Blind Guardian - A Twist In The Myth

Blind Guardian - A Twist In The Myth

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

:

Fons: 'A Twist In The Myth', een wending in het verhaal, vrij vertaalt. Stiekem hoopte ik dat Blind Guardian met hun nieuwe cd een 'Twist' in haar toch al redelijk omvangrijke 'Myth' zou maken. Eerlijk gezegd was ik niet zo kapot van de laatste twee BG studioplaten, vanwege het enigszins overdreven epische en symfonische karakter van die platen. Ik geef de voorkeur aan het hardere werk van de Duitsers. Platen als 'Somewhere Far Beyond' en 'Tales From The Twilight World' zijn ware power metal klassiekers en herbergen ook de meeste BG krakers, die het live ook het beste doen.

Een echte 'Twist' heeft men niet gemaakt, maar feit is wel dat 'A Twist In The Myth' een veel hardere en directere aanpak kent dan 'Nightfall In Middle Earth' en 'A Night At The Opera', de laatste twee Blind Guardian werkjes. Terug van zo goed als weggeweest zijn de puntige melodielijnen waar men een jaar of tien, vijftien geleden nog het patent op leek te hebben, en stralen een groot aantal nummers weer wat van die ouderwetse agressie uit, wat toch grotendeels verdwenen was op latere releases. Resultaat van dit alles is dat Blind Guardian er in geslaagd is een uitermate degelijke, maar ook enigszins veilige plaat te produceren, die geen enkele fan teleur zal stellen. De compactere, soms bijna thrashy aanpak zal de oude fans in vervoering brengen, terwijl de nog steeds in groten getale aanwezige, bezwerende samenzang en de grootse productie liefhebbers van het nieuwere werk zal aanspreken. 'A Twist In The Myth'. Een cd die aangeeft dat Blind Guardian nog jaren vooruit kan met de door hun zelf gecreëerde stijl.

Nima: De Duitsers van Blind Guardian hebben na twintig jaar eigenlijk geen introductie meer nodig. Begonnen als een snelle heavy thrash band met het prachtige debuut 'Battalions Of Fear' veranderde de band steeds een beetje de koers zonder de herkenbaarheid kwijt te raken. De prachtige, snelle heavy metal met sterk door fantasie - en met name Tolkien - beïnvloede teksten vielen bij velen in de smaak en maakte Blind Guardian een van de populairste bands van de afgelopen jaren. Het opvallend logo en de prachtige albumhoezen zullen niemand zijn ontgaan, en niet ten onrechte.

Maar goed, ik moet toegeven dat ik na het horen van de single 'Fly' enigszins was geschrokken over deze cd. Dat nummer vind ik namelijk nog steeds helemaal niets en niet echt Blind Guardian. Ook toen ik deze cd voor het eerst hoorde was ik niet echt onder de indruk. Na een aantal draaibeurten begon de plaat echter met elk luisterbeurt te groeien en op den duur was ik dan ook "in de band van A Twist In The Myth”. De band is enigszins afgeweken van de (naar mijn mening te) bombastische voorganger 'A Night At The Opera'. Begrijp me niet verkeerd, er zijn nog vele bombastische momenten op de plaat en nummers zoals 'Carry The Blessed Home' en het prachtige 'Skalds And Shadows' hadden niet misstaan op de voorganger. Maar over het algemeen is 'A Twist In The Myth' een complexer en meer rechttoe rechtaan album geworden. De cd opent dan ook erg sterk met 'This Will Never End', die gelijk alle Blind Guardian-ingrediënten bevat die deze band zo speciaal maakt. De Volgende nummers 'Otherland' en 'Turn The Page' zijn weer eens voorzien van prachtige melodieën en dito zanglijnen en zorgen regelmatig voor kippenvelmomenten. GE-WEL-DIG! Dat geldt trouwens ook voor de rest van de nummers zoals 'Another Stanger Me', 'The Edge', de eerder genoemde 'Skalds And Shadows' en - een BG-album zou geen BG zijn als er niet minstens een nummer over spiegels bevat - 'Straight Through The Mirror'. Prachtig!

Gelukkig heeft het vertrek van Thomen Stauch verder ook geen gevolgen gehad voor de band en de nieuwe drummer Frederik Ehmke doet zijn werk voortreffelijk. Misschien wel beter dat Thomen is vertrokken, want nu kunnen we van beide bands genieten. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: Blind Guardian heeft zichzelf weer eens bewezen middels een prachtig album. Wel een moeilijk verteerbaar plaatje, dus neem er dan ook rustig de tijd voor en laat het album op je inwerken. Nou rest nog een ding: KOPEN!

<< vorige volgende >>