Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Beroemde Headbangers Tweede Kamer 2017 editie: Lisa Westerveld (GroenLinks)

Door: Ramon

Na de afgelopen verkiezingen telt de Tweede Kamer zowaar ineens drie nieuwe gezichten waarvan wij inmiddels weten dat het heavy metal fans zijn. Bovenop de drie (Esther Ouwehand, Emile Roemer en Halbe Zijlstra) die er al zaten en Sabine Uitslag die inmiddels elders haar politieke bekendheid inzet. Nu is Lords of Metal een online muziekperiodiek en dus geen politiek kanaal. De voltallige redactie heeft zijn eigen politieke opvattingen en die lopen net zover uiteen als in de gehele samenleving. En zo hoort het ook. Maar andersom valt het wel op dat de drie nieuwe volksvertegenwoordigers met een wat hardere platenkast allemaal op links zitten. Speciaal ter gelegenheid van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 hebben wij de rubriek Beroemde Headbangers weer van stal gehaald en presenteren wij volksvertegenwoordiger, voetbalster, festivalganger, Njmegenaar en Kamerlid mede dankzij voorkeursstemmen en bovenal metalfan, Lisa Westerveld, namens GroenLinks, in vijftien vragen.

Beste Lisa, geachte mevrouw Westerveld. Het was een spannende week voor je, omdat je met 14 zetels binnen je partij mogelijk mensen voorbij zag schieten met voorkeursstemmen, totdat bleek dat jij die ook had. Hebben onze acties op voor je op Facebook daar nog bij geholpen, denk je?
Dat zou heel goed kunnen. Nadat alle stemmen waren geteld bleek dat ik 17828 stemmen had. Een enorm aantal natuurlijk, maar ‘slechts’ 302 stemmen boven de voorkeursdrempel. Ik kreeg de afgelopen week honderden reacties. Veel mensen stemden op me omdat ik me al jaren hard maak voor beter onderwijs, maar ik kreeg ook berichten van mensen die op me hebben gestemd vanwege mijn muzieksmaak en liefde voor festivals.

Je komt uit de lokale politiek, al een wespennest op zich natuurlijk, in een stad waar jouw GroenLinks de grootste is. Wie bereid je nu voor op deze volgende stap?
Ik heb een ontzettend leuke fractie. Mensen die keihard werken en veel weten van de verschillende onderwerpen, maar met wie je ook gezellig in de kroeg bier kunt drinken. Tijdens de campagne bleek al dat we een goed team waren. En ook deze eerste periode krijg ik volop hulp van mijn nieuwe collega’s.

Is al bekend wat je voor jouw partij gaat doen, welke portefeuilles je toebedeeld krijgt?
Ja, dat hebben we al snel besloten. Ik ga het woord voeren op primair- en voortgezet onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg. Alles wat met jongeren onder de 18 te maken heeft, zeg maar.

band imageGo for it! Je pronkt op je site met je liefde voor festivals. Ga je helemaal er in op, met drank, drugs, modder, slechte hygiëne en om de haverklap verliefd worden, of ga je echt puur voor de muziek en de saamhorigheid van de festivals?
Metalfestivals vind ik geweldig vanwege de sfeer die er hangt. De afgelopen jaren ging ik met een groep Duitse vrienden naar onder meer Wacken, Metaldays en Summer Breeze. Er is bijna nooit gedoe, er zijn leuke en authentieke mensen én natuurlijk leuke muziek. En ja, bij een festival hoort bier, slechte hygiëne en vaak ook modder. Drugs gebruik ik niet. Overigens hangt ook achter de schermen een geweldige sfeer. Daarom heb ik veel op festivals gewerkt. Ik doe trouwens nog steeds ieder jaar vrijwilligerswerk op de Zwarte Cross. Maar ook kreeg ik ruim anderhalf jaar geleden de kans om een kleine twee weken met Death DTA te touren. Ik kwam hen toevallig tegen en omdat er een plek in de tourbus over was werd me aangeboden om mee te gaan. Ik zie de lezers hier al van alles achter denken, maar de band met de bandleden en crew was puur vriendschappelijk. Het was ook een ervaring om nooit te vergeten. Wat een leuke club mensen!

Neem ons eens mee in je coming of age op het gebied van metal, van je eerste kennismaking tot nu!
Ik ben een laatbloeier. Mijn ouders moeten niet veel van deze muziek hebben, dus thuis hoefde ik niet aan te komen met cd’s van Metallica of Rammstein. Toen ik ging studeren en actief werd bij de Nijmeegse Studentenvakbond, liet een ander bestuurslid (en sindsdien goede vriend) me bands als In Flames, Dimmu Borgir, Arch Enemy en Children of Bodom luisteren. En dat vond ik helemaal geweldig.

Welke bands vond je vroeger te gek, maar kun je nu helemaal niets meer mee?
Ik ben redelijk constant in smaak. Wel heb ik soms periodes dat ik een bepaalde band grijs draai en daarna een tijd niet meer luister.

Dat herkent iedereen wel denk ik, ik in elk geval wel. Speel je eigenlijk zelf een instrument?
Ik heb lang bugel gespeeld, een soort trompet. En ik heb mezelf een beetje orgel leren spelen, maar dat ben ik al lang weer verleerd. Ook kocht ik een drumstel, waar ik mezelf een beetje op heb leren drummen. Maar kort daarna ging ik op kamers en bleef het drumstel bij m’n ouders staan. Daardoor kunnen trouwens nu wel mijn broertjes een aardig potje drummen.

Dan is dat toch nog ergens goed voor geweest. Welk aspect van heavy metal community zou de rest van Nederland nog wat van kunnen leren?
De saamhorigheid en het samen delen. Je komt nooit eten of bier tekort op een festival. Er zijn altijd wel mensen die het met je willen delen. In het kamp met mijn Duitse vrienden is de slogan ook “Bier ist Allgemeingut”

Welke subgenres hebben je absolute voorkeur, en logischerwijs, wat voor metal subgenres hoor je nog minder graag dan smartlappen, bij wijze van spreken?
Ik hou van de melodische kant, liefst in combi met black of death. En het liefst met zoveel mogelijk instrumenten tegelijkertijd. De optredens van Dimmu Borgir en Satyricon met orkest, geweldig! Maar ik luister bijvoorbeeld ook graag naar Summoning en Tiamat.

Goede smaak! Ga je nog net zoveel naar concerten als vroeger, nu je het iets beter kan betalen, maar er minder tijd voor hebt?
Concerten schieten er vaak bij in omdat ik weinig vrije avonden heb, maar ik ben wel weer van plan om een groot deel van de zomer naar festivals te gaan.

Bezoek je veel lokaal, of reis je stad en land af voor toffe bands?
We hebben in Nijmegen natuurlijk Doornroosje, waar ze vaak goede bands programmeren. In januari heb ik daar Fleshgod Apocalypse nog gezien. Maar als ergens een band komt die ik goed vind, dan heb ik er graag een treinreis voor over.

Welke bands moet en zal je zien als ze naar Nederland komen?
Oei, zoveel. Maar als Dimmu Borgir. Heaven Shall Burn, In Flames of Tiamat naar Nederland komen, dan wil ik daar zeker heen. Die laatste was in december nog op de Eindhoven Metal Meeting en ik was lang van plan daarheen te gaan, maar noodgedwongen moest het toch laten schieten voor het GroenLinks-congres. Datzelfde geldt voor Devin Townsend, die net in de week van de verkiezingen een aantal optredens in Nederland had. En als Death DTA toch weer besluit te gaan touren, dan ga ik hen natuurlijk opzoeken.

Was je iemand die veel cassettebandjes had, of veel CD’s?
Ik luisterde pas te laat metal voor cassettebandjes. CD’s dus.

Dat is natuurlijk waar ook. Maar het ging om het verschil tussen overnemen (dus gratis) of kopen. Beschouwde je je eigen smaak als recalcitrant en waar ligt dan het raakvlak met je huidige politieke job?
Veel mensen kijken ervan op dat ik graag naar metal luister en festivals bezoek. Maar het past erg bij wie ik ben, want in alles wat ik doe ben ik vrij uitgesproken en fanatiek. Of het nu gaat om muzieksmaak, sporten of werk. Dat heeft me ook gebracht waar ik nu ben. Veel mensen onderschatten dat politiek ook keihard werken is.

Tot slot, wat ga je in de Tweede Kamer doen om cultuur in Nederland levend te houden?
Ik ben geen woordvoerder cultuur, maar weet zeker dat mijn collega’s zich de komende jaren volop gaan inzetten om cultuur betaalbaar en toegankelijk te houden. GroenLinks is een van de partijen die wel wil investeren in cultuur. Dat is belangrijk voor de muzieksector. Maar ook om jongeren en nieuw talent kansen te geven.

Website Lisa
Lisa op de GroenLinks Website
Lisa op Twitter

<< vorige volgende >>