Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Mayones Guitars

Door: Remco Post

Vorige maand hadden we de eerste special in samenwerking met Hi Gain Guitars van handgemaakte effectpedalen. Die review kun je op deze locatie terug lezen. Zoals daarin beloofd hebben we deze maand de special van gitaarmerk Mayones. Volgens meer en meer mensen het perfecte merk voor metal muzikanten. Deze gitaren en bassen worden met de hand gemaakt in Polen, dus reden temeer om ze aan ons oordeel te onderwerpen. Het is geen merk dat je vaak en veel tegenkomt in winkels, maar Hi Gain Guitars in Houten heeft er behoorlijk wat staan. Stuk voor stuk zijn ze prachtig en ook verkopen ze een uniek Mayones model dat speciaal gemaakt is voor de Benelux. Dit is een limited edition en is desondanks een stuk betaalbaarder. Het perfecte moment om deze en ook andere modellen eens aan de tand te voelen.

band imageReview Mayones Setius Alpha – Benelux Limited Edition
Allereerst de Setius Alpha, een limited edition model speciaal voor de Benelux, die maar bij enkele dealers verkocht wordt. Het is een Setius, maar wat uitgekleder en dus, voor een Mayones, redelijk betaalbaar. Geen concessies met goedkopere hardware, maar gewoon wat minder. Zo zit er alleen een Seymour Duncan brugelement in en geen nekelement. Verder is het een mahonie body met een rosewood hals, een fixed bridge (strings-thru-body), mat finish en heeft hij alleen een volumeknop. Tot slot met betrekking tot de specificaties heeft hij 24 medium frets en Schaller tuners.

Het eerste wat me opvalt is hoe weinig deze gitaar weegt, hij is echt vederlicht. Zelf vind ik het lekker om na een paar uur spelen je schouderband te voelen, maar daar zal je met deze gitaar geen last van hebben. De hals is smal, maar zeker niet te smal en de body is ook echt dun. Dit alles resulteert erin dat je hier erg snel en soepel op kan spelen. Hij speelt super licht, alles lijkt je te lukken en de gitaar klinkt ondanks de specificaties toch moddervet! Hier kun je een podium mee laten trillen. Wat helemaal bijzonder is voor een metal gitaar, ook clean klinkt hij opvallend mooi en warm. Dat had ik toch niet verwacht, doordat je meestal de cleane stukken speelt op je brugelement. Kortom, wil je een Mayones en heb je niet genoeg budget, koop dan deze, want je hebt een “echte” die nergens voor onder zal doen. Ik kan je echter niet beloven hoe lang deze nog in de shop zullen staan, want het is een super gitaar!

band imageReview Mayones Setius GTM Gothic
De tweede die we gaan behandelen is de volwassen broer van de voorgaande, een Setius GTM Gothic. Deze heeft redelijk dezelfde specs als de Alpha, maar deze heeft twee EMG pickups en wel een tone schakelaar. Ook deze speelt heerlijk snel en soepel en klinkt ook vetter dan vet. Ik snap nu ook al waarom Mayones door zoveel metal gitaristen als DE metal gitaar wordt gezien. Wat ook mooi is, is dat de achterkant van de hals van hetzelfde materiaal is als de body, wat het een echt geheel maakt. Wel heeft deze een extra sierrand langs de body en komt deze standaard met een koffer, wat bij de Alpha niet zo is. Dit is een topgitaar, maar eigenlijk vind ik hem qua spel en geluid redelijk gelijk aan zijn goedkopere broer, behalve natuurlijk dat tweede element en de tone switch. Kortom dit is perfect als je een volwaardige Mayones wil hebben, maar voor het speelgemak en het geluid ontlopen ze elkaar best weinig. Ja, je ziet het in de looks en afwerking, maar je zal er even snel op kunnen spelen.

band imageReview Mayones Regius 6
We gaan een stap verder met deze Regius 6. Deze is wel van een andere categorie. Hij heeft ook Seymour Duncan’s, maar een neck-thru constructie, trimlock tuners, een ABM fixed bridge en een werkelijk prachtig glanzende lak met een extra sierrand langs de body en de zijkanten van de hals en headstock. Het lijkt er op of ze me proberen te verleiden en gestaag aan lukt het ze nog ook. Dit is dus echt een ongelooflijk prachtige gitaar. Het geluid is prachtig, warm en dik en de sustain is ook uitzonderlijk. Deze gitaar is niet de goedkoopste, maar eerlijk gezegd is hij het waard, als je als gitarist weet wat je eist van een instrument. De kleur van het exemplaar waar ik op speel heet ‘Burgundy Mist’ en die finish maakt dit een heel erg nette, maar moddervette gitaar waar je erg lang plezier aan zal hebben en waar je menig andere gitarist mee weg kan blazen.

band imageReview Mayones Regius 7
De laatste die we gaan doen is de 7-snarige Regius 7 in de Custom Quilted uitvoering. Om het even uit te leggen, de vorige was al prachtig met een glanzende mist-achtige print, maar deze heeft dus een uitzonderlijk mooie lava print. Van deze gitaar zijn er erg weinig, begreep ik. De specs zijn weer redelijk gelijk aan de hierboven beschreven Regius (ook neck-thru), maar dit is dus een 7-snaar en is uitgerust met Bareknuckle pickups en een original Floyd Rose 7 bridge. Zoals je waarschijnlijk niet anders zult verwachten, klinkt ook deze prachtig en misschien wel nog dikker door deze Bareknuckle elementen, die ik overigens voor het eerst hier hoor. Ik ben hier zwaar onder de indruk van, wat een onzettend mooie machines.

Conclusie: Mayones is niet het goedkoopste merk, maar wat een topkwaliteit en geluid krijg je hiervoor! Ze zijn enorm goed geschikt voor alles wat metal is en dus kan ik zeggen dat ze het geld ook waard zijn en dat terwijl ik zelf over het algemeen meer naar vintage neig. Hi Gain Houten heeft een muur vol met verschillende Mayones gitaren en bassen, dus ik zou zeggen, kom ze zelf eens bekijken en ervaren. Ik als criticus ben in ieder geval in alle eerlijkheid blown away en mijn verwachtingen zijn overtroffen en dat wil dus wel wat zeggen, want negatieve punten ik vond het moeilijk die te vinden. Ja, het zijn echt gitaren voor met name metal, ze zijn prijzig en het moet je smaak zijn, maar dat is het dus wel.

<< vorige volgende >>