Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Modus Operandi: Paul Baayens

Door: Ramon

In onze rubriek Modus Operandi verwelkomen we deze maand Paul Baayens, de gitarist van een aantal pioniers in de Nederlandse death en doom metal. Paul kennen we als gitarist van de bands Thanatos, Asphyx, in het verleden van Cremation en last but certainly not least nog altijd van Hail Of Bullets, die deze maand ‘Warsaw Rising’ op Picture Disk uitbrengt. Een deathmetal geluid pur sang dus, die met drie bands een totaal verschillende sound neer weet te zetten en toch altijd herkenbaar blijft. En Lords of Metal zou Lords of Metal niet zijn als we er niet achter wilden komen hoe hij die sound bewerkstelligt. Mocht je het live willen horen, hij speelt op de Eindhoven Metal Meeting deze maand met zowel Asphyx als met Thanatos. Maar nu gaan we eerst zijn geheim van de smit eens blootleggen.

band imageModus Operandi

Guitars:
Ibanez RG2550
Ibanez RG 7 snaar
Ibanez RG T42
Ibanez Falchion
Ibanez Xyphos (volgens mij heb ik er drie. Door logistieke redenen liggen ze altijd verspreid bij ver-schillende bandleden. Haha).
Twee old school B.C.Rich Warlocks.
BC. Rich Warlock NJ Necktru.
Een akoestische Richwood.
En nog enkele gitaren waarvan het merk onder het stof zit.

Pickups:
Blackouts, EMG

Amps & Cabinets:
Marshall 1960 cabinet
Marshall 800, Earforce en een Marshall combo die nu dienst doet als bijzettafel.
Voor Asphyx heb ik twee London City amps.

Effects:
Boss tuner 3
Digitech Harmony Man
Boss Wah wah
Boss DDelay 3
Shure GLX wireless system
Boss EQ7
Tight Metal Pedal van Amptweaker.
Line 6 POD HD500X modeling effectprocessor (staat helaas al een jaar ongebruikt op zolder)
Boss RV3
Hardwire DL8 Delay Looper
Boss Noise Suppressor

Strings:
D’addarrio EXL 7 string. Bij de laaggestemde B gitaren gooi ik de dunste snaar weg en bij de in D gestemde gitaren is dat de dikste snaar.

Picks:
Meestal 0.88 dunlop. Bij opnamen wil ik wel eens andere diktes proberen voor een betere klank.

Algemeen

Hoe lang speel je al gitaar/bas/toetsen/drums?
Op mijn dertiende kreeg ik van de buurjongen een afgeragde akoestische gitaar met drie snaren waarvan twee met dezelfde dikte. Verschillende onderdelen van de klankkast zaten los en het geheel trilde behoorlijk irritant mee. Pogingen om het te lijmen waren tevergeefs. Voor een lange tijd heb ik mezelf akkoorden en bepaalde technieken aangeleerd. De toenmalige Stentorian gitarist heeft me over een dood punt heen geholpen en technieken bijgebracht. Bij hem kon ik zelf nummers aandra-gen die ik wilde leren. Bij een gemiddelde muziekschool waar ik de standaard liedjes zou moeten spelen, zou ik me doodverveeld hebben.

Aan welk stukje gear bewaar je de minst leukste herinnering en waarom?
Toen ik net mijn eerste elektrische gitaar had, was ik er zo blij mee dat ik het zelfs wilde bespelen achterin de auto. Aangezien ik last heb van reisziekte, kreeg mijn rode gitaar plots een andere kleur. Yikes! Wat een ellende was het om alle onderdelen weer schoon te krijgen!

Handig voor het touren, hehehe. Heb je een signature model of een endorsement deal? Zo ja, kan je daar dan wat meer over vertellen?
Bij Hail of Bullets gebruik ik Ibanez Xyphos, RG2550 en Falchion. Mijn eerste gitaar was een Ibanez. Het was dus voor mij niet zomaar een deal om voor nop een gitaar te kunnen krijgen. Helemaal ge-weldig om door Ibanez endorsed te zijn, juist omdat ik al een verleden met ze heb.

Omdat ik behoorlijk actief ben op het podium zijn goede gitaarbanden voor mij onmisbaar. Inmiddels heb ik voor zowel Hail of Bullets als Asphyx een met logo bedrukte gitaarbanden. (Endorsement: Richterstraps.com)

Tijdens een festival in Duitsland enkele jaren geleden probeerde ik een Earforce versterker uit. Ik was behoorlijk onder de indruk van het geluid. Mijn eigen versterker was er simpelweg niet tegen opgewassen. Niet veel later was ik mocht ik de Earforce met korting bij mijn collectie scharen. Check de Facebook pagina van Earforce.

Om een vette, dichtgesmeerde distortion geluid te krijgen gebruik ik de Tight Metal Pedal van Amptweaker. Een geweldig apparaat, solide en betrouwbaar. Er zit tevens een ingebouwde noisegate op om ruis te minimaliseren. Het brein van Amptweaker is James Brown, die mede verantwoordelijk was voor de welbekende 5150 amp. Check die uit op hun website

Wat was je grootste miskoop en waarom?
Bij mijn eerste gitaar zat een zogenaamde Gorilla versterker. Op de bijgeleverde sticker stond “Warning: it can blow your ears off”. Hoe stoer is dat?! Echter toen ik het in de oefenruimte wilde gebruiken viel die totaal in het niet bij de grote Marshall kasten van de andere gitarist. De gitaar had enorme cheapo elementen, dus er was om de haverklap feedback. Geld voor betere gear had ik toen niet. Gelukkig speelde de drummer ook gitaar en mocht ik zijn pedalen, zijn amp en zelfs zijn gitaar gebruiken.

Wie zijn je invloeden (muzikanten)?
Angus Young wat betreft zijn onuitputtelijke energie op het podium en zijn trouw aan zijn gitaar / Gib-son, Michael Schenker voor zijn geweldige solo’s, James Hetfield in de jaren 80 vanwege zijn podi-umpresentatie en strakheid. Maar ook de chaos riffs van Napalm Death blijven geweldig. De invloeden van riffmaster Toni Iommi en Jeff Hanneman blijven geregeld verweven in mijn eigen schrijfstijl. Overigens zijn er veel muzikanten die ik on the road ben tegengekomen die mij scherp houden.

Gebruik je voor al je bands dezelfde spullen?
Bij Asphyx plug ik mijn gitaar via de Tight Metal Pedal meestal in de return van de versterker. Wanneer ik mijn London City amps kan meenemen, plug ik juist direct in de input. Van mijn London City’s is het cleane signaal beter en luider dan een Marshall. Grappig genoeg zijn die versterkers nog geen € 300,-. Bij Hail of Bullets en Thanatos gebruik ik simpelweg de distortion van de amp. Omdat ik bij Hail of Bullets en Thanatos behoorlijk wat leads en solo’s mag doen, wil ik bij die bands geregeld op mijn wah pedaal trappen. Ik reis vaak met het vliegtuig en ben dan ook beperkt met het meenemen van bagage. Vandaar dat ik geen complete 19 inch apparatuur meeneem.

Wat was je eerste gitaar/bas/toetsen/drums?
Mijn eerste elektrische was een rode Ibanez. Ik heb overigens in een vaag en ver verleden een poging gedaan om te drummen. Eigenlijk was het eerder gewoon rammen. Er is zelfs wat opgenomen, samen met onder andere Jim, die nu in Urfaust speelt.

Wat staat er nog op je wensenlijst?
Eerlijk gezegd heb ik al behoorlijk wat spullen weten te verzamelen de afgelopen jaren. Voorlopig ben ik tevreden met wat ik al heb.

Ultieme doel als muzikant?
Plezier in het spelen blijven behouden. Geen oogkleppen krijgen, maar juist de oren open houden voor invloeden van andere bands en muzikanten.

Website Thanatos
Website Asphyx
Website Hail Of BulletsEerder verschenen in deze rubriek:
Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock, Four Headed Dog)
Timo Somers (Delain, Vengeance)
Merel Bechtold (MaYan, Purest Of Pain)
Paul Allender (White Empress, Cradle Of Filth The Blood Divine) & Will Graney (Damnation Angels, Cradle Of Filth session)

<< vorige volgende >>