Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Haunted - The Dead Eye

The Haunted - The Dead Eye

Label : Century Media | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Elke keer weer wordt er in de metal scène reikhalzend uitgekeken als een nieuwe release van The Haunted op het punt van uitkomen staat. Begrijpelijk, want de Zweden staan sinds 1998 altijd wel garant voor een meer dan degelijke en kwalitatief goede cd. En ook met 'The Dead Eye' is dat niet anders!

Toch zal het voor veel fans weer even wennen zijn. Velen zullen heimelijk hopen dat op 'The Dead Eye' door The Haunted een terugkeer wordt gemaakt naar het werk van de eerste albums. Die poging lijkt The Haunted hier en daar ook zeker te hebben gedaan en nog wel zonder daarbij te zijn vervallen in het goedkoop klonen van eigen materiaal. Echter, de extreem woeste, snelle uitspattingen zoals op 'The Haunted' (1998) en 'The Haunted Made Me Do It' (2000) zijn achtergebleven. Er wordt vooral voortgebouwd op het iets experimentelere 'Revolver' met hier en daar een vette knipoog naar de eerder genoemde cd's. Qua snelheid is het allemaal ingetogener en ik kan me voorstellen dat het daarom voor fans van het eerste uur even wennen is. Niet dat The Haunted het roer nou zo radicaal heeft omgegooid, maar zij die terugverlangen naar tracks als 'Choke Hold', 'Shattered', 'Bury Your Dead', 'Leech' of 'Revelation' komen van een koude kermis thuis. 'The Prosecution' (wat een begin!) en 'The Shifter' komen er nog wel dicht bij in de buurt maar door de afwisseling geeft het de nummers net een ander gevoel. En dat geldt helemaal voor ingetogen tracks als 'The Fallout 'en 'The Cynic'. De variatie binnen de nummers ('The Flood', 'The Fallout') en in de melodielijnen is erg groot en Peter Dolving laat horen zowel te kunnen zingen als schreeuwen. De productie is gedaan door Tue Madsen (o.a. Heaven Shall Burn en Sick Of It All) en staat garant voor een solide, zware, agressieve maar ook heldere sound. Apart detail is het feit alle titels van alle dertien nummers met het woord 'The' beginnen en, op het slotnummer 'The Guilt Trip' na, uit twee woorden bestaan.

'The Dead Eye' zal naast de gewone cd versie ook uitkomen in een gelimiteerde oplage met twee extra tracks en een dvd (met een 'making of' documentaire, video clips en twee live opnames) en voor de ultieme liefhebbers ook op vinyl. Misschien dat dit album bij een eerste luisterbeurt niet direct kan overtuigen, maar zodra je het de kans en tijd geeft om te groeien, zul je merken dat je met een klein pareltje te maken hebt!

<< vorige volgende >>