Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Laaz Rockit - Live Untold

Laaz Rockit - Live Untold

Label : Old School Metal Records | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: DVD/Video/Blu-ray

Horst : Opa kijk ik vond op zolder
een teepie van een ouwe band
Iedereen was toen aan 't bangen
'k denk dat U die groep wel kent

Jochie dat is een gelukkie
Ik was dat teepje jaren kwijt
'k nu weer een heel klein stukkie
van die goeie ouwe tijd

(Meezingen? Klik de tekst aan voor de muziek.)

En dat is precies wat het is dames en heren, een heel mooi stukje uit die goeie ouwe thrash tijd de tweede helft van de jaren 80. Een tijd die muzikaal gedomineerd werd door bands als Slayer, Metallica, Testament, Anthrax, Megadeth en meer van dat soort fraais. Een tijd dat thrashers en posers elkaar fijn het leven op een grappige manier zuur maakte. Een tijd waarin we nog niet van death metal hadden gehoord. Een tijd dat black metal nog iets was wat Venom had uitgevonden. Een tijd waarin verfoeilijke zaken als grunge en nu-metal nog in het brein opgesloten zaten van puisterige tieners en jochies in korte broeken. Een tijd dat je nog voor een lullige paar guldens grote festivals kon bezoeken. Een tijd waarin bespijkerde riemen en armbanden nog geen onderdeel was van de H&M najaar collectie. Een tijd dat je voor metal was of tegen. Kortom, een fijne en gezellige tijd. Vroegâh was alles betâh!

Normaal gesproken heb ik niet zo veel last van overdreven nostalgische gevoelens. Iedere tijd is uniek en heeft zo zijn eigen charme. Natuurlijk, ik groeide muzikaal gezien op in de jaren 80, en nog altijd mag ik graag luisteren naar de muziek uit die tijd, maar ik sluit mijn ogen en oren zeker niet voor wat er heden ten dage gebeurt. Als ik dat wel zou doen zou ik een hoop leuke nieuwe dingen mislopen, en dat zou zonde zijn. Maar waarom dan de bovenstaande schreeuw om het verleden?

band image


Dat heeft alles te maken met de werkelijk alleraardigste DVD van Laaz Rockit die ik recentelijk een aantal keren heb bekeken. Deze Bay Area thrash band beleefde haar gloriedagen in de 2e helft van de jaren 80, maar wist het om diverse redenen nooit zo ver te schoppen als hun illustere streekgenoten van Metallica (wie wel trouwens?). De band leverde met 'City's Gonna Burn' (1984), 'No Stranger To Danger' (1985), 'Annihilation Principle' (1989) maar vooral 'Know Your Enemy' (1987) een aantal prima platen af en tourde veelvuldig in de States, Europa en Japan. Ik heb ze zelf onder andere aan het werk mogen zien op de 'Kleine Aardschokdag' in Eindhoven ergens in 1986 (waar de heren de grootste pret hadden tijdens het stage-diven bij hoofd-act King Diamond - die daar niet bijster van gecharmeerd was hahaha), en op Dynamo Open Air 1988. Vooral dit optreden was memorabel, want door het intens strakke spel en de ontwapenende presentatie van zanger Michael Coons ging het hele veld vlak voor de mannen uit Californië. De band leek dan ook op het punt van de grote doorbraak te staan, maar het mocht helaas niet zo zijn. Na het uitkomen van 'Annihilation Principle' verlieten Willy Lange, Phil Kettner en Vic Agnello om diverse redenen de band. Michael Coons en Aaron Jellum modderden nog een paar jaar door met andere bandleden en brachten zelfs nog twee albums uit, maar die hadden weinig tot geen impact meer, en in 1992 ging het boek dicht…

…om in 2005 gewoon weer open te gaan, en voor zover ik het begrepen had was dat speciaal voor een tweetal optredens in Nederland. De band heeft namelijk iets met ons land. Niet alleen omdat bassist Willy Lange Nederlandse voorouders heeft, maar ook omdat de groep hier ook behoorlijk populair was. In mei 2005 stonden de heren dan ook op Dynamo Open Air (Hellendoorn) en in de Effenaar te Eindhoven. Daar stonden ze trouwens niet alleen, want men had ook een video crew meegenomen om de boel voor het nageslacht te vereeuwigen. Beide optredens smaakten schijnbaar naar meer, want in juni van hetzelfde jaar stond de band op het Thrash Against Cancer festival in San Francisco, en vervolgens deed het combo ook Japan nog even aan, nog immer vergezeld door een legertje camera mensen…

band image


De optelsom is dus heel simpel, er was een DVD in de maak, en dat ding is recentelijk uitgekomen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen (alhoewel, na vier alinea's geouwehoer pas), deze is zeer de moeite waard voor de Laaz Rockit fans en alles en iedereen die iets heeft met jaren 80 Bay Area thrash. De schijf bevat drie uur aan materiaal (een hele zit), en is in principe te verdelen in twee stukken. Het eerste deel is een soort documentaire over de band. Ieder bandlid wordt even belicht, met flarden interviews van toen en nu, en dit alles wordt doorspekt met grappige anekdotes uit de goede oude tijd en collega bands als Exodus, Metallica en Slayer, daarnaast zie je stukken van live optredens uit de jaren 80 en 90, gefilmd in hun thuisland, Japan en Nederland. Ik moet wel zeggen dat deze documentaire een wat onlogische opzet heeft, en om de boel goed te kunnen volgen is een zekere basiskennis van de geschiedenis van Laaz Rockit wel een vereiste. Heb je die niet dan is de kans groot dat je het maar een rommelig geheel zal vinden.

Voor de muziek is die basiskennis natuurlijk geen vereiste, dus kan je de docu ook gewoon overslaan en naar de hele nummers die je aantreft op deel twee van de DVD. Daar kan je integraal genieten van meer dan twintig Laaz Rockit nummers, onder andere opgenomen in Tokyo (Japan). Dat is op zich leuk om te zien, maar voor ons Hollanders zijn de opnames van eigen bodem natuurlijk het meest interessant, al is het alleen al om de kans je eigen lelijke tronie te spotten in het publiek. Nou, mocht je bij recente of minder recente concerten van de band geweest zijn is die kans vrij groot, want zowel Dynamo Open Air 1988, Dynamo Open Air 2005, De Effenaar 2005 en De Effenaar 1988 zijn ruim vertegenwoordigt, check voor titels de tracklist onderaan. Ik vind het alleen wel jammer dat er wat dubbele titels tussen zitten. De locaties zijn weliswaar verschillend, maar de DVD had aan kwaliteit zeker gewonnen als ook nummers als 'Self Destruct', 'Most Dangerous Game', 'Chasing Charlie' of de vette Dead Kennedys kraker 'Holiday In Cambodia' op de schijf zouden staan.

Geluids -en beeldkwaliteit zijn prima in orde, mits het de recentere opnames betreft. Al wat er uit de oude doos komt is namelijk stukken minder als het om beeld en geluid gaat, maar dat lijkt me vrij logisch. Het meeste 80's materiaal is gefilmd op niet-professionele apparatuur en was waarschijnlijk alleen bedoelt voor privé gebruik. De nostalgische waarde echter van diezelfde beelden is enorm, zeker als je deze concerten toendertijd zelf bezocht hebt, en dan zijn zaken als haarscherp beeld en kristalhelder geluid slechts trivialiteiten die gewoon niet interessant zijn in deze zee van jeugdsentiment. Verder staan er op deze DVD geen extra's zoals photo galleries, discografieën en biografieën, en kan er ook niet gekozen worden uit tientallen geluidsweergaven. Een gemis? Nee hoor, bij ruim drie uur aan speelduur ga ik niet lopen zeiken over extraatjes die je hooguit één keer zal kijken. Kortom: een aanrader voor fans en liefhebbers van Bay Area thrash!

Tracklist
- Intro (documentaire)
- Fire In The Hole (documentaire)
- Shot To Hell (documentaire)
- Last Breath (documentaire)
- City's Gonna Burn (documentaire)
- Baloff (documentaire)
- Last Breath (Japan 2005)
- Pelude (Japan 2005)
- Fire In The Hole (Dynamo Open Air 2005)
- Bad Blood (Dynamo Open Air 2005)
- Say Goodby (Effenaar 2005)
- Spared From The Fire (Effenaar 2005)
- City's Gonna Burn (Japan 2005)
- Back Breaker (Japan 2005)
- Mirror To Madness (Dynamo Open Air 1988)
- Fire In The Hole (Effenaar 2005)
- Prelude (Effenaar 2005)
- Bad Blood (Japan 2005)
- Shot To Hell (Japan 2005)
- Spared From The Fire (Dynamo Open Air 2005)
- Forced To Fight (Dynamo Open Air 2005)
- Mob Justice (Effenaar 2005)
- Last Breath (Effenaar 2005)
- Say Goodbye (Japan 2005)
- Forced To Fight (Japan 2005)
- Prelude (Dynamo Open Air 1988)
- Bad Blood (Effenaar 2005)
- Euroshima (Japan 2005)
- Fire In The Whole (Japan 2005)

band image

<< vorige volgende >>