Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Crown - Crowned in Terror

The Crown - Crowned in Terror

Label : Metal Blade | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Dennis : Op de vorige The Crown CD "Death Race King” uit het jaar 2000 was het ex-At The Gates Tomas Lindberg die als gastzanger optrad bij het nummer "Devil Gate Ride”. Zo te zien waren de heren van The Crown zo onder de indruk van deze bijna legendarische Zweedse zanger, dat, toen hun zanger Johan Lindstrand na 11 jaar trouwe dienst de band de rug toekeerde, het geen moeilijke beslissing voor de overblijvers was om Tomas te vragen voor de vrijgekomen spot. Met hem werd dan ook in de laatste donkere maanden van 2001 het vijfde album "Crowned Terror” opgenomen, welk deze maand als het goed is in de schappen zou moeten liggen.

Het eerste wat mij opvalt als ik de CD uit de tray haal is het "vercrownde” Venom logo, als dat is geen heiligschennis is!? De heren hebben zo te zien een goed gevoel voor humor. Toegegeven, een blikvanger is het wel. Toen ik de CD in de CD speler stopte en op "play” drukte, werd mij al heel gauw duidelijk dat The Crown wederom een stukje vetter zijn gaan klinken. Op de één of andere manier klinken de nummers een stuk krachtiger dan op de voorganger "Death Race King”. Aan de composities ligt het denk ik niet, ik denk eerder dat de produktie daaraan debet is. Alhoewel "Death Race King” in de niet onbekende Fredman Studios is opgenomen, heeft die CD niet zo'n vol en krachtig geluid als het in de vrij onbekende Studio Mega opgenomen "Crowned in Terror”.

Ik kan me niet zo vinden in het statement van Metalblade dat "Crowned in Terror” gelijk staat met "Reign in Blood”. Ten eerste duurt "Crowned in Terror” 43 minuten, wat natuurlijk een stuk langer is als die korte maar zeer krachtige schijf van Slayer uit 1986. En ten tweede, elke zichzelf respecterende metalfan kent alle nummers van "Reign in Blood”, een album dat thrash metal geschiedenis geschreven heeft. Het lijkt mij sterk dat de Crown dat ook gaat lukken met "Crowned in Terror”.

Dat neemt echter niet weg dat The Crown wederom met een hele sterke deaththrash plaat op de proppen zijn gekomen. Het drumwerk van Janne zijn echt razendsnel en divers, de gitaarsolos verbazingwekkend catchy en ik vraag me af hoe dat Tomas op elk album dat hij inblèrt zo super agressief en opgefokt kan overkomen, werkelijk weer een topprestatie! En dan de lengte van de teksten die hij toch maar weer uit zijn kop moet kennen…. Wat ik ook heel tof gedaan vind is de flirt met de Nightrider tune in het nummer "The Speed of Darkness”. In het laatste nummer "Death Metal Holocaust” brult de oude zanger Johan Lindstrand nog mee als gastzanger…. Anno 2002 dus een totaal omgedraaide situatie hehe… Het artwork, dat door Thomas Ewerhard verzorgd is, ziet er ook zeer verzorgd uit. Kortom, dit is het compleetste The Crown album tot op heden. De tijd zal het leren of dat deze CD ook daadwerkelijk gaat uitgroeien tot een klassieker. "Crowned in Terror” is zeker net zo vet als "Hell is Here”, mijn persoonlijk favoriete The Crown schijf met klassiekers als "The Poison”, "1999 Revolution 666”, "Body and Soul” en "The Devil and the Darkness” (met die vette scream halverwege het nummer!) Al met al is "Crowned in Terror” dus zeer de moeite waard om een paar centen aan uit te geven, want dit album thrasht van begin tot einde!!

<< vorige volgende >>