Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Psycroptic - Symbols Of Failure

Psycroptic - Symbols Of Failure

Label : Neurotic Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Dennis : Met hun tweede album 'The Scepter Of The Ancients' wist Psycroptic middels hun technisch hoogstaande death metal reeds veel opzien te baren in de underground metal scene. De band toerde na de release met Incantation en Deeds of Flesh in hun thuisland Australië, waarna de band ook het Europese continent veroverde als support van Dismember. Eind vorig jaar maakte de band de overstap van Unique Leader Records naar Neurotic Records en brengt nu via dit Nederlandse label de opvolger 'Symbols of Failure' uit.

Op hun derde meesterwerk gaat Psycroptic nog verder in het perfectioneren van hun eigenzinnige technische death metal. Was de muziek op 'The Scepter Of The Ancients' al van hoogstaand niveau, zo is 'Symbols Of Failure' een nog complexer product. De negen nieuwe nummers zitten boordevol tempowisselingen, vingervlugge gitaar riffs en vette grooves, waar de liefhebber van technische death metal zijn vingers bij af zal likken. Met Jason Peppiat heeft de band tevens een echte Tasmaanse duivel in de band gehaald. De vervanger voor de afgehaakte Matthew Chalk krijst, rochelt en schreeuwt net als dat kleine bruine Looney tunes duiveltje 'Taz' en bewijst daarmee een veelzijdig death metal zanger te zijn. Om 'Symbols of Failure' te doorgronden zijn meerdere luisterbeurten vereist. Het is werkelijk indrukwekkend wat Psycroptic voor een georganiseerde chaos uit hun instrumenten weet te creëren.

"Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan” zullen de heren gedacht hebben bij het schrijven van de nummers en je zult Psycroptic er dan ook niet op betrappen een bepaalde riff compleet uit te kauwen. Daar zit ook meteen het enige minpuntje aan deze cd; de band is zo bezig met riffs, tempowisselingen en riffs dat dit enigszins ten koste gaat van de herkenbaarheid van de nummers; de muziek blijft niet makkelijk hangen. De mathematisch gecomponeerde nummers zijn door de band superstrak ingespeeld. Het album werd in eigen regie door gitarist Joe Haley opgenomen en gemixt en werd vervolgens in de Cutting Room in Zweden door Björn Engelmann (Rammstein, Hypocrisy, In Flames) gemastered. Het geluid van het album is moddervet en nodigt uit om de volumeknop open te gooien. Een lekker plaatje dus. Psycroptic heeft met 'Symbols Of Failure' de lat duidelijk weer een stuk hoger gelegd en levert hiermee hun sterkste en meest indrukwekkende album af. Ik denk dat het overbodig is om te zeggen dat deze plaat verplichte kost is voor elke fan van technisch geschoolde death metal…

<< vorige volgende >>