Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Provenance - Red Flags

The Provenance - Red Flags

Label : Peaceville | Archiveer onder gothic metal

Release type: Full-length CD

Jasper : Toen The Gathering na 'Nighttime Birds' het experimentele pad op ging werd ze dat door vele metal liefhebbers niet in dank afgenomen. Het blad Aardschok weigerde zelfs een tijdje om aandacht aan ze te besteden, en dat terwijl er op het gebied dat de band met onder andere 'Mandyllion' grondig had verkend nog vrachtwagen ladingen met trendvolgers waren ontstaan en The Gathering dus alle redenen had om verder te kijken dan de gothic neus lang was.

Een van de bands die de sentimentele 'Mandyllion' fan zeker weer vrolijk moet hebben gemaakt is The Provenance uit Gothenburg, Zweden. Met 'Red Flags' brengen ze alweer hun vierde album uit, de opvolger van het veelgeprezen 'How Would You Like To Be Spat At'. Veel is er niet veranderd. De band klinkt geolied, maakt mooie krachtige nummers, en speelt de progressieve gothic metal op zo'n manier dat ze uit de buurt blijft van de door Within Temptation populair gemaakte gothic clich├ęs.

Persoonlijk denk ik echter dat de band nog een beetje op safe blijft spelen met deze nieuwe release, iets wat de 'echte' The Gathering altijd geweigerd heeft, en wat ik ook zo waardeer in die band. The Provenance heeft het zeker in zich om net iets verder uit te wijken van de strak opgetrokken metal hokjes, maar lijkt het nog niet echt te durven. Voor de conservatievere metal fan is dat natuurlijk alleen maar goed nieuws, de avonturier doet er beter aan de nieuwe The Gathering plaat op te zoeken.

Dat kan ook de enige conclusie zijn over deze plaat; het is een kwalitatief hoogstaand werkje geworden dat liefhebbers van progressieve (gothic) metal zeker aan zal spreken, mij is het echter allemaal net te weinig nieuws onder de zon.

<< vorige volgende >>