oog voor de periodes met Ian Gillan, Glenn Hughes en Tony Martin op zang. Tevens belicht hij de solocarrières van de oorspronkelijke vier leden.

Haagsma maakt daarbij vooral gebruik van zijn eigen archief aan interviews en benoemt zijn bronnen daar waar het aan de orde is. Dat er wat minieme foutjes ingeslopen zijn, vergeven we hem. De gemiddelde lezer zal dat niet eens opvallen. Dit brengt mij wel bij een ander punt. Ik denk namelijk dat je wel een zekere (muzikale) basiskennis moet hebben. Er worden regelmatig namen genoemd waarbij het handig is als je daarvan de achtergrond kent. Bijvoorbeeld namen van producers. Dit zal verder geen probleem zijn want ik veronderstel dat de doelgroep niet uit leken bestaat, maar uit muziekliefhebbers die graag meer willen weten. Die liefhebbers kunnen dan ook smullen van dit boek. Er staat voldoende informatie in waar je misschien niks over wist. Dat geeft meteen ook aan dat je je geen buil kunt vallen aan ‘Black Sabbath – Oerknal van de Metal’.

Black Sabbath – Oerknal van de Metal
Robert Haagsma
RockKlassiekers - Uitgeverij Verbum
ISBN 9789074274838
Paperback
260 pagina’s

<< vorige volgende >>