Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Jorn - Unlocking The Past

Jorn - Unlocking The Past

Label : Frontiers Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Sjak : De Noorse zanger Jorn Lande wordt door menigeen gezien als één van de betere metal vocalisten van de laatste jaren en ik kan dit alleen maar beamen. Vooral zijn werk met Masterplan vond ik persoonlijk erg goed. Het kwam dan ook als een grote schok dat Jorn een tijdje terug besloot om Masterplan te verlaten en zich voorlopig alleen te concentreren om zijn solo carriere. Ook solo heeft hij al menig goed plaatje op de mensheid losgelaten en het prima 'The Duke' uit begin 2006 was hiervan het beste voorbeeld. Vrij snel na deze 'The Duke' komt Jorn met "nieuw” solo-materiaal, want amper een jaar na de release van dat album brengt hij met 'The Gathering' en 'Unlocking The Past' niet één, doch maar liefst twee solo-CDs tegelijkertijd uit. Oplettende lezers zullen hebben gemerkt dat ik nieuw tussen aanhalingstekens heb geplaatst, want echt nieuw kun je dit materiaal niet noemen. Op 'The Gathering' vinden we een verzameling nummers die, of reeds eerder op een Jorn album zijn verschenen maar opnieuw gemixt zijn, of nummers die Jorn reeds geschreven had voor zijn periode bij Masterplan. Op 'Unlocking The Past' vinden we dan tien covers van bands die erg belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van Jorn als zanger.

Laten we maar eens beginnen bij 'The Gathering'. Op deze plaat krijg je echt waar voor je geld, want zestien nummers en bijna tachtig minuten muziek vind je niet zo vaak op tegenwoordig uitgebrachte albums. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief zit het wel goed op 'The Gathering', want zowel muzikaal als vocaal is het volop genieten geblazen met klasse-tracks als 'Tungur Knivur', 'Worldchanger', 'Bridges Will Burn' en vele anderen. Ook de sound is zeer krachtig en vol, dus ik zie eigenlijk geen redenen waarom je deze plaat niet aan zou moeten schaffen (of het zou een tekort aan financiele middelen moeten zijn).

Dan 'Unlocking The Past', die zoals gezegd een tiental covers bevat. Er wordt begonnen met Michael Schenker's 'On And On', die eigenlijk op een Millennium cover album had moeten verschijnen. Ik ben niet zo heel erg te spreken over deze versie, omdat Jorn's stem veel te krachtig is voor het nummer. Zijn stem is heel erg overheersend en dat zorgt ervoor dat dit nummer niet zo goed uit de verf komt. Veel beter zijn de covers van Black Sabbath ('Lonely Is The Word'), Whitesnake ('Fool For Your Loving'), Deep Purple ('Burn' en 'Perfect Strangers'), Rainbow ('Kill The King') en Bad Company ('Feel Like Making Love'), want wedijveren met de grootheden Coverdale, Dio, Gillan en Rodger dat is Jorn Lande wel toevertrouwd.

Als je een keuze tussen beide platen zou moeten maken, zou ik zeker gaan voor 'The Gathering'. Desalniettemin is 'Unlocking The Past' ook de moeite waard, dus als je wat ruim in je financiele middelen zit moet je gewoon beiden aanschaffen.

<< vorige volgende >>