Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Narnia - Enter The Gate

Narnia - Enter The Gate

Label : Massacre | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Patrick : De filmliefhebbers kennen de naam Narnia natuurlijk van de film 'The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe', maar weten waarschijnlijk niet dat er een Zweeds viertal met dezelfde naam al tien jaar aan de weg timmert. Ook op 'Enter The Gate', de vijfde release van Narnia en de eerste die uitkomt bij Massacre Records, speelt de band neo-klassieke, melodieuze hardrock, dat, door het bombastische gebruik van het keyboard en het hogere tempo, soms ook uitstekend voor power metal door de bocht kan.

'Enter The Gate' is een cd die de lijn van vorige releases rechtstreeks doortrekt. En helaas betekent dit dat (ijzer)sterke tracks worden afgewisseld met gemiddelde tot middelmatige nummers. 'People Of The Bloodred Cross' is een snelle, afwisselende song en zal het live ongetwijfeld erg goed doen. 'Enter The Gate' valt op door het gevoel waarmee Rivel de tekst neerlegt, 'Show All The World' kent een lekkere drive en 'Into This Game' is zoals een openingstrack moet zijn: pakkend en boeiend. Daartegenover staan mindere songs als 'Aiming Higher' en 'Another World'; laatstgenoemde mag dan wel een zeer pakkend refrein hebben, maar verder weet het ternauwernood te boeien. De twee langste nummers zijn beide ballads ('Take Me Home' en 'The Man From Nazareth') en weten, en door een gemis aan intensiteit en gevoel en doordat beide intro's echt te lang duren, de aandacht niet vast te houden. De zangkwaliteiten van Rivel staan buiten elke discussie en dat laat hij ook weer onverbloemd horen op de negen tracks. Gitarist Carljohan Grimmark wordt nog wel eens met Malmsteen vergeleken, maar op 'Enter The Gate' staat zijn spel meestal zo in dienst van de nummers dat die vergelijkingen mank gaan.

Mensen die Narnia al kennen weten dat Rivel een overtuigd christen is en dat zeer nadrukkelijk in zijn teksten naar voren laat komen. Helemaal niets mis mee, want pas als teksten recht uit het hart komen kun je er als zanger je gevoel in leggen. Toch? Maar dat belerende toontje en uitspraken als 'I am a saint, you are a sinner; who is the winner in this game?' (in 'People Of The Bloodred Cross') zal bij menig niet-gelovige in het verkeerde keelgat schieten. Daarnaast getuigen eenvoudige rijmpjes met een flink Sinterklaasgehalte als 'Got to move on. The Road is Long. Got to be strong' ('Into This Game') niet echt van een ijzersterk po√ętisch vermogen.

'Enter The Gate' is weliswaar een cd geworden die zeer sterke en mindere momenten kent en weinig nieuws biedt, maar zal voor de fans en liefhebbers van degelijke power metal wel voor de nodige uren luisterplezier zorgen!

<< vorige volgende >>