Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lees eens een goed boek: The 100 Greatest Metal Guitarists

Door: Pim B.

Pim Blankenstein is naast zijn activiteiten als zanger van het Rotterdoom combo Officium Triste en schrijver voor diverse periodiekjes ook een fervent lezer van boeken die over bands en artiesten gaan. Uiteraard wel in de heavy hoek, want op geneuzel van huis, tuin en keuken popartiesten zit geen zinnig mens te wachten, nietwaar? Op dit plekje in Lords Of Metal zal hij dan ook op maandelijkse basis zijn gedachten laten gaan over hetgeen er terecht en onterecht over de groten der aarde is neergepend. Deze maand is dat 'The 100 Greatest Metal Guitarists' door Joel McIver.

band imageJoel McIver is inmiddels één van de bekendste schrijver van muziekboeken, het merendeel metal-gerelateerd maar als een journalist betaamd maakte hij er ook geen probleem van om een boek over bijvoorbeeld Ice Cube te schrijven. Ik besprak reeds het boek Extreme Metal II waar ik niet geheel over te spreken was. Maar McIver heeft andere boeken geschreven die er zeker wel toe doen. In toekomstige edities van Lords of Metal kom je zijn naam zeker nog vaker tegen.

Maar goed, Joel heeft net als in het eerder genoemde boek 'Extreme Metal II' weer een overzichtje gemaakt. Dit keer niet van de in zijn perceptie beste bands maar van de beste metal gitaristen. En dan wel gitaristen van heftige bands, dus geen virtuozen als een Eddie van Halen of Yngwie Malmsteen. Nee, McIver heeft gitaristen geselecteerd op hun spel en hun invloed op de muziekstroming die we metal noemen, er staan dus ook voldoende slaggitaristen tussen. Ik ga uiteraard niet vertellen wie er op nummer 100 en wie op 1. Ik ga je wel vertellen dat Joel laat zien dat hij verstand heeft van het gitaarspel, hij schrijft namelijk ook voor het magazine Total Guitar, en legt prima uit waarom hij voor de specifieke gitarist gekozen heeft. Het is dus goed onderbouwd. Ook de gekozen gitaristen komen zelf aan het woord en McIver heeft ook 'geniale momenten' geselecteerd. Kortom, dit boek is echt een aanrader waarvoor je niet eens gitarist hoeft te zijn.

The 100 Greatest Metal Guitarists
Joel McIver www.joelmciver.co.uk
Jawbone Press www.jawbonepress.com
ISBN 978-1-906002-20-6

<< vorige volgende >>